Τσιλινγκιριάν Λεβόν

Ο διάσημος μαέστρος του βιολιού

Image

Διάσημος Κύπριος, αρμενικής καταγωγής, βιολιστής. Γεννήθηκε στην Κύπρο στις 28 Μαϊου 1948 κι ασχολήθηκε από μικρός με τη μουσική. Τελειοποίησε τις μουσικές του σπουδές στο εξωτερικό, όπου κι εξακολουθεί να παραμένει και να εργάζεται. Σπούδασε στο Royal College of MusicΛονδίνου, όπου σήμερα είναι καθηγητής. Το 1971 σχημάτισε στην Αγγλία το Κουαρτέτο Εγχόρδων Τσιλινγκιριάν,που εξελίχθηκε σε ένα από τα σημαντικότερα κουαρτέτα εγχόρδων με διεθνή φήμη. Το κουαρτέτο έχει δώσει συναυλίες σε γνωστές αίθουσες σε πάνω από 50 χώρες, σε όλο τον κόσμο, κι έχει πάρει μέρος στα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά φεστιβάλ κλασσικής μουσικής. Ακούγεται επίσης από πολλούς μεγάλους ραδιοφωνικούς σταθμούς, ενώ έχει ηχογραφήσει και πολλούς δίσκους με εκτελέσεις έργων μεγάλων κλασσικών και σύγχρονων συνθετών.

 

Ατομικές εκτελέσεις σε βιολί έχει ηχογραφήσει κι ο ίδιος ο Τσιλινγκιριάν, που γνώρισαν επίσης σημαντική επιτυχία ως δίσκοι. Έχει επίσης εμφανιστεί ως σολίστας με γνωστές ορχήστρες σε διάφορες χώρες. Ο Τσιλινγκιριάν έχει αποσπάσει πρώτα βραβεία σε μεγάλους διεθνείς διαγωνισμούς (όπως εκείνος του Μονάχου), σε διαγωνισμό του Β.B.C. κ.α. Επίσης του απενεμήθη το μεγαλύτερο βραβείο δεξιοτεχνίας στο βιολί από το Βασιλικό Κολλέγιο Μουσικής του Λονδίνου, ενώ έχει τιμηθεί και με άλλες διακρίσεις.

 

Το 2000 του απενεμήθη από τη βασίλισσα Ελισάβετ η διάκριση Order of the British Empire, για τις υπηρεσίες του στη μουσική.

 

 

Πηγή:

  • Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Φώτο Γκάλερι

Image