Σαββίδης Ανδρέας

Image

Γλύπτης. Γεννήθηκε το 1930 στην Κερύνεια. Αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο της Λευκωσίας το 1948. Το 1950 εισήλθε στο Διδασκαλικό Κολλέγιο της Μόρφου, απ’ όπου αποφοίτησε το 1952. Εργάστηκε στη συνέχεια ως δάσκαλος για 3 χρόνια. Το 1955 πήγε στην Αγγλία όπου σπούδασε γλυπτική στο Chelsea School of Art του Λονδίνου. Αποφοίτησε το 1958.

 

Μετά τη συμπλήρωση των σπουδών του επέστρεψε στην Κύπρο κι εργάστηκε ως καθηγητής της τέχνης σε διάφορα σχολεία μέσης εκπαίδευσης. Εργάστηκε επίσης ως καθηγητής τέχνης στην Παιδαγωγική Ακαδημία της Κύπρου και στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.

 

Μέλος του  Επιμελητηρίου Καλών Τεχνών Κύπρου (ΕΚΑΤΕ) του οποίου διετέλεσε και πρόεδρος για 6 χρόνια,. Ω γλύπτης πήρε μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Κύπρο, στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες. Εκπροσώπησε την Κύπρο σε διεθνείς καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, όπως στη μπιεννάλε Αλεξανδρείας το 1968, στη μπιεννάλε του Σάο Πάολο (Βραζιλία) το 1971, ξανά στη μπιεννάλε Αλεξανδρείας το 1971 (όπου διακρίθηκε εξασφαλίζοντας δεύτερο βραβείο γλυπτικής), στη μπιεννάλε μικρής γλυπτικής της Βουδαπέστης το 1973 κ.α. Την πρώτη του ατομική έκθεση έκαμε στη Λευκωσία το 1977.

 

Ο Ανδρέας Σαββίδης φιλοτέχνησε πολλά μνημεία, όπως ηρώων του απελευθερωτικού αγώνα κ.α., που βρίσκονται στημένα σε διάφορα μέρη της Κύπρου. Έργα του υπάρχουν, επίσης, σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές.

 

Ως πρώτη ύλη για τη γλυπτική του χρησιμοποιεί ποικιλία υλικών: πηλό, πέτρα, ξύλο, μάρμαρο, σίδηρο, χαλκό, φάιμπερ γκλας κ.α. Ασχολήθηκε επίσης με τη ζωγραφική κι εξέθεσε έργα του σε ομαδικές εκθέσεις.

 

Πέθανε στις 3 Ιουλίου 2016.

Φώτο Γκάλερι

Image
Image