Γεωργής Γιώργος

Image

Συγγραφέας. Γεννήθηκε το 1948 στο Παραλίμνι. Τελείωσε το Α΄ Γυμνάσιο Αρρένων Αμμοχώστου.  Σπούδασε ιστορία και αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Φοίτησε ακόμη στο Τμήμα Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του ιδίου Πανεπιστημίου. Αναμείχθηκε στο φοιτητικό κίνημα και διετέλεσε πρώτος γενικός γραμματέας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Φοιτητών και Νέων Επιστημόνων (ΠΟΦΝΕ). Δίδαξε στη μέση εκπαίδευση στην Κύπρο και στην Ελλάδα. Από το 1976 ως το 1982 εργάστηκε στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών. Από τον Ιούνιο του 1982 και για τρία χρόνια υπηρέτησε ως μορφωτικός ακόλουθος στην κυπριακή πρεσβεία στην Αθήνα. Διηύθυνε το Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα από την ίδρυσή του τον Ιούνιο του 1987 μέχρι το Δεκέμβριο του 1993. Κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του στην Ελλάδα εργάστηκε συστηματικά για την προβολή της κυπριακής πολιτιστικής δημιουργίας και κληρονομιάς. Για τη συμβολή του αυτή τιμήθηκε με τον Ταξιάρχη του Φοίνικος της Ελληνικής Δημοκρατίας και με εύφημη μνεία της Πρυτανείας  του Πανεπιστημίου Αθηνών και της κοσμητείας της Φιλοσοφικής Σχολής του ιδίου Πανεπιστημίου.

 

Από το 1994 μέχρι το 1996 εργάστηκε ως  Visiting Research Associate στο King's College London  και ως συνεργάτης του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών Κύπρου. Το 1997, τοποθετήθηκε για δεύτερη θητεία ως  Μορφωτικός Ακόλουθος και Διευθυντής του Σπιτιού της Κύπρου στην Αθήνα. Το 1999 , εκλέχτηκε  Επίκουρος Καθηγητής της Ιστορίας του Νεότερου Ελληνισμού στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

 

Στην Κύπρο, μεταξύ άλλων, υπηρέτησε ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΡΙΚ ενώ εργάστηκε και ως καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Είναι μόνιμος συνεργάτης της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», όπου γράφει την καθημερινή στήλη «Επισημάνσεις».

 

Το 1991 κυκλοφόρησε στην Αθήνα το βιβλίο του «Ο Σεφέρης περί των κατά την χώρα Κύπρον σκαιών» από τις εκδόσεις Σμίλη. Το 1995 εκδόθηκε το δεύτερο βιβλίο του με τίτλο «Στις απαρχές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής», από τις εκδόσεις  Καστανιώτη. Από τον ίδιο εκδοτικό οίκο κυκλοφόρησε το 1996 το βιβλίο του «Η πρώτη μακροχρόνια ελληνοτουρκική διένεξη».

 

Ασχολείται συστηματικά με την ιστορία της Κύπρου (19ος αιώνας). Έχει δημοσιεύσει άρθρα και μελέτες για τη μεθοδολογία της ιστορίας, το γλωσσικό ζήτημα, την κυπριακή και ελλαδική λογοτεχνία, καθώς και κριτικές για την ποίηση, την πεζογραφία και το θέατρο.

 

Άρθρα του για την πολιτική και διπλωματική ιστορία έχουν δημοσιευθεί σε συλλογικούς τόμους και περιοδικά της Κύπρου και της Ελλάδας.

           

Το 2005 διορίστηκε πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα.