Παπαπέτρου Πέτρος

Image

Γελοιογράφος. Γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1957. Με τη γελοιογραφία ασχολήθηκε ερασιτεχνικά από τα μαθητικά του χρόνια. Από το 1975 άρχισε συνεργασία με την εφημερίδα «Σατιρική» και συνέχισε συνεργαζόμενος με διάφορα έντυπα μέχρι και το 1987. Από το 1987 τα γελοιογραφικά σκίτσα του Πέτρου Παπαπέτρου, με την υπογραφή ΠΙΝ, δημοσιεύονται καθημερινά στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος». Με τα σκίτσα του αυτά σχολιάζει την πολιτική, κυρίως, επικαιρότητα, αλλά και κοινωνικά και άλλα θέματα. Οι γελοιογραφίες του ΠΙΝ χαρακτηρίζονται από καθαρό λιτό σχέδιο, εύστοχη λεζάντα και καίρια επιλογή θεμάτων της επικαιρότητας.

 

Έχει λάβει μέρος σε διάφορες εκθέσεις γελοιογραφίας στην Κύπρο και το εξωτερικό. Τον Μάρτιο του 2001 βραβεύθηκε από την Οικολογική Κίνηση για τη συμμετοχή του στην 1η Παγκύπρια έκθεση περιβαλλοντικής γελοιογραφίας. Τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου βραβεύθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τη συμμετοχή του στην έκθεση πολιτικής γελοιογραφίας που οργάνωσε το Σώμα.

 

Το 2003 εξέδωσε στη Λευκωσία βιβλίο με 740 γελοιογραφίες του και με τον τίτλο «Μπανάνες και άλλα φρούτα». Το 2008 ήταν ένας από τους τρεις γελοιογράφους που εκπροσώπησαν την Κύπρο στην Πανευρωπαϊκή Έκθεση «Το χιούμορ στην Ευρώπη των 27», που διοργάνωσε στην Αθήνα η Βουλή των Ελλήνων. Τον Φεβρουάριο του 2009 δύο σκίτσα του Πέτρου Παπαπέτρου επιλέγηκαν ανάμεσα στα 50 καλύτερα, που υποβλήθηκαν στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό Ρress Cartoon Εuro. Το 2009 εξέδωσε και δεύτερο βιβλίο με γελοιογραφίες (της περιόδου 2004-2009), με τίτλο «Όλα Καλά».