Χατζηδημητρίου Μιχαήλ

Ο σπουδαίος πορτραιτίστας της Αμμοχώστου

Image

Ζωγράφος. Γεννήθηκε στην Αμμόχωστο το 1898 και πέθανε στις 21 Οκτωβρίου του 1964. Ήταν πρώτος ξάδελφος του ποιητή Γλαύκου Αλιθέρση (Μιχάλη Χατζηδημητρίου). Έζησε για αρκετά χρόνια στη Γαλλία, όπου έκαμε σπουδές. Στην Αμμόχωστο, όπου επέστρεψε, εργάστηκε ως καθηγητής της γαλλικής γλώσσας και του μαθήματος της τέχνης. Αργότερα άσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου. Διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος Αμμοχώστου. 

 

 

Ο πατέρας του ήταν ο Χατζηκυρίακος Πραστίτης από το Πραστειό Μεσαορίας. Φοίτησε στο Παγκύπριο Γυμνάσιο μέχρι το 1916. Αργότερα πήγε στο Παρίσι όπου παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής και μουσικής και πήρε πτυχίο της Εμπορικής Σχολής Pigier.  Στο Παρίσι έζησε σε μιαν εποχή πολύ ενδιαφέρουσα -την περίοδο εκείνη διαδραματίζονταν οι μεγάλες αλλαγές στα εικαστικά και το θέατρο. Εκεί γνωρίστηκε με μεγάλες προσωπικότητες, που έρχονταν στην πόλη του φωτός για να συμβάλουν στο νέο πνεύμα που δημιουργείτο. Σύχναζε  στο ίδιο καφέ με τον Πάμπλο Πικάσο, τον μάστορα, όπως τον αποκαλούσε. 

Επέστρεψε στην Αμμόχωστο και σπούδασε δικηγόρος, με αλληλογραφία και πήρε πτυχίο νομικής από το La Salle Extension University Chicago. Με αυτό τον τρόπο πραγματοποιούσε το όνειρο του πατέρα του, που ήθελε να τον δει δικηγόρο, παρόλο που ο ίδιος ονειρευόταν πάντοτε να σπουδάσει τέχνη. Ο Μιχαλάκης Χατζηδημητρίου είχε καλλιτεχνικές αναζητήσεις και ήταν λάτρης της μουσικής. Ήταν επίσης άριστος βιολιστής και συλλέκτης παλαιών βιολιών, μεταξύ των οποίων και ενός στραντιβάριους, ενώ είχε και μια μεγάλη συλλογή από γραμματόσημα. 

 

Από το 1923 μέχρι το 1928 δίδαξε Ιχνογραφία και Γαλλικά στο Ελληνικό Γυμνάσιο Βαρωσίων το οποίο είχε λειτουργήσει ως πλήρες εξατάξιο από το 1923, ισότιμο με τα γυμνάσια της Ελλάδας με τη διδασκαλία των τεχνικών μαθημάτων να εντάσσεται στο αναλυτικό πρόγραμμα.

 

Βλέπε λήμμα: Ελληνικό Γυμνάσιο Αμμοχώστου

 

Ο Χατζής, όπως ήταν γνωστός,  ήταν χαμηλών τόνων προσωπικότητα για αυτό και όσο ζούσε δεν παρουσίασε ποτέ έκθεσή του παρά μόνο έδειχνε τα έργα του στους φίλους του. Μετά την τουρκική εισβολή του 1974 τα έργα του παρέμειναν στην Αμμόχωστο και έτσι παρέμεινε άγνωστο το εύρος της δουλειάς τους. Πρώτη φορά δημοσιεύτηκε έργο του στο βιβλίο «Η Αμμόχωστος της εικαστικής δημιουργίας» της Μαρίνας Σχίζα που εξέδωσε ο Σύλλογος Αποφοίτων των Ελληνικών Γυμνασίων Αμμοχώστου το 2007.

 

Βλέπε λήμμα: Δημοτική Βιβλιοθήκη- Πινακοθήκη Αμμοχώστου

 

H επιστροφή έργων τέχνης από τα κατεχόμενα το 2018 έφερε στο φως πολλά άγνωστα έργα Κυπρίων καλλιτεχνών μεταξύ των οποίων και 63 έργα του  Μιχαλάκη Χατζηδημητρίου (Χατζή), ο οποίος ζωγράφισε πάνω από 380 πορτρέτα Αμμοχωστιανών της περιόδου γύρω στο 1920, τα οποία δώρισε στην Πινακοθήκη της Αμμοχώστου προτού πεθάνει το 1964. Η αναφορά για τα συγκεκριμένα έργα υπάρχει σε χειρόγραφο του διευθυντή της Πινακοθήκης Γ.Φ. Πιερίδη όπου σημειώνει συγκεκριμένα «380 σχέδια και πίνακες, κυρίως προσωπογραφίες έγκριτων ανθρώπων της Αμμοχώστου και των περιχώρων γύρω στα 1920 του Μιχάλη Χατζηδημητρίου». 

 

Πηγές

  1. Η Αμμόχωστος της εικαστικής δημιουργίας, Μαρίνα Σχίζα, Λευκωσία, 2008, Σύλλογος Αποφοίτων των Ελληνικών Γυμνασίων Αμμοχώστου
  2. Εφημερίδα, Ο Αγών, 23/10/1964
  3. Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια
  4. www.polignosi.com

Φώτο Γκάλερι

Image
Image