Κούμουρος Γιώργος

Image

Ζωγράφος. Γεννήθηκε στη Γιαλούσα το 1955.Σπούδασε Μαθηματικά στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και Ζωγραφική στην Πυθαγόρειο Σχολή Καλών Τεχνών Σάμου, σε συνεργασία με την Ακαδημία Καλών Τεχνών Βοστώνης. Παράλληλα με τη ζωγραφική, εργάστηκε για μερικά χρόνια στην Ελλάδα ως καθηγητής Μαθηματικών. Το 1993 επέστρεψε στην Κύπρο και διορίστηκε ως καθηγητής στη μέση εκπαίδευση. Το 1995 αποσπάσθηκε στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου, στο Τμήμα Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας και Παραγωγής Εκπαιδευτικού Υλικού.

 

Πραγματοποίησε ατομικές εκθέσεις στη γκαλερί «Ζυγός» στην Αθήνα (2003, 2005, 2007) και ατομικές εκθέσεις στη γκαλερί «Αποκάλυψη» στη Λευκωσία (1990, 1992, 1994, 1997, 1999, 2002, 2004, 2006, 2009), καθώς και σε άλλες γκαλερί στην Κύπρο, την Ελλάδα και την Αγγλία. Το 2007 πραγματοποιήθηκε στο Museu da Agua της Λισσαβώνας έκθεση ζωγραφικής με 17 πίνακες του Γιώργου Κούμουρου, με ανθολογικό χαρακτήρα, που πρόβαλαν το έργο του «σε ένα αισθητικό επίπεδο αιώνιας εικονικής πραγματικότητας».

 

Στα έργα του κυριαρχούν αποχρώσεις του γαλάζιου και του λευκού σε ονειρικούς σχηματισμούς ουρανού και θάλασσας. Μέσα σ’ αυτή την ατμόσφαιρα τοποθετεί τα αντικείμενά του προσδίδοντας τους διαστάσεις συμβολικές. Κυριότερες θεματολογικές επιλογές του είναι ιστορικά μνημεία, κάστρα, παραδοσιακές γειτονιές κ.α. Πίνακές του βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές. Από το 1982 διατηρεί δικό του εργαστήρι ζωγραφικής.

 

Ο Γιώργος Κούμουρος σκηνοθέτησε επίσης διάφορες ταινίες μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ. Μεταξύ των ταινιών που σκηνοθέτησε είναι «Η Διάσταση του Θανάτου στην Ποίηση του Ρίτσου», «Η πιο όμορφη ώρα - Ευαγόρας Παλληκαρίδης» και «Θεόφιλος - Κάσιαλος, δυο λαϊκοί ζωγράφοι» (μαζί με τον Φώτη Γαρυφαλάκη).

Φώτο Γκάλερι

Image