Καθηγητής Λοχοτεχνίας. Ο Γιώργος Κεχαγιόγλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1947. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την ιστορία της Κυπριακής Λογοτεχνίας. Είναι επίτιμο μέλος της Ένωσης Λογοτεχνὠν Κύπρου. Συνεργάστηκε κατά καιρούς με το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου, για την επιμόρφωση των φιλολόγων, καθώς και με τη Μορφωτική Υπηρεσία (μετέπειτα Πολιτιστικές Υπηρεσίες) του Υπουργείου Παιδείας, με σημαντική προσφορά στην παιδεία και στον πολιτισμό της Κύπρου.
Σπουδές
Aπόφοιτος του Πειραματικού Σχολείου του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του ίδιου πανεπιστημίου με ειδίκευση στις Mεσαιωνικές και Νέες Eλληνικές Σπουδές. Mεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι στη Nεοελληνική Φιλολογία, Γενική και Συγκριτική Φιλολογία και Aνατολικές Σπουδές, Θεωρία της Λογοτεχνίας και Σημειωτική. Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1979. Από τον Μάρτιο του 1975 ώς τo τέλoς του 2013 δίδαξε Νεοελληνική Φιλολογία στο Α.Π.Θ. και, για μικρά διαστήματα, και σε άλλα πανεπιστήμια (Κρήτης, Μελβούρνης, Σύδνεϋ). Από το 2014 είναι ομότιμος καθηγητής του Α.Π.Θ., διδάσκοντας κατά διαστήματα Νεοελληνική Φιλολογία στο Τμήμα Φιλολογίας, και Δημιουργική Γραφή στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα της Παιδαγωγικής Σχολής του. Σήμερα είναι, στη Θεσσαλονίκη, διευθυντής-γραμματέας της συντακτικής επιτροπής του διεθνούς περιοδικού Eλληνικά της Ε.Μ.Σ., και μέλος του Δ.Σ. του Iνστιτούτου Nεοελληνικών Σπουδών [Iδρύματος Mανόλη Tριανταφυλλίδη]. Είναι, επίσης, μέλος της Εποπτικής Eπιτροπής της εκδοτικής σειράς «Bυζαντινή και Nεοελληνική Bιβλιοθήκη» του Μ.Ι.Ε.Τ. (Αθήνα).
Βιβλία - Μελέτες
Έχει δημοσιεύσει πολλά αυτοτελή βιβλία (εκδόσεις κειμένων, ανθολογίες και μελέτες βιβλιογραφικές, συγκριτογραμματολογικές, ερμηνευτικές και κριτικές) και άρθρα για διάφορα θέματα της ελληνικής δημώδους υστερομεσαιωνικής και της νεοελληνικής λογοτεχνίας και φιλολογίας, από τον Διγενή Aκρίτη ώς τη σύγχρονη λογοτεχνία της Ελλάδας, της Κύπρου και της ελληνικής διασποράς. Πολλές είναι και οι αναλυτικές βιβλιοκρισίες, τα κριτικά σημειώματα και οι συνεντεύξεις του σε περιοδικά, καθώς και σε ελλαδικές και κυπριακές εφημερίδες. Έχει δημοσιεύσει, επίσης, μεμονωμένες μεταφράσεις λογοτεχνικών κειμένων και φιλολογικών μελετημάτων, καθώς και μερικά πρωτότυπα λογοτεχνικά κείμενα σε περιοδικά (κυρίως παρωδίες-«παστίτσια» και ευθυμογραφικά-σατιρικά ποιήματα και πεζά, συνήθως με ψευδώνυμο).
Διακρίσεις
Το βιβλίο του (σε συνεργασία με τον Λ. Παπαλεοντίου) Ιστορία της νεότερης Κυπριακής Λογοτεχνίας, Λευκωσία, Κ.Ε.Ε., 12010, βραβεύτηκε το 2011 από την Ακαδημία Αθηνών με το βραβείο Ελένης και Πάνου Ψημένου. Βραβεύτηκε επίσης και από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας (με το πρώτο βραβείο δοκιμίου-μελέτης).
Το βιβλίο του Μαρκαντώνης Δεγκρές/«Δαρκές», Συντυχιά (α)πάνω στα προσκυνήματα του Ιεροσολυμάτου («Προσκυνητάρι(ον) των Ιεροσολύμων»), Λευκωσία, Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ´, 2017), βραβεύτηκε το 2018 από την Ακαδημία Αθηνών με το βραβείο Εμμανουήλ Ροΐδου.
Στις 18 Οκτωβρίου 2024 για την προσφορά του στη λογοτεχνία της Κύπρου τιμήθηκε στη Λευκωσία με το βραβείο "Βασίλης Μιχαηλίδης".
Πηγές: