Βήχας Κώστας

Image

Ηθοποιός. Γεννήθηκε στις 24 Μαϊου 1957 στη Λεμεσό. Σπούδασε θέατρο στη Δραματική Σχολή Πέλου Κατσέλη  και  κινηματογράφο -τηλεόραση στη Σχολή Μωυσίδη στην Αθήνα. Οι πρώτες επαγγελματικές του εμφανίσεις ήταν στην Κύπρο με το «Θέατρο 81», παίζοντας στα έργα Νυκτοφύλακες του Στρ. Καρρά, Κομμέντια του Γ. Σκούρτη, Φαύστα του Μποστ, Ο Φονιάς του Μ. Ευθυμιάδη και Εσωτερικαί Ειδήσεις του Μ. Ποντίκα. Πρώτη του κινηματογραφική συμμετοχή ήταν στην ταινία του Χρ. Σιοπαχά Κάθοδος των Εννιά (1984). Το 1982 παντρεύεται με τη Νατάσα και αποκτούν μια κόρη την Όλγα.

 

 Τηλεόραση

Πήρε μέρος σε αρκετές τηλεοπτικές σειρές στο ΡΙΚ και Κυπριώτικα σκετς, ενώ πήρε μέρος και σε άλλες σειρές σε ιδιωτικά κανάλια. Ανάμεσα τους «Ο Κάμπος» του Λουκή Ακρίτα, «Το καφενείο» που πέρασε από όλα τα κανάλια κρατώντας ένα ρόλο που αγαπήθηκε ιδιαίτερα του Κόκου του ταξιτζή, «Τα κοπέλια», «Μίλα μου» στο Sigma, «Σάντα Γιολάντα» στον ΑΝΤ1, «Μοιραία φεγγάρια», «Τα μικροαστικά» στο ΡΙΚ1 και φέτος» στη σειρά του Mega «Τη τύχη μου μέσα» σε σκηνοθεσία Βάσου Βάσου.   

 

ΘΟΚ

Ο Βήχας συνεργάστηκε με τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου. Συμμετείχε σε αρκετά θεατρικά έργα και, μεταξύ αυτών, στα: Φιλάργυρος του Μολιέρου, Σχολείο για Κλόουν του Βέχτερ, Το Γατάνιν του Μ. Πασιαρδή, Σκληρός Άγγελος της Μ. Αβρααμίδου κ.ά.  Πήρε μέρος σε αρκετές παραστάσεις όπως την ΕΘΑΛ. Συμμετείχε με το ΘΟΚ 18 φορές στην Επίδαυρο.

 

ΡΙΚ

ως μέλος στο διοικητικό συμβούλιο του ΡΙΚ. Ηταν η πρώτη φορά που σε αυτό το πόστο διορίστηκε κάποιος ηθοποιός.

 

» Βλέπε βίντεο: Ο Κώστας Βήχας στον Αλφα

 

Ευρωπαίος Πολίτης 

Στις Μαρτίου 2021 ο Κώστας Βήχας τιμήθηκε με το βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη 2020.Η τελετή βράβευσης του Κώστα Βήχα πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Λεμεσού. 

 

Το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη θεσπίστηκε, το 2008, ως επιβράβευση για εξαιρετικά επιτεύγματα πολιτών, ομάδων ή οργανώσεων που με τις δράσεις τους συμβάλλουν στην προάσπιση και προαγωγή των αξιών του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ. Ο Κώστας Βήχας βρίσκεται πίσω από την πρωτοβουλία "κίτρινη γραμμή" μια εθελοντική δράση με στόχο την προσφορά ειδών πρώτης ανάγκης σε ανθρώπους που έχουν πρόβλημα επιβίωσης.

 

 

Πηγή:

  1. Polignosi

Φώτο Γκάλερι

Image
Image