Παπατζιάκου Αλεξάνδρα

Image

Κυπρία καλλιτέχνις του λυρικού θεάτρου που διαπρέπει στο εξωτερικό. Γεννήθηκε το 1949 στη Λεμεσό. Είναι κόρη του τυπογράφου Κώστα Παπατζιάκου, που παλαιότερα είχε ασχοληθεί με το ερασιτεχνικό θέατρο στη Λεμεσό, κυρίως σε επιθεωρήσεις, με τη «Νέα Σκηνή». Η Αλεξάνδρα Παπατζιάκου, που είναι μεσόφωνoς, έκαμε τις πρώτες της μουσικές σπουδές στη γενέτειρά της με τη Μαρίκα Τσιρίκου, του παραρτήματος του Ελληνικού Ωδείου Αθηνών, και τις συνέχισε στο Ωδείο του Παρισιού, με την lρέν Ζοακίμ, τον Ζ. Ζασέν, τον Ζ.Κ. Μπενουά και την Ελέν Μπουβιέ. Παράλληλα, μελέτησε πιάνο με την Υβόν Λεφεμπύρ.

 

Τιμήθηκε με πρώτο βραβείο τραγουδιού και λυρικής τέχνης και απέσπασε το βραβείο «Τότι Νταλ Μόντε» στο Τρεβίζο της lταλίας, το βραβείο του Διεθνούς Διαγωνισμού της Βαλλονίας (Βέλγιο) και του Διεθνούς Διαγωνισμού του Παρισιού (UFAM). Πραγματοποίησε τις πρώτες εμφανίσεις της στη Γαλλία. Συμμετείχε στο φεστιβάλ του Μπαϊρόιτ, του Μοντρέ και στο Φεστιβάλ Αθηνών και συνεργάστηκε με την Εθνική Λυρική Σκηvή για τέσσερις συνεχείς περιόδους, ερμηνεύοντας πρωταγωνιστικούς ρόλους σε όπερες κυρίως του Μότσαρτ και του Ροσσίνι. Εγκαινίασε την καλλιτεχνική περίοδο 1985-86 συμμετέχοντας στην όπερα Περισόλ τoυ Όφενμπαχ (Θέατρο των Ηλυσίων Πεδίων). Την ίδια χρονιά, ο ρόλος της Κάρμεν — που ερμήνευσε για πρώτη φορά — της άνοιξε τις πόρτες των ευρωπαϊκών λυρικών θεάτρων. 

 

Έκτοτε τραγούδησε σε πολλά φημισμένα λυρικά θέατρα της Ευρώπης (Λα Φενίτσε της Βενετίας, Όπερα του Μονπελλιέ, Όπερα της Ζυρίχης, Γκαρνιέ του Παρισιού, Όπερα της Βαστίλλης, Οπερά Κομίκ κ.ά.) και των ΗΠΑ, συμμετέχοντας σε παραγωγές όπερας. Έχει εμφανιστεί σε μεγάλες αίθουσες συναυλιών ερμηνεύοντας έργα του κλασσικού και του σύγχρονου ρεπερτορίου. Με την καθοδήγηση του Τζιανκάρλο Μενόττι και του Σπύρου Αργύρη αναδείχθηκε σε μια από τις επιφανείς ερμηνεύτριες στα φεστιβάλ του Σπολέτο και του Τσάρλεστον. Στο Λονδίνο και στην Aθήνα συνέπραξε σε συναυλίες αφιερωμένες στη μουσική του Γιάννη Xρήστου.

 

Έxει συνεργαστεί με την Κρατική Oρxήστρα Αθηνών, την Εθνική Συμφωνική Oρxήστρα της ΕΡΤ και την Oρxήστρα των Χρωμάτων.'Εχει ηχογραφήσει για την Ελληνική Ραδιοφωνία και για πολλές ραδιοφωνίες ευρωπαϊκών κρατών. Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών έχει ερμηνεύσει τους ρόλους: Νέρις στη Μήδεια του Κερουμπίνι, Ζενεβιέβ στην όπερα Πελλέας και Μελισσάνθη του Ντεμπυσσύ και Ελένη της Σπάρτης στην Επιστροφή της Ελένης του Θάνου Μικρούτσικου.