Φοινικαρίδης Μίκης

Image

Ζωγράφος. Γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1940. Αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο και στη συνέχεια σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών των Αθηνών και στο Ελεύθερο Σπουδαστήριο Καλών Τεχνών στην ίδια πόλη, από το 1960 μέχρι το 1965. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του, το 1965, επέστρεψε στην Κύπρο όπου εργάστηκε ως καθηγητής της τέχνης σε σχολεία μέσης εκπαίδευσης μέχρι το 1972. Παράλληλα συνεργάστηκε και με την κυπριακή τηλεόραση ως σκηνογράφος και γραφίστας. Με υποτροφία ειδικεύθηκε, το 1973, στις γραφικές τέχνες και στη σκηνογραφία για τηλεόραση στο Thomson FoundationT.V. College στη Γλασκώβη της Σκωτίας. Στη συνέχεια εργάστηκε στην κυπριακή τηλεόραση μέχρι το τέλος του 1975, οπότε εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αθήνα. Εκεί, παράλληλα προς τη ζωγραφική του εργασία, συνεργάστηκε με την Ελληνική Τηλεόραση και ανεξάρτητους τηλεοπτικούς σταθμούς ως γραφίστας-σκηνογράφος.

 

Ο Μίκης Φοινικαρίδης πρωτοεμφανίστηκε στις εικαστικές τέχνες με συμμετοχές του σε ομαδικές εκθέσεις, στην Κύπρο και στο εξωτερικό, από το 1968 κ.ε. Το 1968 συμμετείχε, αντιπροσωπεύοντας την Κύπρο, στην τριενάλε των Ινδιών (Νέο Δελχί), το 1969 στη μπιενάλε νέων του Παρισιού, το 1970 στη μπιενάλε Αλεξανδρείας, το 1972 στη μπιενάλε Βενετίας και το 1973 στη μπιενάλε του Σάο Πάολο (Βραζιλία). Την πρώτη ατομική έκθεση έργων του οργάνωσε το 1973 στη Λευκωσία.  Έκτοτε, ατομικές εκθέσεις του έγιναν στην Κύπρο (διάφορες πόλεις) και στην Αθήνα.  Έργα του βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Κύπρο και στην Ελλάδα.

 

Ο Μίκης Φοινικαρίδης εικονογράφησε και επιμελήθηκε την έκδοση βιβλίων, περιοδικών κι άλλων εντύπων στην Κύπρο και στην Ελλάδα, ενώ εργάστηκε και στον τομέα φιλοτέχνησης αφισών.

 

Ο κριτικός τέχνης Νίκος Αλεξίου έγραψε, ανάμεσα σ' άλλα, ότι επικρατέστερα γνωρίσματα της ζωγραφικής δουλειάς του Μίκη Φοινικαρίδη είναι η πρωταρχική σημασία που αποδίδει στη χρωματική εκφραστικότητα και την προσεγμένη κι αυστηρή οργάνωση του εικαστικού χώρου. Μ' αυτά προσπαθεί να διατυπώσει το ζωγραφικό του μήνυμα, ν' αρθρώσει τον προσωπικό του διάλογο που κινείται ανάμεσα στο ρεαλιστικό κι εξωπραγματικό. Μια περίεργη σύνθεση στην αντιρεαλιστική χρησιμοποίηση του χρώματος και στον ακριβή τονισμό του γεωμετρικού σχήματος.

 

Ο Μίκης Φοινικαρίδης πέθανε στην Αθήνα το 2005.

Φώτο Γκάλερι

Image