Φώτιος επίσκοπος

Επίσκοπος Πάφου από το 1951 μέχρι το 1959. Διάδοχος του επισκόπου Πάφου Κλεόπα*, ενώ αυτού διάδοχος υπήρξε ο Γεννάδιος*.

 

Ο Φώτιος γεννήθηκε το 1911 στο χωριό Κισσόνεργα της επαρχίας Πάφου. Ως υπότροφος της Αρχιεπισκοπής αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο και σπούδασε στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Επίσης το 1946-1947 παρακολούθησε περαιτέρω θεολογικά και φιλοσοφικά μαθήματα στην Οξφόρδη, με υποτροφία του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών.

 

Στην Κύπρο, μετά το πέρας των σπουδών του, εργάστηκε ως ιεροκήρυκας της Αρχιεπισκοπής και ως καθηγητής στο Παγκύπριο Γυμνάσιο.  Ίδρυσε τον θρησκευτικό σύλλογο «Αγάπη» και εξέδιδε ομώνυμο περιοδικό.

 

Χειροτονήθηκε στη συνέχεια διάκονος και πρεσβύτερος και προεχειρίσθη σε αρχιμανδρίτη του πατριαρχικού θρόνου Αλεξανδρείας. Στην Αλεξάνδρεια, όπου παρέμεινε για λίγο, ανέλαβε μεταξύ άλλων και τη διεύθυνση του πατριαρχικού περιοδικού «Πάνταινος». Αργότερα πήγε στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου εργάστηκε ως καθηγητής κι ανέλαβε ως προϊστάμενος της ελληνικής κοινότητας της Μασσαχουσέττης.

 

Ενώ βρισκόταν στις Ηνωμένες Πολιτείες ο Φώτιος εξελέγη επίσκοπος Πάφου προς διαδοχή του επισκόπου Κλεόπα. Επέστρεψε στην Κύπρο κι ενθρονίστηκε στις 10.11.1951. Επί της αρχιερατείας του σημειώθηκε ο μεγάλος σεισμός του 1953, που έπληξε σοβαρά την επαρχία Πάφου.

 

Ύστερα από διαφορές που προέκυψαν, παραιτήθηκε του θρόνου το 1959 και εγκαταστάθηκε στο εξωτερικό. Πέθανε στην Αθήνα το 1983.