Χαμομήλι

Image

Λέγεται και μουγιόχορτον, ασπρόχορτον, ασπροσιμιλλούιν, παπούνα και κουνουπιά. Χαμαίμηλον, κοινώς χαμομήλι. Επιστημονική ονομασία: Matricaria chamomilla. Οικογένεια: Συνθέτων (Compositae).

 

Φυτό ποώδες, στην οικογένεια του οποίου απαντώνται πολλά είδη (πέραν των 70). Στην Κύπρο απαντάται το υποείδος Μ. chamomilla var coronata, αλλά και το είδος Μ. aurea.

 

Το χαμομήλι είναι ζιζάνιο πολύ κοινό, που αυτοφύεται σε όλες τις πεδινές περιοχές της Κύπρου, από το επίπεδο της θάλασσας μέχρι και σε υψόμετρο 150 μέτρων περίπου. Το συνηθισμένο ύψος του είναι γύρω στα 25 εκατοστόμετρα. Ανθίζει μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου (το δεύτερο είδος μεταξύ Φεβρουαρίου και Απριλίου). Βλαστά μετά τα πρωτοβρόχια και ξηραίνεται στις αρχές του καλοκαιριού. Δίνει πλήθος από μικρά κι ωραία άνθη, όπως τις μαργαρίτες αλλά μικρότερα, έντονου άσπρου χρώματος, με κίτρινο στο κέντρο (κεφαλές). Ιδίως τα άνθη του φυτού είναι φαρμακευτικά. Όταν αποξηρανθούν κι αλεστούν, χρησιμοποιούνται ως σκόνη για καταπολέμηση διαφόρων εντόμων. Το φυτό, εξ άλλου, έχει χαρακτηριστική μυρωδιά που την έχει και το παρασκευαζόμενο από τα άνθη του τσάι χαμομήλι. Το ρόφημα αυτό καταπολεμά τα κρυολογήματα, τους ερεθισμούς του λάρυγγα και πόνους του στομάχου, ενώ είναι και θαυμάσιο αντιπυρετικό και διουρητικό. Σήμερα τσάι από το φυτό αυτό πωλείται βιομηχανοποιημένο, συσκευασμένο σε φακελάκια.

 

Επίσης από τα άνθη του φυτού λαμβάνεται με απόσταξη φαρμακευτικό αιθέριον έλαιον (Olio chamomillae). To φυτό χρησιμοποιείται επίσης στην αρωματοποιία (ιδίως για σιαμπού, άλλα υγρά για τη φροντίδα των μαλλιών κ.α.).

 

Το φυτό αυτό ήταν γνωστό για τις ιδιότητές του στους αρχαίους Έλληνες. Είναι, μάλλον, το χαμαίμηλον που αναφέρει ο Γαληνός, αλλ' ίσως και μια των ἀνθεμίδων του Διοσκουρίδη.

Φώτο Γκάλερι

Image