Χαραλάμπους Βαλεντίνος

Image

Κεραμίστας. Γεννήθηκε στην Αμμόχωστο το 1929. Ο πατέρας του ήταν αγγειοπλάστης και απ' αυτόν μυήθηκε στην τέχνη της αγγειοπλαστικής. Σπούδασε στο Central School of Arts and Crafts του Λονδίνου (1947-1951) απ' όπου αποφοίτησε με διάκριση. Το 1951-1952 υπηρέτησε ως βοηθός καθηγητής στην ίδια σχολή. Στη συνέχεια, και μέχρι το 1957, εργάστηκε στην Κύπρο, στο εργαστήρι αγγειοπλαστικής του πατέρα του. Το 1957 εγκαταστάθηκε στο Ιράκ, όπου κι ανέλαβε τη διεύθυνση του τμήματος κεραμικής της Κρατικής Ακαδημίας Καλών Τεχνών στη Βαγδάτη.

 

Πήρε μέρος σε πολλές εκθέσεις στο Ιράκ, στην Αγγλία, στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Στην Κύπρο οργάνωσε την πρώτη ατομική έκθεση έργων του το 1952 (Λευκωσία). Πολλά έργα του κοσμούν διάφορα μεγάλα δημόσια κτίρια και ξενοδοχεία στην Κύπρο και σε άλλες χώρες. 

 

Ο καλλιτέχνης έχει ως πηγή έμπνευσής του την πλούσια κυπριακή παράδοση ιδιαίτερα στον τομέα της αγγειοπλαστικής/κεραμικής. Ωστόσο, όπως είναι φυσικό, έχει επηρεαστεί και από την επίσης ιδιαίτερα αξιόλογη παράδοση της Ανατολής, λόγω της πολύχρονης παραμονής του στο Ιράκ.

 

Ο καλλιτέχνης κινήθηκε αρκετές φορές μεταξύ Ιράκ και Κύπρου, οργανώνοντας μεταξύ άλλων εκθέσεις ιρακινής τέχνης στην Κύπρο και αντίστροφα, συμβάλλοντας έτσι σημαντικά στην αλληλογνωριμία των δύο λαών.

 

Στη Βαγδάτη ο Βαλεντίνος Χαραλάμπους ίδρυσε τμήμα κεραμικής στο Ινστιτούτο Καλών Τεχνών, το οποίο διηύθυνε για 10 χρόνια. Ακολούθως ίδρυσε παρόμοιο τμήμα στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου της Βαγδάτης, το οποίο διηύθυνε για 18 χρόνια. Έργα του βρίσκονται σε μουσεία σε Ιράκ, Αγγλία, Αίγυπτο, Ισπανία κ.α. Το 2001 το Διεθνές Βιογραφικό Κέντρο του Κέμπριτς τον περιέλαβε στον τόμο Great Minds of the 21st Century, ενώ το 2002 η Παγκόσμια Ακαδημία Γραμμάτων των ΗΠΑ του απένειμε τιμητική διάκριση για τη συμβολή του στην παγκόσμια κεραμική. Το 2005 το Διεθνές Βιογραφικό Κέντρο του Καίμπριτζ τον αξιολόγησε ως ένα από τους 100 κορυφαίους καλλιτέχνες του 2005, στην έκδοση 100 Top Artists 2005. To 2007 τιμήθηκε από την κυπριακή κυβέρνηση με το Αριστείο Γραμμάτων, Τεχνών και Επιστημών.

Φώτο Γκάλερι

Image