Σιακόλας Κ Νίκος

Image

Μεγαλοεπιχειρηματίας, με ευρύτατο πεδίο δραστηριοτήτων στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Η αυτοκρατορία του αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα μετά την οικονομική κρίση που ξέσπασε στην Κύπρο το 2011 λόγω μη εξυπηρετούμενων δανείων σε κυπριακές τράπεζες.

Ο Νίκος Σιακόλας γεννήθηκε το 1927 στον Καραβά της επαρχίας Κερύνειας. Μετά την αποφοίτησή του  από το Γυμνάσιο, εξ αιτίας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου δεν μπόρεσε να παρακολουθήσει μαθήματα σε Πανεπιστήμιο. Παρακολούθησε, όμως, σειρά ακαδημαϊκών προγραμμάτων στην Κύπρο και στο εξωτερικό, κυρίως στους τομείς των επιχειρήσεων και του εμπορίου, σε θέματα πλοιοκτησίας και ναυσιπλοΐας.  

 

Ο Νίκος Σιακόλας άρχισε την επιχειρηματική του δραστηριότητα το 1953 με εξαγωγές γεωργικών προϊόντων.  Το 1963 ίδρυσε την πρώτη του εταιρεία εκτός Κύπρου, την NKS Eurotrade (UK) Ltd, με έδρα το Λονδίνο. Από το 1970 και μετά σημειώθηκε μια θεαματική ανάπτυξη και πρόοδος τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, με εργασίες στον τομέα των πλοίων, των ασφαλειών, των επενδύσεων και των κατασκευών. 

 

Υπήρξε  μέλος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Επιχειρήσεων για τα Ηνωμένα Έθνη (WFUNA), επίτιμο μέλος του Κυπριακού Συμβουλίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και μέλος του Βρετανικού Ινστιτούτου Διευθυντών. Υπηρέτησε ως αντιπρόεδρος της Αρχής Λιμένων Κύπρου, επίτιμος ταμίας του ΚΕΒΕ και αντιπρόεδρος του ΕΒΕ Λευκωσίας για πολλά χρόνια.

 

Ο Όμιλος Σιακόλα ήταν  ένας από τους μεγαλύτερους οικονομικούς οργανισμούς της Κύπρου. Η διεθνής δραστηριότητα, εκτός από το Λονδίνο, έχει εξαπλωθεί κατά καιρούς στην Ελλάδα, Ρωσία, Νιγηρία, στις χώρες του Αραβικού Κόλπου και άλλες χώρες. Στην Κύπρο ο Όμιλος περιλάμβανε  αριθμό ιδιωτικών και δημόσιων εταιρειών ενταγμένων στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Μεταξύ άλλων ο Νίκος Σιακόλας υπήρξε εκτελεστικός πρόεδρος της Cyprus Trading Corporation Plc, της μεγαλύτερης εμπορικής εταιρείας της Κύπρου, της Ermes Department Stores Plc, του μεγαλύτερου συγκροτήματος λιανικού εμπορίου στην Κύπρο, πρόεδρος της Hermes Airports Ltd, της διεθνούς κοινοπραξίας που διαχειρίζεται τα διεθνή αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, και πρόεδρος της CTC-ARI Airports Ltd, της Εταιρείας που διαχειρίζεται τις εμπορικές δραστηριότητες των δύο αεροδρομίων μέχρι το 2031. Μέχρι το 2007 ήταν επίσης εκτελεστικός πρόεδρος της Woolworth (Cyprus) Properties Plc, της μεγαλύτερης ιδιοκτήτριας γης για εμπορική χρήση.

 

Ο Όμιλος Σιακόλα είχε  κύκλο εργασιών που ξεπερνά το 1 δισεκατομμύριο ευρώ και εργοδοτούσε  9.000 πρόσωπα (περιλαμβανομένων και των εργαζομένων στα δύο αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου). Ο Όμιλος υπήρξε εξ ολοκλήρου κυπριακός και για ένα μεγάλο χρονικό διάστημε ήταν  ο δεύτερος μεγαλύτερος εργοδότης μετά την κυπριακή Κυβέρνηση. Ο Όμιλος κατείχε ηγετική θέση στον τομέα εισαγωγής και διανομής διεθνώς γνωστών προϊόντων στο λιανικό εμπόριο, στην ιδιοκτησία εμπορικών ακινήτων και σε μεγάλες επενδύσεις, όπως στα αεροδρόμια και στα γήπεδα γκολφ και υπήρξε  ένας από τους κύριους Παροχείς Υπηρεσιών Κινητής και Σταθερής Τηλεφωνίας. Ηταν επίσης ιδιοκτήτης Shopping Malls (μεταξύ των οποίων το «The Mall of Cyprus» στη Λευκωσία, που διαθέτει 27.000 τ.μ. εμπορικών χώρων με καταστήματα, εστιατόρια, καφετέριες, υπεραγορά, αίθουσες σινεμά, υπηρεσίες και 1.500 χώρους στάθμευσης), καθώς και πολυκαταστημάτων, μεγαλοκαταστημάτων D.I.Y. και αριθμού αλυσίδων εξειδικευμένων καταστημάτων που καλύπτουν το σύνολο της κυπριακής αγοράς.

 

Παράλληλα ο Όμιλος Σιακόλα δραστηριοποιήθηκε  με την Cyprus Limni Resorts and GolfCourses Plc, ιδιοκτήτρια έκτασης γης 3.500.000 τ.μ. στην παράλια περιοχή Πόλης Χρυσοχούς, που έχει εξασφαλίσει έγκριση με στόχο να προχωρήσει  στη δημιουργία δύο γηπέδων γκολφ σε συνδυασμό με ανάπτυξη που θα περιλαμβάνει ξενοδοχείο πολυτελείας 5 αστέρων, δύο Golf Clubs, αποβάθρα 165 μέτρων και εξοχικές κατοικίες.  

 

Το 2000 ο Νίκος Σιακόλας ίδρυσε την Hermes Airports Ltd, η οποία τον Ιούλιο του 2005 υπέγραψε με την Κυπριακή Δημοκρατία συμφωνία για την ανέγερση και λειτουργία των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου μέχρι το 2031, με τη μέθοδο ΒΟΤ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο κατασκευαστικό συμβόλαιο που υπέγραψε από της ιδρύσεώς της η Κυπριακή Κυβέρνηση, με συνολικό κόστος το οποίο, μαζί με τις μελλοντικές επεκτάσεις, θα φθάσει τα €856 εκατομμύρια.

 

Ευεργέτης

Ο Νίκος Σιακόλας είναι ένας από τους μεγάλους ευεργέτες, δωρητές και χορηγούς για διάφορα έργα και δραστηριότητες στην Κύπρο, ενώ πρόσφερε σημαντικά ποσά και για προβολή του Κυπριακού στο εξωτερικό.  Με γενναιόδωρη εισφορά ύψους  3.750.000 ευρώ, του Ιδρύματος «Νίκου και Ελπίδας Σιακόλα», ανεγέρθηκε το Σιακόλειο Εκπαιδευτικό Κέντρο Υγείας, δίπλα από το νέο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.  

 

Βλέπε Βίντεο: Η κατάθεση του θεμέλειου λίθου της ιατρικής σχολής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου

 

Ο Νίκος Σιακόλας διετέλεσε επίτιμος πρόξενος του Μεξικού στην Κύπρο για 17 χρόνια (1990-2007) και έτυχε τιμητικών διακρίσεων από έξι βασιλείς και αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων. Τιμήθηκε επίσης από την κυπριακή Πολιτεία. Το 2001, ο τότε πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης του απένειμε την ανώτατη τιμητική διάκριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, το Μετάλλιο Εξαίρετης Προσφοράς, σε αναγνώριση της προσφοράς του προς την Κύπρο και το λαό της. Τιμήθηκε επίσης από τον εμποροβιομηχανικό κόσμο. 

 

 

 

Η οικονομική κρίση 

Η παγκόσμια οικονομική κρίση έπληξε και τον όμιλο Σιακόλα. Η στρατηγική απομόχλευσης περιουσιακών στοιχείων του Ομίλου Σιακόλα, ξεκίνησε το 2013 με την πώληση του ποσοστού του στην MTN (νυν epic), ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν σημαντικές αποξενώσεις.

Ανάμεσά τους, το εμπορικό πάρκο Σιακόλα (The Mall of Cyprus), το Mall of Engomi, καθώς και τα εμπορικά καταστήματα στα αεροδρόμια της Κύπρου.

 

Βλέπε βίντεο: Η αποχώρηση του Νίκου Σιακόλα

 

Πώληση συμμετοχής στην House of Beauty
Στην πώληση της συμμετοχής της στην House of Beauty (ΗΟΒ), που ανέρχεται στο 50%, προχώρησε τον Νοέμβριο του 2019 η Cyprus Trading Corporation. Αγοραστής είναι η NMM Investments Ltd στην οποίαν ανήκει το υπόλοιπο 50% του ΗΟΒ. 

Η ΗΟΒ είναι βασικός παίκτης στον τομέα εμπορίας και πώλησης καλλυντικών με Lancome, Giorgio Armani, YvesSaintLaurent, Ralph Lauren και Biotherm να αποτελούν ορισμένα από τα brands που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της.

Πώληση Scandia στη Novario
Τον Μάρτιο του 2019 ο Όμιλος CTC προχώρησε στην πώληση του μεριδίου 50% + μία μετοχή που κατείχε στη Novario Holdings Ltd, στην E&G Electricplus Ltd, αποξενώνοντας ουσιαστικά τη συμμετοχή του στη Scandia. 

Η Novario Holdings δημιουργήθηκε το 2016 μετά τη συμφωνία της Ermes Department Stores Plc του Ομίλου CTC για από κοινού ίδρυση νέας εταιρείας από την θυγατρικής της, IDEEA Distribution of Appliances Ltd, που εμπορευόταν με την επωνυμία Scandia, με την εταιρεία E&G Eletctricplus Ltd που εμπορεύεται με την επωνυμία MegaElectric.

Πώληση κτήματος κοντά στο Mall of Cyprus 
Την ίδια περίοδο (Μάρτιος 2019), ο Όμιλος Σιακόλα ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της πώλησης κτήματος στο Δήμο Στροβόλου, στην περιοχή του Mall of Cyprus, προς θυγατρική της Τράπεζας Κύπρου έναντι €6,3 εκατ.

Πώληση καταστημάτων και αποθηκών στην Τρ. Κύπρου
Στις αρχές του 2019, ο Όμιλος προχώρησε στην πώληση σε θυγατρικές της Τράπεζας Κύπρου διώροφου καταστήματος επί της Λεωφόρου Κέννεντυ στη Λευκωσία, καθώς και τριών αποθηκών στην ενορία Ομόνοιας, στη Λεμεσό.

Limni Bay
Τον Δεκέμβριο του 2018 έγινε γνωστή η συμφωνία του Ομίλου CTC με την Τράπεζα Κύπρου για αγορά κτηματικής περιουσίας του Ομίλου ή μετοχών σε εταιρείες που έχουν κτηματική περιουσία, συνολικής αξίας €228 εκατ. 

Η συμφωνία σχετιζόταν με διάθεση ακίνητης περιουσίας του Ομίλου στην περιοχή της Λίμνης, Πόλης Χρυσοχούς, έναντι €93.272.015 σε θυγατρικές της Τρ. Κύπρου. 

Επίσης η συμφωνία αφορούσε έκταση που καλύπτουν οι εκδοθείσες άδειες για τη δημιουργία των δύο γηπέδων γκολφ και άλλων αναπτύξεων.

Η εταιρεία Cyprus Limni Resorts and Golfcourses ανακοίνωσε στις αρχές του 2020 ότι παραχώρησε σε επενδυτικές εταιρείες θυγατρικές της Τράπεζας Κύπρου τη γη που προοριζόταν για την ανάπτυξη γηπέδων γκολφ.

Η υπόλοιπη ακίνητη ιδιοκτησία έκτασης περίπου 300.000 τ.μ. προσφέρεται για μελλοντική αξιοποίηση και ανάπτυξη σε μικρότερη κλίμακα.

Ο Πύργος Σιακόλα που έγινε H&M
Τον Φεβρουάριο του 2018 έγινε γνωστή η συμφωνία της Woolworth Properties Plc για πώληση έναντι 44 εκατ ευρώ τριών ακινήτων προς θυγατρικές εταιρίες της Τράπεζας Κύπρου.

Συγκεκριμένα, επρόκειτο για τον γνωστό πύργο Σιακόλα στην Οδό Λήδρας, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου ενοικιάζεται στη γνωστή αλυσίδα H&M, το πολυκατάστημα Superhome Centre (DIY), στον Στρόβολο, καθώς και το πολυκατάστημα Debenhams Απόλλων, στη Λεμεσό.

Τα έσοδα, σύμφωνα με την τότε ανακοίνωση, θα χρησιμοποιούνταν για ενίσχυση της ρευστότητας του Συγκροτήματος, με στόχο την υλοποίηση νέων προγραμματιζόμενων έργων ανάπτυξης καθώς επίσης και για μείωση των πιστωτικών διευκολύνσεων και άλλων υποχρεώσεων του.

Πώληση νεοκλασικού στη Λήδρας
Η Zaco Estate Ltd, θυγατρική εταιρεία του Συγκροτήματος Woolworth (Cyprus) Properties Plc, προχώρησε στη διάθεση τετραώροφου νεοκλασικού κτηρίου στην οδό Λήδρας, στη Λευκωσία. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση των οικονομικών αποτελεσμάτων του Συγκροτήματος για το 2016, το κτήριο πωλήθηκε στις 19 Απριλίου 2017 έναντι του €2 εκατ.

Πώληση Mall of Cyprus - Mall of Engomi 
Τον Ιούλιο του 2015, ο Όμιλος Σιακόλα προχώρησε στην πώληση του εμπορικού πάρκου Σιακόλα και του Mall of Engomi, έναντι €194 εκατ. 

Η Νοτιοαφρικανικών συμφερόντων Atterbury Cyprus Limited εξαγόρασε τη γη και τα κτήρια του The Mall of Cyprus, Annex 3, Annex 4 και IKEA), καθώς επίσης και τη γη και το κτήριο του The Mall of Engomi.

Η συνολική αξία των μετοχών που πωλήθηκαν ανήλθε στα €77.440.287.  Συγκεκριμένα, η Woolworth Properties πώλησε 54.674.920 μετοχές στην ITTL προς 66,48 σεντ την κάθε μια, και 9.949.950 μετοχές στην Woolworth Commercial προς €1,123 την κάθε μια.  Η δε Ermes πώλησε 45.000.000 μετοχές στην ITTL προς 66,48 σεντ την κάθε μια.

Η συγκεκριμένη πράξη θα βελτίωνε σημαντικά τη ρευστότητα των Εταιρειών Woolworth Properties και Ermes, παρέχοντας σε αυτές την ευχέρεια να μειώσουν τις υποχρεώσεις τους, και να αυξήσουν τον κύκλο εργασιών και την κερδοφορία τους.

Καταστήματα αεροδρομίων
Παράλληλα, τον Μάιο του 2014, η Ermes Department Stores Plc συμφώνησε να διαθέσει στον Όμιλο της Aer Rianta International, που ανήκει στο Dublin Airport Authority της Ιρλανδίας, έναντι €61,9 εκατ., τις μετοχές που διαθέτει (50% του κεφαλαίου) στη CTC-ARI (Holdings) Ltd, ιδιοκτήτρια της CTC-ARI (Airports) Ltd. 

H CTC-Ari λειτουργεί τα εμπορικά καταστήματα στα διεθνή αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, με βάση συμφωνία που είχε συναφθεί με τη Hermes Airports, μέχρι τον Μάιο του 2031.

Το μερίδιο στην MTN
Η αρχή της αποξένωσης περιουσιακών στοιχείων έγινε τον Φεβρουάριο του 2013, όταν η CTC ανακοίνωσε τη συμφωνία για πώληση, στον Όμιλο MTN Νοτίου Αφρικής, το μερίδιό της (ήτοι 50%) στο κεφάλαιο της ΜΤΝ (Cyprus) Ltd.

Η πράξη έγινε μέσω της θυγατρικής εταιρείας Amaracos Holding (CTC +PG) Ltd, η οποία εκπροσωπεί τα συμφέροντα των Ομίλου Σιακόλα και Ομίλου Πάνου Γερμανού. Με βάση δημοσιεύματα εκείνης της περιόδου, το ποσό της πώλησης ανερχόταν σε €73 εκατ. 

 

 

 

Βιβλίο

Το 2021 και βαδίζοντας τότε στα 94 χρόνια της ζωής του, ο επιχειρηματίας Νίκος Κ. Σιακόλας εξέδωσε βιβλίο 225 σελίδων με τίτλο "Οι Εμπειρίες και η πορεία μιας ζωής". Το βιβλίο που επιμελήθηκε ο Δημοσιογράφος Παύλος Παύλου κατέγραψε  τις εμπειρίες του αλλά και χρήσιμα διδάγματα για νέους επιχειρηματίες και όχι μόνο. Δεν πρόκειται για απομνημονεύματα ούτε για αυτοβιογραφία, παρόλο που το περιεχόμενο του βιβλίου μπορεί να πάρει και αυτό το χαρακτηρισμό. Πρόκειται για μαθήματα και διδάγματα με διαχρονική αξία. Αφηγήσεις σε πρώτο πρόσωπο για βιώματα, περιπέτειες, εμπειρίες ενός επιχειρηματία που έχει πολλά να πει.

 

 

Πηγές:

  1. Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια
  2. Ιστοσελίδα Ρεπορτερ: Τα περιουσιακά στοιχεία που πώλησε σε 7 χρόνια

 

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image