Καρεκλάς Γιάννης

Image

Δημοσιογράφος. Γεννήθηκε το 1950 στο Μηλικούρι. Αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο Αρρένων Κύκκου και στη συνέχεια από την Παιδαγωγική Ακαδημία Κύπρου. Σπούδασε νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο King’s College London University παίρνοντας τον τίτλο LLM Public International Law. Προσελήφθη στο ΡΙΚ ως συντάκτης το 1976 και ακολούθησε όλες τις βαθμίδες της ιεραρχίας εντός του Τμήματος Ειδήσεων, φθάνοντας μέχρι τη θέση του διευθυντή του Τμήματος.

 

Υπήρξε από τους στυλοβάτες της ίδρυσης του Τρίτου ραδιοφωνικού προγράμματος του ΡΙΚ και για οκτώ χρόνια παρουσίαζε την εκπομπή Πρωινό Δρομολόγιο και για έντεκα χρόνια την εβδομαδιαία εκπομπή Πρόσωπο με Πρόσωπο. Ήταν επίσης ο σχεδιαστής της τηλεοπτικής επικαιρικής εκπομπής Από Μέρα σε Μέρα και παρουσιαστής της για τρία χρόνια. Κατά την περίοδο 1985-2004 ήταν ο κύριος παρουσιαστής του κεντρικού τηλεοπτικού δελτίου ειδήσεων του ΡΙΚ και της τηλεοπτικής εκπομπής Προεκτάσεις από το 1999 μέχρι σήμερα (2010). Η εκπομπή βραβεύθηκε το 2004 από την Επιτροπή Ραδιοτηλεόρασης. Το 2009 ο Γ. Καρεκλάς εξελέγη μέλος της Επιτροπής Ειδήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ραδιοφωνίας (EBU) για δύο χρόνια.

 

Το 2010 εξέδωσε το δίτομο έργο Κυπριακό 1950-1974, Ανατομία της κρίσης - Συνέντευξη με την Ιστορία - Η θεωρία των ομόκεντρων κύκλων, στο οποίο καταγράφεται το περιεχόμενο ειδικών τηλεοπτικών εκπομπών γύρω από το Κυπριακό, στο πλαίσιο των «Προεκτάσεων», στις οποίες φιλοξενήθηκαν άνθρωποι που κατά καιρούς χειρίστηκαν το Κυπριακό, Κύπριοι, Ελλαδίτες, Αμερικανοί και Βρετανοί, καθώς και ακαδημαϊκοί, πολιτικοί, δημοσιογράφοι κ.α.

 

Νεότερο βιβλίο του: «Κυπριακό 1950-1974- Δίκαιες αξιώσεις λάθος επιλογές»- Λευκωσία 2016.

 

Ο Γιάννης Καρεκλάς συνεργάστηκε επίσης με τη Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια.