Ττερλικκάς Μιχάλης

Image

Ερμηνευτής-ερευνητής της παραδοσιακής μουσικής της Κύπρου. Γεννήθηκε στο χωριό Καπούτι της περιοχής Μόρφου το 1955, όπου και έζησε μέχρι την τουρκική εισβολή του 1974. Αποφοίτησε από το Α΄ Γυμνάσιο Μόρφου και στη συνέχεια σπούδασε ηλεκτρονικά στην Αθήνα, κατά την περίοδο 1976-1980. Από τότε ζει και δημιουργεί στην Κύπρο.

 

Άρχισε να ασχολείται συστηματικά με το παραδοσιακό τραγούδι της Κύπρoυ γύρω στο 1983. Στην αρχή της σταδιοδρομίας του, παρακολούθησε μαθήματα βυζαντινής μουσικής με δάσκαλο τον Άρχοντα Πρωτοψάλτη, ερευνητή και ερμηνευτή της παραδοσιακής μουσικής της Κύπρου Θεόδουλο Καλλίνικο. Επίσης συνεργάστηκε με τον προσφυγικό λαογραφικό όμιλο «Οι Αδούλωτοι»-Σιακαλλή και τραγούδησε για αρκετά χρόνια, συνοδευόμενος από γνωστούς λαϊκούς οργανοπαίχτες, όπως ο Γεώργιος Αβέρωφ, ο Μιχάλης Πούλλος, ο Δημήτρης Κατσαρής, ο Χριστόδουλος Πίπης και άλλοι.

 

Έλαβε μέρος σε αρκετά ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά προγράμματα στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Συμμετείχε επίσης σε πολλά φεστιβάλ παραδοσιακής μουσικής, καθώς και σε άλλες διεθνείς διοργανώσεις.

 

Από το 1992 ηγείται της μουσικής παρέας «Μούσα», η οποία χρησιμοποιεί μόνο παραδοσιακά όργανα του τόπου και δίνει συναυλίες εντός και εκτός Κύπρου.

 

Δισκογραφία:

1. «Κυπραία Φωνή»-Παραδοσιακά τραγούδια της Κύπρου - 1991 (βινύλιο).
2. «Των Γεννών τζαι της Λαμπρής»-Κυπριακά και άλλα ελληνικά κάλαντα, θρησκευτικά τραγούδια της Κύπρου και ύμνοι-1998 (ψηφιακός δίσκος).
3. «Κυπραία Φωνή-Στ’ αγνάρκα των τζαιρών»-2002 (διπλός ψηφιακός δίσκος, συνοδευόμενος από βιβλίο σε 4 γλώσσες: ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά).
4. «Κυπραία Φωνή-Καλώς ήρταν οι ξένοι μας»-2008 (διπλός ψηφιακός δίσκος, συνοδευόμενος από ένθετο στα ελληνικά και CD ROM στα αγγλικά, τουρκικά, γαλλικά και γερμανικά).

 

Πήρε επίσης μέρος σε θεατρικά έργα και σε κινηματογραφικές ταινίες, όπως «Η Σφαγή του Κόκορα» και «Το Τάμα» του Α. Πάντζη, και «Ακάμας» του Πανίκου Χρυσάνθου (για την τελευταία αυτή ταινία ήταν υποψήφιος για το βραβείο 2ου αντρικού ρόλου στο 47ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το 2006).