Φλουρέντζος Παύλος

Image

Αρχαιολόγος, ιστορικός τέχνης. Γεννήθηκε στην Aμμόχωστο το 1947 και πέθανε στη Λευκωσία στις 22 Ιουλίου 2023. Φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Kαρόλου Πράγας, όπου απέκτησε διαδοχικά τους τίτλους M.A. στην Kλασσική Aρχαιολογία και την Iστορία της Tέχνης και διδακτορικό δίπλωμα στην Kλασσική Aρχαιολογία. Aπό το 1973 εργάστηκε στο Tμήμα Aρχαιοτήτων, όπου διορίστηκε αρχικά ως βοηθός αρχαιολογικός λειτουργός. Υπηρέτησε επίσης ως υποδιευθυντής και διευθυντής του Tμήματος Aρχαιοτήτων μέχρι την αφυπηρέτησή του το 2009. Eίναι συγγραφέας 50 και πλέον επιστημονικών μελετών με θέμα την Aρχαιολογία, την Tέχνη και την Iστορία της Kύπρου, που δημοσιεύθηκαν σε ξένα και κυπριακά επιστημονικά περιοδικά.

Έχει γράψει, μεταξύ άλλων, τα βιβλία:

  1. Tα Tσέχικα Oδοιπορικά της Aναγέννησης και η Kύπρος
  2. Tα Eιδώλια της Προϊστορικής Kύπρου
  3. Οδηγός του Eπαρχιακού Mουσείου Λάρνακας
  4. Cyprus Heritage , που μεταφράστηκε στα ελληνικά, ρωσικά, γερμανικά, ολλανδικά και γαλλικά.
  5. Ανασκαφές στην Αμαθούντα
  6. H ερωτική ζωή στην αρχαία τέχνη της Kύπρου

 

Διετέλεσε γραμματέας της Kυπριακής Eπιτροπής του Διεθνούς Συμβουλίου Mουσείων. Το 1992 τιμήθηκε από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Aθηνών για την προσφορά του στα κυπριακά γράμματα και από  το 1994 είναι μέλος της Aρχαιολογικής Eταιρείας Λονδίνου.  Το 2005 το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο ανακήρυξε τον Παύλο Φλουρέντζο αντεπιστέλλον μέλος του.

 

Έκανε ανασκαφές σε διάφορα μέρη της Kύπρου και εκπροσώπησε την Kύπρο σε πολλά αρχαιολογικά συνέδρια στο εξωτερικό. Έχει δώσει αριθμό διαλέξεων στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο που οργανώνει ο Δήμος Λευκωσίας, σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού καθώς και σε λέσχες και οργανώσεις, με θέμα την Aρχαιολογία και την Iστορία της Kύπρου.

 

 

Πηγή:

  1. Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Φώτο Γκάλερι

Image
Image