«Αλλαγή»

Image

Με τον τίτλο αυτό κυκλοφόρησαν στην Κύπρο δυο βραχύβιες εφημερίδες (1963 και 1975-77) κι ένα περιοδικό.

 

«Αλλαγή» εφημερίδα (1): Κυκλοφόρησε το πρώτο της φύλλο στις 2.3.1963, ήταν εβδομαδιαία (κάθε Σάββατο) κι είχε υπότιτλο: Ανεξάρτητος εβδομαδιαία εθνική προοδευτική εφημερίς. Εκδιδόταν από την εταιρεία Αλλαγή ΛΤΔ, διευθυνόταν από συντακτική επιτροπή κι είχε υπεύθυνο και διευθυντή σύνταξης τον Πέτρο Στυλιανού. Ήταν 8σέλιδη και μεγάλου μεγέθους (54X40 εκ.). Οι τίτλοι της εκτυπώνονταν σε δεύτερο χρώμα (κόκκινο). Εκτός από πλούσια ειδησεογραφία, σχολιογραφία και αρθρογραφία, η εφημερίδα αφιέρωνε αρκετές σελίδες της στον Τρίτο Κόσμο και στο Αφροασιατικό κίνημα, σε φιλολογικά, ιστορικά και καλλιτεχνικά θέματα. Από το δεύτερο φύλλο της πρόσθεσε τον επίτιτλο με κόκκινα γράμματα: ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΛΑΟΥ.

 

Η εφημερίδα κυκλοφόρησε συνολικά 11 φύλλα κι ανέστειλε την έκδοση της στις 11.5.1963. Σήμερα αποτελεί βοήθημα για μελέτη των κυπριακών εξελίξεων της εποχής εκείνης που οδήγησαν τον πρόεδρο Μακάριο στην υποβολή των γνωστών «13 σημείων» αναθεώρησης του συντάγματος.

 

«Αλλαγή» εφημερίδα (2): Κυκλοφόρησε τον Μάρτη του 1975, ήταν κι αυτή εβδομαδιαία, εκδιδόταν από ομώνυμη εταιρεία κι είχε σαν πρώτο υπεύθυνο της και διευθυντή σύνταξης τον Σπύρο Αρότη. Αργότερα υπεύθυνος σύμφωνα με το νόμο ορίστηκε ο Πέτρος Κυριάκου από τη Λευκωσία.

 

Η εφημερίδα ήταν μικρότερου του συνηθισμένου μεγέθους και σχήματος. Άσκησε έντονη κριτική της κυβέρνησης του προέδρου Μακαρίου και βρέθηκε αρκετές φορές στα δικαστήρια για προσωπικούς λιβέλους. Ανέστειλε την έκδοση της το 1977.

 

«Αλλαγή» περιοδικό: Άρχισε να κυκλοφορεί τον Ιούνη του 1982 στη Λευκωσία, σαν «Δελτίο Εκπαιδευτικού- Συνδικαλιστικού Προβληματισμού» της «Αλλαγής», κίνησης καθηγητών της ΟΕΛΜΕΚ.

 

Το περιοδικό, με μορφή newsletter, είναι 8σέλιδο, μεγέθους 21X17 εκ. και περιέχει εκπαιδευτικά και συνδικαλιστικά θέματα που ενδιαφέρουν τους καθηγητές μέλη της ΟΕΛΜΕΚ (Οργάνωση Ελλήνων Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Κύπρου).