Μεσαορία ή Μεσαριά ή Μισάρκα

Κλίμα

Image

Τα κύρια χαρακτηριστικά του κλίματος της Μεσαορίας είναι τα ακόλουθα:

 

α) Άνεμοι:  Οι γενικοί άνεμοι που επικρατούν στην Κύπρο είναι νοτιοδυτικοί ως ανατολικοί τον χειμώνα, δυτικοί ως βορειοανατολικοί την άνοιξη, δυτικοί ως βόρειοι το καλοκαίρι και δυτικοί ως βορειοανατολικοί το φθινόπωρο. Οι γενικοί αυτοί άνεμοι τροποποιούνται στις διάφορες περιοχές του νησιού από τοπικούς ανέμους. Η παράκτια περιοχή της Μεσαορίας, στον κόλπο της Αμμοχώστου, επηρεάζεται από τις τοπικές θαλάσσιες και απόγειες αύρες που οφείλονται στη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ της ξηράς και της θάλασσας. Οι τοπικοί αυτοί άνεμοι γίνονται αισθητοί σε απόσταση 35 περίπου χιλιομέτρων από την παραλία. Στην κεντρική Μεσαορία οι άνεμοι είναι κυρίως ελαφροί ευμετάβλητοι.

 

β) Βροχόπτωση:  Η μέση ετήσια βροχόπτωση στη Μεσαορία είναι η χαμηλότερη απ' όλες τις περιοχές της Κύπρου και κυμαίνεται μεταξύ 290 και 400 χιλιοστομέτρων. Στη Βατιλή είναι 292 χιλιοστόμετρα, στο Λευκόνοικον 316, στην Κοντέα 324, στη Λευκωσία 336, στο Τσέρι 343, στην Αμμόχωστο 378 και στο Πολιτικόν 390. Οι περισσότερες βροχές πέφτουν από τον Νοέμβριο ως τον Μάρτιο, ενώ κατά τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου βροχόπτωση είναι σχεδόν ανύπαρκτη.

 

γ) Θερμοκρασία:  Το ετήσιο εύρος της θερμοκρασίας του αέρα κυμαίνεται γύρω στους 18° Κελσίου στις εσωτερικές περιοχές της πεδιάδας και γύρω στους 14° Κελσίου στα παράλια.

 

Ο χειμώνας είναι ήπιος με ψυχρότερους μήνες τους Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Το καλοκαίρι είναι ζεστό στην παράκτια περιοχή της πεδιάδας και πολύ θερμό στο εσωτερικό της. Οι πιο ζεστοί μήνες του καλοκαιριού είναι ο Ιούλιος και ο Αύγουστος. Στην πόλη της Λευκωσίας σημειώθηκε το 1973 και το 1977 ακραία ψηλότερη θερμοκρασία 44,2° Κελσίου.