Μεσαορία ή Μεσαριά ή Μισάρκα

Γεωγραφικά στοιχεία

Image

Παρόλο που ο όρος Μεσαορία κάποτε χρησιμοποιείται για ολόκληρη την κεντρική πεδιάδα της Κύπρου, η οποία βρίσκεται μεταξύ των οροσειρών του Τροόδους στα νότια και του Πενταδάκτυλου στα βόρεια καιεκτείνεται από τον κόλπο της Μόρφου μέχρι τον κόλπο της Αμμοχώστου,ωστόσο ο όρος χρησιμοποιείται περισσότερο για το ανατολικό τμήμα της.

 

Στο λήμμα αυτό ως Μεσαορία ορίζεται η ανατολική κεντρική πεδιάδα, η οποία εκτείνεται από τον κόλπο της Αμμοχώστου μέχρι τα δυτικά της πόλης της Λευκωσίας. Στα βόρεια η Μεσαορία ορίζεται από τον Πενταδάκτυλο, στα βορειοανατολικά από τη χερσόνησο της Καρπασίας, και στα νότια από τα Κοκκινοχώρια και την ανατολική λοφώδη περιφέρεια γύρω από το Οφιολιθικό Σύμπλεγμα του Τροόδους.

 

Η Μεσαορία έχει μήκος 65 περίπου χιλιομέτρων και το μεγαλύτερο πλάτος της φθάνει τα 28 χιλιόμετρα περίπου. Περιβρέχεται από θάλασσα μόνο στα ανατολικά της, όπου βρίσκεται ο κόλπος της Αμμοχώστου.

 

Στην περιοχή της Μεσαορίας περιλαμβάνονται 86 οικισμοί των επαρχιών Λευκωσίας, Αμμοχώστου και Λάρνακας. Το μεγαλύτερο τμήμα της πεδιάδας, στο οποίο περιλαμβάνονται 63 οικισμοί, βρίσκεται από το 1974 κάτω από τουρκική στρατιωτική κατοχή.