Μουσεία

Μικρά μουσεία σε όλη την Κύπρο

Image

Στη Λευκωσία λειτουργούν και τα ακόλουθα Μουσεία:

 

Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Κυπριακής Τέχνης, υπό την ευθύνη του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, με πλούσια συλλογή έργων εικαστικής δημιουργίας Κυπρίων καλλιτεχνών. Στεγάζεται σε παλαιό πετρόκτιστο αρχοντικό στη Λευκωσία.

 

Μουσείο Χρυσοχοΐας  στη Λαϊκή Γειτονιά, με εκθέματα του 19ου αιώνα και μεταγενέστερα.

 

Μουσείο Κυπριακής Νομισματοκοπίας, της Τράπεζας Κύπρου, στα κεντρικά της γραφεία. Πλούσια συλλογή κυπριακών νομισμάτων από τον 6ο  π.Χ. αιώνα και εξής.

 

Μουσείο Συλλογής Γιώργου και Νεφέλης Τζιάπρα, με περισσότερα από 600 αντικείμενα της κυπριακής Αρχαιότητας.

 

Παγκύπριο Γεωγραφικό Μουσείο, στο Δημαρχείο Στροβόλου, με έκθεση ειδών γεωλογίας, χλωρίδας και πανίδας.

 

Μουσείο Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄,  στο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο, με έργα ευρωπαϊκής ζωγραφικής του 16ου-19ου αιώνων.

 

Ταχυδρομικό Μουσείο, των Κυπριακών Ταχυδρομείων, με κυπριακά γραμματόσημα από το 1880 και εξής.

 

Μουσείο ιστορικής μοτοσικλέτας, με εκθέματα της περιόδου 1914-1983, στην παλαιά Λευκωσία.

 

Στη Λάρνακα, στην εκκλησία του Αγίου Λαζάρου, λειτουργεί Βυζαντινό Μουσείο  με φορητές εικόνες και άλλα εκκλησιαστικά έργα τέχνης. Στον Δημοτικό Κήπο της πόλης λειτουργεί και το Δημοτικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, με πολλά είδη της κυπριακής χλωρίδας και πανίδας.

Στην πόλη της Λάρνακας, εκτός του Επαρχιακού Αρχαιολογικού Μουσείου, λειτουργεί και Μεσαιωνικό Μουσείο στο κάστρο της πόλης.

 

Αξιόλογο στη Λάρνακα (στο παραλιακό μέτωπο) είναι και το Μουσείο Παλαιοντολογίας Τορναρίτη- Πιερίδη, με συλλογή απολιθωμάτων.

 

Στην Πάφο  λειτουργούν το Βυζαντινό Μουσείο  στο Μητροπολιτικό Μέγαρο, καθώς και το Εθνογραφικό Μουσείο με αντικείμενα από τη Νεολιθική εποχή και εξής.

 

Μουσεία μοναστηριών:  Σημαντικά Μουσεία, με πλούσια εκθέματα κυρίως βυζαντινών και μεταβυζαντινών εικόνων, αρχιερατικών στολών, εκκλησιαστικών σκευών, χειρογράφων, αφιερωμάτων κ.α., λειτουργούν και σε μερικά μοναστήρια. Δύο μουσεία στεγάζει το μοναστήρι της Παναγίας του Κύκκου, ενώ μουσείαλειτουργούν και στα μοναστήρια του Αγίου Νεοφύτου και της Παναγίας Χρυσορροϊάτισσας, καθώς και στο μοναστήρι του Ομόδους. Στο μοναστήρι της Παναγίας του Μαχαιρά, εκτός από εκκλησιαστικό, λειτουργεί και μικρό μουσείο με εκθέματα σχετικά με τον ήρωα Γρηγόρη Αυξεντίου που είχε συνδεθεί με το μοναστήρι κατά την περίοδο του Απελευθερωτικού Αγώνα.

 

Μουσεία σε χωριά:  Σε πολλά χωριά της Κύπρου λειτουργούν διαφόρων ειδών τοπικά μικρά μουσεία. Τα περισσότερα τούτων είναι μουσεία λαϊκής τέχνης, γεωργικών εργαλείων, φορημάτων, σκευών, κεντημάτων, υφαντών κλπ. των προηγούμενων αιώνων, που δείχνουν τον τρόπο ζωής και τις ασχολίες των κατοίκων σε παλαιότερες εποχές. Λειτουργούν όμως και άλλα μουσεία, όπως:

 

Αγροτικό Μουσείο  στο χωριό Φικάρδου, που ολόκληρο είναι ανακηρυγμένο ως αρχαίο μνημείο.

Μουσείο της Ελιάς στο χωριό Κατύδατα.

Οινικό Μουσείο  στο χωριό Ερήμη, που παρουσιάζει την ιστορία του κυπριακού κρασιού.

Μουσείο παστελιού  στο χωριό Ανώγυρα, όπου το παραδοσιακό παστέλλιν ήταν ένα των κυριοτέρων προϊόντων του.

Μουσείο Λαϊκής Τέχνης  στο χωριό Γεροσκήπου, παρόμοιο στο χωριό Γαλάτα.

Μουσείο Θαλάσσιας Ζωής  στην Αγία Νάπα, που περιλαμβάνει μεγάλα και μικρά είδη θαλάσσιας ζωής.

Εθνογραφικό Μουσείο  στο χωριό Αυγόρου.

Εκκλησιαστικά – Βυζαντινά Μουσεία  στα χωριά Κοιλάνι, Πελένδρι, Πεδουλά, Ξυλοτύμπου κ.α. Επίσης στην πόλη Χρυσοχούς λειτουργεί μουσείο της χωρεπισκοπής Αρσινόης.

Μουσείο Μυκηναϊκού αποικισμού της Κύπρου, στον Κόλπο των Κοραλλίων, επαρχία Πάφου.

Αρχαιολογικό Μουσείο  Μαρίου-Αρσινόης, στην Πόλη Χρυσοχούς.

Μουσείο Μεταλλευτικής Κληρονομιάς στο χωριό Κατύδατα.

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

 

 

 

 

 

 

Φώτο Γκάλερι

Image