Μουσεία

Αρχαιότητες από την Κύπρο σε ξένα μουσεία

Image

Ένας πολύ μεγάλος αριθμός από κυπριακές αρχαιότητες, όλων των εποχών, βρίσκεται εκτός Κύπρου φυγαδευμένος είτε παλαιότερα, από την περίοδο της Τουρκοκρατίας, είτε και πρόσφατα ακόμη, ιδίως μετά την τουρκική εισβολή του 1974 και εξής, εξαιτίας της οποίας εξακολουθεί να είναι ανεξέλεγκτη η διακίνηση αρχαιοτήτων από το υπό κατοχήν τμήμα της Κύπρου.

 

Βλέπε λήμμα: Ανασκαφές

 

Κυπριακές αρχαιότητες που βρίσκονται στο εξωτερικό σχηματίζουν σημαντικές συλλογές που ανήκουν σε διάφορα μουσεία αλλά και ιδιώτες. Μεταξύ των ξένων μουσείων, την πλουσιότερη και αξιολογότερη συλλογή κυπριακών αρχαιοτήτων έχει το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης  που περιλαμβάνει τον πολύ μεγάλο αριθμό αρχαίων αντικειμένων που συνέλεξε στο β΄ μισό του 19ου αιώνα από πολλά μέρη της Κύπρου ο διαβόητος Ιταλοαμερικανός διπλωμάτης Λουίτζι Πάλμα ντι Τσεσνόλα. Πολύ αξιόλογες είναι και οι συλλογές κυπριακών αρχαιοτήτων του Βρετανικού Μουσείου, καθώς επίσης του Μουσείου του Λούβρου στο Παρίσι, του Μουσείου Στοκχόλμης και του Μουσείου Ουψάλας. Πλήθος άλλων αρχαίων αντικειμένων βρίσκονται στην κατοχή πολλών μουσείων και ιδιωτών σε πολλές χώρες του κόσμου.

 

Κυπριακές αρχαιότητες αποτελούν επίσης και διάφορες αξιόλογες ιδιωτικές συλλογές που κατέχονται τόσο από Κυπρίους, όσο και από ξένους, τόσο στην Κύπρο όσο και εκτός αυτής.

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια