Πέρσες και Κύπρος

Το τέλος της περσικής κυριαρχίας

Image

Παρά τις μακρόχρονες κι αιματηρές προσπάθειες των Κυπρίων αλλά κι Ελλήνων που αγωνίστηκαν στην Κύπρο για απαλλαγή της από την περσική κυριαρχία, το τέλος της ήλθε εξ αιτίας γεγονότων που συνέβησαν μακριά από το νησί. Τα γεγονότα αυτά ήσαν οι πρώτες νίκες των Ελλήνων κατά την διάρκεια της υπό τον Μέγα Αλέξανδρο εκστρατείας στην Ανατολή.

 

Στην αρχή μάλιστα της εκστρατείας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, οι Κύπριοι ενίσχυσαν τους Πέρσες με πολεμικά καράβια που παραχώρησαν στον εξόριστο Μακεδόνα Αμύντα, ο οποίος αγωνίστηκε υπέρ των Περσών (Διόδωρος Σικελιώτης, 17.48, 2-3). Ενώ μάλιστα ο Αλέξανδρος βάδιζε κατά της Φοινίκης, το κυπριακό ναυτικό εξακολουθούσε να υπάγεται στους Πέρσες, υπό τον ναύαρχο Αυτοφραδάτη (Αρριανός, Αλεξάνδρου Ἀνάβασις, 2.13,7).

 

Το 332 π.Χ., σε σύσκεψη με τους αξιωματικούς του, ο Αλέξανδρος είπε ότι δεν ήταν δυνατό να βαδίσει κατά του Δαρείου στην Ασία, αφήνοντας πίσω του την Τύρο, την Κύπρο και την Αίγυπτο να κατέχονται από τους Πέρσες. Μιλώντας ειδικότερα για την Κύπρο, ο Αλέξανδρος είπε ότι αυτή είτε θα προσχωρούσε εύκολα με το μέρος του, είτε θα καταλαμβανόταν χωρίς δυσκολία (...Κύπρος δέ ἐπΙ τῷδε ἡ οὐ χαλεπῶς ἡμῖν προσχωρήσει ἡ  ἐξ ἐπίπλου εὐμαρῶς λήψεται...). Το γεγονός αναφέρει ο Αρριανός ( Ἀλ. Ἀνάβ, 2.17, 3).

 

Συνέβη το πρώτο. Αμέσως μετά τη μεγάλη νίκη του Αλεξάνδρου κατά του Δαρείου στη μάχη της Ισσού (332 π.Χ.), όλοι οι Κύπριοι βασιλιάδες προσχώρησαν στις δυνάμεις του Αλεξάνδρου. Μάλιστα λίγο αργότερα το κυπριακό ναυτικό πρόσφερε σημαντική ενίσχυση στον Αλέξανδρο, ιδίως κατά την πολιορκία κι άλωση της Τύρου. Εξ άλλου αρκετοί Κύπριοι ακολούθησαν στη συνέχεια τον Αλέξανδρο στα βάθη της Ασίας.

 

Ο Μακεδόνας στρατηλάτης, απασχολημένος με τον πόλεμο κατά των Περσών, δεν ενδιαφέρθηκε ιδιαίτερα για την Κύπρο την οποία άφησε αυτοδιοικούμενη, με τους βασιλιάδες της να κατέχουν τους θρόνους τους (βλέπε λήμμα Αλέξανδρος Μέγας και Κύπρος).