Ασπρόγυπας

Image

Neophron percnopterus. Οικογένεια: Aegypiidae (Γύπες). Είναι ο μικρότερος από τα 4 είδη της οικογένειάς του που συναντώνται στην Ευρώπη και σε άλλες μεσογειακές χώρες. Το χρώμα του κορμού, των πτερύγων και της ουράς του είναι κάτασπρο και μόνο τα μεγάλα φτερά στις άκρες των φτερούγων του είναι μαύρα. Η κεφαλή του είναι γυμνή και το δέρμα της, όπως και του λαιμού, είναι κίτρινο. Η κόρη των ματιών του είναι πορτοκαλιά. Τα πόδια έχουν επίσης χρώμα κίτρινο.

 

Το άνοιγμα των φτερούγων του ασπρόγυπα είναι περίπου ενάμισυ μέτρο.

 

Τα νεογνά του όταν μεγαλώσουν είναι κατάμαυρα και αρχίζουν ν' ασπρίζουν όταν αλλάζουν τα φτερά τους. Παίρνουν το χρώμα των γονιών τους όταν γίνουν 5 χρόνων.

 

Το πουλί αυτό τρέφεται με ψοφίμια, ακαθαρσίες από σκουπιδότοπους, ακαθαρσίες που βγάζει η θάλασσα, ακόμη και με ανθρώπινα περιττώματα. Συναντάται σε κατοικημένες, κυρίως ορεινές, περιοχές αλλά διαχειμάζει στις μεσογειακές περιοχές. Γεννά σε απόκρημνους βράχους στην Βόρεια και την Ανατολική Αφρική μέχρι και τη χερσόνησο του Σινά και τις Κανάριες Νήσους. Στην Κύπρο επισημαίνεται σποραδικά κάθε χρόνο, σαν περαστικός επισκέπτης.