Αθλητική Ένωση Κίτιον ΑΕΚ

Image

Αθλητικό σωματείο της Λάρνακας, που προήλθε από τη συγχώνευση των σωματείων της πόλης Πεζοπορικού και ΕΠΑ. Τα χρώματα του σωματείου είναι το κίτρινο και το πράσινο.

 

Η Αθλητική Ένωση Κίτιον ιδρύθηκε στις  18 Ιουλίου 1994, με απόφαση των γενικών συνελεύσεων των σωματείων Πεζοπορικού και ΕΠΑ. Σκοπός της ενοποίησης ήταν η δημιουργία ενός δυναμικού και οικονομικά εύρωστου αθλητικού σωματείου στη Λάρνακα.

 

Η ΑΕΚ διατηρεί τα ακόλουθα τμήματα:

 

  1. Ποδοσφαιρικό
  2. Καλαθοσφαιρικό ανδρών
  3. Καλαθοσφαιρικό γυναικών
  4. Πετόσφαιρας γυναικών
  5. Ποδηλατικό

 

Επιτυχίες

Η ποδοσφαιρική ομάδα του Σωματείου μόλις σε μόνο δύο χρόνια ζωής κατάφερε να τερματίσει 4η στο Παγκύπριο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα και να είναι φιναλίστ στον Τελικό Κυπέλλου Κύπρου. 10 χρόνια μετά την ίδρυση της η ομάδα μας πανηγύρισε τον πρώτο τίτλο στην ιστορία της, επικρατώντας με 2-1 στον τελικό του κυπέλλου της ΑΕΛ και 14 χρόνια μετά κατέκτησε για 2η φορά το Κύπελλο, κερδίζοντας και πάλι με 2-1 στον τελικό τον Απόλλωνα.

 

Στο πρωτάθλημα  έχει τερματίσει 5 φορές στην 2η θέση.

 

Το 2011/12 έγραψε ιστορία και στην Ευρώπη, με την συμμετοχή της στους ομίλους του Europa League. Έγινε μάλιστα η πρώτη Κυπριακή ομάδα που πετυχαίνει κάτι τέτοιο στην συγκεκριμένη διοργάνωση, κάτι που επανέλαβε και την σεζόν 2018/19. Τη σεζόν 2022/23 η ΑΕΚ κατάφερε να γράψει την πιο χρυσή Ευρωπαϊκή της σελίδα, καθώς κατόρθωσε να φτάσει στους 16 του Europa Conference League.

 

Από το ξεκίνημα της αγωνιστικής περιόδου 2016/17 ένα όραμα πολλών ετών έγινε πραγματικότητα, με το AEK ARENA να ανοίγει τις πύλες του και να αποτελεί το πιο σύγχρονο ιδιόκτητο ποδοσφαιρικό γήπεδο της ομάδας.

 

Τμήματα

Το Σωματείο διαθέτει επίσης τμήματα Καλαθόσφαιρας Ανδρών, Γυναικείο τμήμα Πετόσφαιρας, Τμήμα Φούτσαλ και Τμήμα Esports, με όλα τα τμήματα να έχουν καταγράψει επιτυχημένες παρουσίες και να έχουν κατακτήσει τίτλους (10 πρωταθλήματα, 9 Κύπελλα, 5 Σούπερ Καπ στην καλαθόσφαιρα, 2 Κύπελλα στην Πετόσφαιρα Γυναικών, 2 φορές φιναλίστ Κυπέλλου στο Φούτσαλ, 2 πρωταθλήματα και 2 Κύπελλα στο Esports).

 

Η ΑΕΚ δημιούργησε επίσης Ακαδημίες σε όλα τα αθλήματα, με πολύ καλούς προπονητές και με απώτερο στόχο την προώθηση των νεαρών ταλέντων στην ομάδα.

 

Συνεχιστής

Το όραμα της ΑΕΚ όμως δεν είναι μόνο να κερδίζει τίτλους μέσα στα γήπεδα. Σαν συνεχιστής της ιστορίας των Σωματείων Πεζοπορικού και ΕΠΑ λαμβάνει μέρος σ’ όλα τα αθλητικά, κοινωνικά και εθνικά θέματα του τόπου μετά από την τουρκική εισβολή του 1974, που είχε σαν αποτέλεσμα την κατοχή από τους Τούρκους του 37% της Κύπρου.

 

Από την ημέρα που δημιουργήθηκε η ΚΟΠ ο Πεζοπορικός κέρδισε δύο πρωταθλήματα, έλαβε μέρος στον τελικό Κυπέλλου 8 φορές και αναδείχθηκε μία φορά Κυπελλούχος, ενώ η ΕΠΑ κέρδισε τρία πρωταθλήματα, έλαβε μέρος στον τελικό 8 φορές και κέρδισε το κύπελλο 5 φορές.

 

 

Πηγή:

  1. Polignosi

Φώτο Γκάλερι

Image