Αναγνωστόπουλος Γιάννης

Image

Ελλαδίτης εκπαιδευτικός και λογοτέχνης με μεγάλη πνευματική, κοινωνική και εκπαιδευτική δραστηριότητα στην Κύπρο. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1912 και πέθανε το 1990. Σπούδασε φιλολογία στην Αθήνα και μετεκπαιδεύθηκε στο εξωτερικό. Στην Κύπρο ήλθε το 1946 κι εργάστηκε ως καθηγητής και γυμνασιάρχης στη μέση εκπαίδευση σε διάφορα σχολεία στην Αμμόχωστο,  τη Λεμεσό και τη Λάρνακα. Προηγουμένως, κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα, είχε συλληφθεί από τους Γερμανούς αλλά ελευθερώθηκε ύστερα από παρεμβάσεις του φίλου του ποιητή Άγγελου Σικελιανού.

 

Στην Κύπρο, κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα του 1955-59, συνελήφθη από τους Άγγλους κι απελάθηκε ως Έλληνας υπήκοος.

 

Το 1959 επέστρεψε στην Κύπρο και δίδαξε σε σχολεία της Αμμοχώστου. Εκεί γνώρισε και νυμφεύθηκε τη Μάρω Μιχαήλ Μιχαηλίδου από την Αμμόχωστο και απέκτησαν δύο κόρες. Στην Αμμόχωστο έζησε μέχρι την Εισβολή του 1974, Ενωρίτερα από το 1963 έως το 1968 υπήρξε Λυκειάρχης στο Λύκειο Αγίου Γεωργίου Λάρνακας, αφήνοντας στους μαθητές του ανεξίτηλο το φωτεινό του πέρασμα. Αφυπηρέτησε πρόωρα και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου διορίστηκε επιθεωρητής Ανωτέρων Σχολών Καλών Τεχνών.

 

Για τον Ι. Αναγνωστόπουλο, γράφει χαρακτηριστικά ο φιλόλογος Παύλος Σεμελίδης, πρώην πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ: «Ό,τι και ν’ αναφέρω για τον Αναγνωστόπουλο νομίζω θα είναι λίγο. Ήταν ο καλός πατέρας, ο πρόθυμος σύμβουλος, με αγάπη και κατανόηση απεριόριστη, θερμός παραστάτης και βοηθός σε κάθε μας βήμα, ζηλωτής της επιστήμης και πραγματικός, ακέραιος αγωνιστής της ελληνικής παιδείας».

 

Εργο 

Γράφει με το φιλολογικό ψευδώνυμο Ιωάννης ο Ερημίτης. Εξέδωσε τις ποιητικές συλλογές Θέμα και Παραλλαγές (Κύπρος, 1951) και Ιέρεια της Μετάληψης (Αθήνα, 1975). Απέδωσε επίσης στη νέα ελληνική τους Χαιρετισμούς στην Παναγία (Αθήνα, 1959). Ασχολήθηκε με την αισθητική και τη φιλοσοφία στην τέχνη. Συνεργάστηκε επίσης με τον Νίκο Καζαντζάκη, στα 1946, για την ίδρυση σοσιαλιστικού κόμματος στην Ελλάδα.

 

 

Πηγές:

  1. Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια
  2. Κίτιον Λάρνακα Σκάλα: Ο λυκειάρχης Ιωάννης Αναγνωστόπουλος

Φώτο Γκάλερι

Image