Γαλιλαίας πρίγκιπες

Image

Γαλιλαία ονομαζόταν η βορειότερη από τις 4 περιοχές στις οποίες ήταν διαιρεμένη από τα αρχαιότατα χρόνια η Παλαιστίνη. Οι άλλες 3 περιοχές ήταν η Σαμάρεια, η Ιουδαία και η Περσία. Η Γαλιλαία εκτεινόταν από τις ακτές της Μεσογείου στα δυτικά, μέχρι τη λίμνη Γενησαρέτ στα ανατολικά. Είναι η σημερινή περιοχή του Βορείου Ισραήλ.

 

Κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας στην Κύπρο, κατά την οποία το νησί είχε οργανωθεί ως φεουδαρχικό βασίλειο που απεδόθη στους Λουζινιανούς μαζί με το βασίλειο των Ιεροσολύμων που δημιουργήθηκε στην εποχή των Σταυροφοριών, οι Κύπριοι βασιλιάδες έφεραν τον τίτλο: Βασιλιάς Ιεροσολύμων και Κύπρου. Μετά την πτώση των Ιεροσολύμων ξανά στα χέρια των Μωαμεθανών, οι Κύπριοι βασιλιάδες εξακολουθούσαν να φέρουν τον ίδιο τίτλο και να θεωρούν τον εαυτό τους βασιλιά και των Ιεροσολύμων. Η στέψη τους ως βασιλιάδων των Ιεροσολύμων γινόταν συνήθως στον καθεδρικό ναό του Αγίου Νικολάου στην Αμμόχωστο, ενώ η στέψη τους ως βασιλιάδων της Κύπρου γινόταν στον καθεδρικό ναό της Αγίας Σοφίας στη Λευκωσία.

 

Η σύνδεση της Κύπρου και των βασιλιάδων με τα Ιεροσόλυμα και τον θρόνο των Ιεροσολύμων δημιούργησε και διάφορους τίτλους για τα μέλη των οικογενειών τους. Μεταξύ των τίτλων αυτών ήταν κι εκείνος του πρίγκιπος της Γαλιλαίας τον οποίο κατείχαν κατά καιρούς μέλη της βασιλικής οικογένειας των Λουζινιανών. Μεταξύ αυτών, ο Γκυ (Γουίδος) ντε Λουζινιάν, γιος του βασιλιά Ούγου Δ', ο Ούγος, γιος του προηγούμενου και εγγονός του βασιλιά Ούγου Δ, ο Βαλιάν ντ' Ιμπελέν, σύζυγος της Αλίκης, κόρης του βασιλιά Ούγου Γ, ο Ιάκωβος ντ' Ιμπελέν, γιος του προηγούμενου, και ο Ερρίκος, γιος του βασιλιά Ιακώβου Α'.

 

Άλλοι τίτλοι τους οποίους κατείχαν μέλη του οίκου των Λουζινιανών ήσαν εκείνοι του κόμητος της Τριπόλεως, του πρίγκιπος της Αντιοχείας, του κυρίου της Τιβεριάδος και του κυρίου της Τύρου.

 

Βλέπε επίσης λήμμα Φραγκοκρατία