Γκρέκο ακρωτήρι

Image

Το νοτιοανατολικότερο ακρωτήρι της Κύπρου, στην επαρχία Αμμοχώστου, στη γεωγραφική περιφέρεια των Κοκκινοχωριών.

 

Βλέπε λήμμα: Ακρωτήρια της Κύπρου

 

Ήταν γνωστό κατά καιρούς και με τις ονομασίες Πηδάλιον ή Πήλα., ακρωτήρι Γραίας ή Σαλαμίνος ή Αμμοχώστου ή ακόμη κάβος της Ρκας. Οφείλει τη γένεσή του στο σχετικά σκληρό και ανθεκτικό πέτρωμα του υφαλογενούς ασβεστόλιθου που άντεξε τη διάβρωση των κυμάτων και την ατμοσφαιρική αποσάθρωση. Σύμφωνα με τον de Vaumas η περιοχή γύρω από το ακρωτήρι Γκρέκο δεν επηρεάστηκε από πτυχώσεις αλλά μάλλον από ρήγμα.

 

Η περιοχή είναι χαρακτηρισμένη εθνικό δασικό πάρκο, ενταγμένο στο πρόγραμμα Φύση 2000 (Natura 2000), και καλύπτει έκταση 384,9 εκταρίων.

Στη θαλάσσια περιοχή του κάβο Γκρέκο υπάρχουν υποθαλάσσιες χαράδρες και σπήλαια και είναι δημοφιλές για κατάδυση. Αποτελεί σημαντικό σταθμό για μεταναστευτικά πουλιά και εκεί ζουν 71 είδη πανίδας, ενώ η χλωρίδα αποτελείται κυρίως από θάμνους. Τη μεγαλύτερη έκταση καλύπτει η Ακακία του είδους Ακακία η κυανόφυλλη (Acacia saligna= A. cyanophylla), η οποία όμως δεν αποτελεί ενδημικό είδος της Κύπρου και γίνονται έντονες προσπάθειες απομάκρυνσής της.

 

Στη θαλάσσια περιοχή του κάβο Γκρέκο έχουν βρεθεί από δύτες πολλά ναυάγια. Το 2007 βρέθηκε και ερευνήθηκε αρχαίο ναυάγιο του 2ου αιώνα μ.Χ. Στο ακρωτήριο λειτουργεί φάρος κατασκευασμένος από τους Βρετανούς, ο δεύτερος που κατασκευάστηκε στην Κύπρο μετά από αυτόν του κάστρου της Πάφου.

 

 

 

Πηγή: 

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image
Image