Δρακοντιά

Image

Άρον, γνωστό τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα με την ονομασία δρακοντιά αλλά και με διάφορες άλλες τοπικές ονομασίες. Arum sp. Οικογένεια: Αρωδών (Araceae).

 

Πρόκειται για είδη ποωδών και πολυετών φυτών, εκ των οποίων μερικά είναι φαρμακευτικά και κοσμητικά. Στην Κύπρο αυτοφύονται συνολικά 5 είδη:

 

1.Arum dioscoridis: Διακρίνεται για τα μεγάλα φύλλα του, μήκους έως 30 εκατοστόμετρα και πλάτους έως 22, και σκούρου έντονου πράσινου χρώματος. Το άνθος του ομοιάζει με κρίνο, χρώματος ασπροκίτρινου, με έντονα σκούρα καφέ στίγματα. Από το κέντρο του «χωνοειδούς» και μεγάλου αυτού άνθους προεξέχει ένας μεγάλος στήμονας, σκούρου καφέ χρώματος. Το ύψος του φυτού είναι συνήθως περίπου μισό μέτρο.

 

Απαντάται στις περιοχές Πλατρών, Λιμνίτη, Κολοσσίου, Αμαθούντος, Αθρακού, Ορμίδιας, Κάβο Γκρέκο, Κυθρέας, Αγίας Νάπας, Κερύνειας κ.α. Ανθίζει μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου. Αυτοφύεται σε καλλιεργημένους αγρούς, σε πετρώδεις λοφοπλαγιές και σε κοίτες ποταμών, από το επίπεδο της θάλασσας μέχρι και σε υψόμετρο 1.035 μέτρων περίπου. Γνωστό στους αρχαίους Έλληνες, αναφέρεται με την ονομασία ἂρον από τον Θεόφραστο και δρακοντία από τον Διοσκουρίδη. Φυτό φαρμακευτικό, κονδυλόρριζο. Ο Sibthorp (1787) αναφέρει ότι οι Κύπριοι χρησιμοποιούσαν τις ρίζες του φυτού αυτού, σε περιόδους σιτοδείας οπότε υπήρχε πείνα, ως φαγητό αντί του ριζώματος του κολοκασιού. Για τον λόγο αυτό το φυτό ήταν γνωστό στην Κύπρο και με την ονομασία αρκοκολόκασον ή και αρκοκολοκασιά.

 

2.Arum italicum: Είναι περίπου παρόμοιο με το προηγούμενο. Όμως το άνθος του είναι περισσότερο κιτρινωπό και δεν έχει τα έντονα στίγματα. Αυτοφύεται σε υψόμετρο μεταξύ 210 και 915 μέτρων περίπου, κι ανθίζει τον Μάιο. Απαντάται κυρίως στις περιοχές Λαπήθου και Φοινιού.

 

3.Αrum hygrophyllum: Σε ύψος φθάνει περίπου το μισό μέτρο. Μεγάλα φύλλα έντονου πράσινου χρώματος, παρόμοιο άνθος με τα προηγούμενα, όμως χρώματος κιτρινοπράσινου και χωρίς στίγματα. Αυτοφύεται σε σκιερές περιοχές, σε κοίτες ρυακιών, σε φαράγγια, κατά μήκος αγροτικών δρόμων κι αυλακιών άρδευσης, σε μέσο υψόμετρο 150 -180 μέτρων. Ανθίζει μεταξύ Μαρτίου και Απριλίου.

 

4.Arum conophalloides: Συγγενές με τα προηγούμενα, φθάνει σε ύψος γύρω στο μισό μέτρο. Ανθίζει μεταξύ Απριλίου και Μαΐου, προτιμά δε τις πετρώδεις πλαγιές. Αυτοφύεται σε υψόμετρο 610-1.220 μέτρων περίπου. Διακρίνεται επίσης για τα μεγάλα φύλλα του, μήκους μέχρι 30 εκατοστόμετρα και πλάτους μέχρι 20.

 

5.Arum orientate: Συγγενές με τα προηγούμενα αλλά μικρότερο. Αυτοφύεται συνήθως κατά μήκος ρυακιών κι αυλακιών άρδευσης και σε καλλιεργούμενους αγρούς, σε υψόμετρο 150-180 μέτρων περίπου. Ανθίζει μεταξύ Απριλίου και Μαΐου.

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια