Αδωνις

Image

Ωραίο ετήσιο αγριόχορτο, ιδίως των πεδινών περιοχών, που αυτοφύεται σε δύο είδη. Και τα δύο είναι φυτά φαρμακευτικά και ανήκουν στην ίδια οικογένεια των Ρανουγκουλιδών (Ranunculaceae).

 

Το πρώτο είναι το Adonis annua. Φθάνει σε ύψος έως και το μισό μέτρο περίπου. Απλώνεται με δικτυωτό φύλλωμα και έχει λεπτά και σχεδόν βελονοειδή φύλλα. Ανθίζει μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαΐου και δίνει ωραία κόκκινα άνθη. Οι καρποί είναι μικρές κυλινδρικές κάψουλες. Αυτοφύεται στις πεδιάδες, έως και στις λοφώδεις εκτάσεις, σε υψόμετρο μέχρι και τα 800 μέτρα περίπου. Συχνότερα απαντάται σε καλλιεργημένους αγρούς, σε ελαιώνες και στα παράλια.

 

Το δεύτερο είναι το Adonis microcarpus. Αγριόχορτο παρόμοιο με το προηγούμενο, όμως χαμηλότερο, αφού σε ύψος δεν ξεπερνά τα 35 εκατοστόμετρα. Δεν απαντάται σε υψόμετρα πέραν των 500 μέτρων. Ανθίζει μεταξύ Φεβρουαρίου και Απριλίου και δίνει παρόμοια άνθη αλλά κίτρινου χρώματος. Οι καρποί του είναι μικρές, επιμήκεις κάψουλες. Είναι σύνηθες τόσο σε καλλιεργούμενους αγρούς όσο και σε ακαλλιέργητες εκτάσεις.

 

Και τα δύο αυτά φυτά είναι φαρμακευτικά. Σε παλαιότερες εποχές εχρησιμοποιούντο εκτεταμένα στην τοπική εμπειρική και λαϊκή ιατρική. Περιέχουν ουσίες όπως η αδωνοτοξίνη και η στροφαντίνη. Τσάι από τα φυτά αυτά συνηθιζόταν, ως καρδιοτονωτικό. Επίσης, παρασκεύασμα από τα φυτά εχρησιμοποιείτο συχνά, ως φάρμακο κατά της υδρωπικίας.

Φώτο Γκάλερι

Image