Μουσείο Ιστορίας της Τέχνης, Βιέννη  

Image

Το Μουσείο Ιστορίας της Τέχνης (Kunsthistorisches Museum) της Βιέννης είναι το μεγαλύτερο μουσείο της Αυστρίας και περιέχει ανεκτίμητους καλλιτεχνικούς θησαυρούς.

 

Βρίσκεται επί της Ringstrasse και άνοιξε τις πύλες του για το κοινό το 1891, επί Φραγκίσκου Ιωσήφ, ο οποίος θέλησε να στεγάσει εκεί τις συλλογές των Αψβούργων. Αρχιτέκτονες ήταν ο Γκότφρηντ Ζέμπερ και ο Καρλ φον Χασενάουερ.

 

Τα τμήματα που απαρτίζουν το μουσείο είναι η Πινακοθήκη, οι συλλογές της Αιγύπτου και της Εγγύς Ανατολής, η συλλογή ελληνικών και ρωμαϊκών αρχαιοτήτων, η συλλογή γλυπτικής και διακοσμητικών τεχνών, η νομισματική συλλογή και η βιβλιοθήκη.

 

Η πινακοθήκη συγκροτήθηκε με βάση τα έργα που είχε συλλέξει ο αρχιδούκας Λεοπόλδος Γουλιέλμος (1614-62). Ως κυβερνήτης των Κάτω Χωρών (1647-56) απέκτησε περίπου 1.400 έργα, εστιάζοντας κυρίως σε πίνακες σπουδαίων Ιταλών δασκάλων του 15ου και 16ου αιώνα και έργα φλαμανδικής ζωγραφικής του 15ου-17ου αιώνα. Τα έργα των Μπρίγκελ και Ντύρερ, οι ινφάντες του Ντιέγο Βελάθκεθ, οι 36 πίνακες του Ρούμπενς και οι 27 του Άντονι βαν Ντάικ, καθώς και η αξιόλογη συλλογή έργων της βενετικής σχολής του 16ου αιώνα, αποτελούν τα σημαντικότερα εκθέματα της πινακοθήκης.

 

Κυπριακές αρχαιότητες

Το μουσείο απέκτησε μια μαρμάρινη σαρκοφάγο από τους Σόλους, διακοσμημένη με σκηνή αμαζονομαχίας σε υψηλό ανάγλυφο. Χρονολογείται στον 4ο αι. π.Χ.. Έφθασε στη Βιέννη το 1557, έχοντας αλλάξει πολλούς κατόχους. Κάποτε κοσμούσε τον κήπο του αυτοκρατορικού ανακτόρου. Αποκτήθηκε από το μουσείο το 1805. Στο ίδιο μουσείο πάρχουν αρκετά ακόμα σημαντικά γλυπτά, όπως ένας κολοσσιαίος αρχαϊκός «κούρος» από την Πύλα στη νοτιοανατολική Κύπρο, και ένα μαρμάρινο άγαλμα γλυπτό της Αρτέμιδος του 2ου αι. π.Χ. από τη Λάρνακα. Τα περισσότερα αντικείμενα της συλλογής, εκτός από τα γλυπτά, φυλάσσονται ακόμα στις αποθήκες.

Φώτο Γκάλερι

Image