Κληρίδη Καίτη

Image

Πολιτικός, ακτιβίστρια, μέλος του ΔΗΣΥ

 

Γεννήθηκε στο Λονδίνο στις 10 Μαΐου 1949 και είναι κόρη του 4ου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη. Είναι επίσης εγγονή του πρώην πολιτευτή και Δημάρχου Λευκωσίας Ιωάννη Κληρίδη. Μητέρα της είναι η Λίλα (Ειρήνη) Κληρίδη με καταγωγή από την Ινδία.  

Σπούδασε κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και ομιλεί εκτός της ελληνικής, την αγγλική, τη γερμανική και τη γαλλική γλώσσα. Έκανε στη συνέχεια μεταπτυχιακό στις πολιτικές επιστήμες στη Νέα Υόρκη και νομικά στο Gray’s Inn

 

Την περίοδο 1970-1971 εργάστηκε στο Τμήμα Στατιστικής και Ερευνών της Κυπριακής Δημοκρατίας και την περίοδο 1972-1974 στο Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών. Το 1994 ανέλαβε καθήκοντα εκπροσώπου τύπου στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών με αντικείμενο την ενημέρωση των ξένων δημοσιογράφων στο Κυπριακό και τα προσφυγικά προβλήματα. Την περίοδο 1975-1977 εργάστηκε στη Διεθνή Ομοσπονδία Οικογενειακού Προγραμματισμού στο Λονδίνο. Την περίοδο 1980-1991 ως νομικός εργάστηκε ως νομικός σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου. Είναι νυμφευμένη με τον επιχειρηματία Κώστα Σιαμμά.

 

Η Καίτη Κληρίδη ίδρυσε και υπήρξε επικεφαλής της Γραμματείας Κοινοτικής Επαναπροσέγγισης και της Ενδυνάμωσης της Κοινωνίας των Πολιτών του ΔΗΣΥ. Ακόμη, ήταν ιδρυτικό μέλος και η πρώτη γραμματέας της γυναικείας οργάνωσης του ΔΗΣΥ (ΓΟΔΗΣΥ) και πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής και των Δικαιωμάτων της Γυναίκας του κόμματος. Επιπρόσθετα, διετέλεσε  μέλος του Ανώτατου Συμβουλίου και του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος, καθώς και αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ.

 

Η πολιτική της καριέρα ξεκίνησε το 1986 όταν εξελέγη δημοτικός σύμβουλος Λευκωσίας με το ΔΗΣΥ. Το 1991 εξελέγη Βουλευτής Λευκωσίας με το ΔΗΣΥ. Ήταν η τρίτη στην ιστορία του Κυπριακού Κοινοβουλίου εκλεγμένη βουλευτής μετά τη Ρήνα Κατσελλή και την Κλαίρη Αγγελίδη. Επανεξελέγη βουλευτής Λευκωσίας και το 1996. Εισήλθε επίσης στη Βουλή (παρότι δεν επανεξελέγη το 2001) στις 20 Ιουλίου 2004 ως πρώτη επιλαχούσα μετά την εκλογή του Παναγιώτη Δημητρίου ως ευρωβουλευτή του ΔΗΣΥ. Είναι μια από τις λίγες γυναίκες με πολιτική καριέρα που η Κύπρος έχει να επιδείξει.

 

Καιτη Κληριδη: Χωρίς Πλαίσιο

Βίντεο Ψηφιακός Ηρόδοτος -Αρχείο ΡΙΚ 

 

Ως βουλευτής, διετέλεσε αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών και μέλος της αντιπροσωπίας της Βουλής στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ευρωπαϊκής Ένωσης - Κύπρου.

 

Ήταν ιδρυτικό μέλος και συμπρόεδρος του Διεθνούς Οικολογικού Χωριού Ειρήνης για την Προώθηση της Αειφόρου Ανάπτυξης και την Επίλυση Συγκρούσεων και ιδρυτικό μέλος του Συνδέσμου Προστασίας Ατόμων με Νοητική Αναπηρία, της Ομάδας Πρωτοβουλίας για την Αντιμετώπιση της Σεξουαλικής Παρενόχλησης στους Χώρους Εργασίας και της Ομάδας Πρωτοβουλίας για την Οδική Ασφάλεια. Ακόμη, ήταν μέλος της Επαρχιακής Επιτροπής Λευκωσίας για την ανέγερση της Γρηγορείου Κλινικής για το AIDS και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ιδρύματος Φάρος για την προώθηση πολιτιστικών εκδηλώσεων.

 

Η Καίτη Κληρίδου είναι επίτιμη πρόεδρος τριών συνδέσμων προστασίας ζώων και επίτιμο μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου Προστασίας του Παιδιού Amade-Chypre.

Φώτο Γκάλερι

Image
Image