Βλάχος Άγγελος Σταύρου

Image

Έλληνας διπλωμάτης και συγγραφέας, εγγονός του λογοτέχνη, κριτικού και διπλωμάτη Άγγελου Βλάχου. Γεννήθηκε το 1915 στην Αλεξάνδρεια. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα και εισήλθε στη δημόσια υπηρεσία το 1939. Ως διπλωμάτης υπηρέτησε στην Κωνσταντινούπολη, στην Άγκυρα, στη Ρώμη, στη Γενεύη, καθώς και στη Νέα Υόρκη (μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ), στη Μόσχα κ.ά. Υπηρέτησε επίσης ως υφυπουργός Προεδρίας (1963) και ως υπουργός Προεδρίας (1974, κυβέρνηση Καραμανλή). Το 1975 διετέλεσε γενικός διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας και Τηλεοράσεως.

 

Ως πεζογράφος, ο Άγγελος Βλάχος εξέδωσε πολλά βιβλία, μεταξύ των οποίων: Ο Κύριός μου Αλκιβιάδης (1954), Οι Τελευταίοι Γαληνότατοι (1961), Ένας Φιλέλλην για το 21 (1972), Μεροληψίες του Θουκυδίδη (1974) κ.ά. Έγραψε επίσης θέατρο, ασχολήθηκε με μεταφράσεις και άλλες εργασίες.

 

Σχέσεις του προς την Κύπρο: Ο Άγγελος Βλάχος υπηρέτησε στην Κύπρο ως γενικός πρόξενος της Ελλάδας σε μια από τις πιο κρίσιμες περιόδους της νεότερης κυπριακής ιστορίας, κατά το 1956- 1958. Κατά την εποχή αυτή στην Κύπρο διεξαγόταν ο ένοπλος απελευθερωτικός αγώνας της ΕΟΚΑ και ο ρόλος του επισήμου εκπροσώπου της Ελλάδας στο νησί ήταν πολύπλοκος, σημαντικός και ιδιάζων. Από τη θέση αυτή ο Άγγελος Βλάχος ενεργούσε ως μεσάζων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του αρχηγού της ΕΟΚΑ Γεωργίου Γρίβα -Διγενή (ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος βρισκόταν στην εξορία το 1956 - 57 και από το 1957 ελεύθερος εκτός Κύπρου) και ανέφερε στην κυβέρνησή του την εξέλιξη των πραγμάτων στην Κύπρο. Ασχολήθηκε ενεργά στις κυπριακές εξελίξεις και είχε επαφές με όλους τους τότε πρωταγωνιστές του Κυπριακού ζητήματος. Το 1959 ήταν μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας που, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, πέτυχε στη Ζυρίχη τις ομώνυμες συμφωνίες Ελλάδας και Τουρκίας, βάσει των οποίων ιδρύθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία. Συμμετείχε επίσης στην ελληνική αντιπροσωπεία που επικύρωσε λίγο αργότερα τις συμφωνίες εκείνες στο Λονδίνο.

 

Τον Ιούλιο του 1974 ο Άγγελος Βλάχος παραιτήθηκε από τη θέση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών (στις 4 του μήνα) μαζί με τον υπουργό του Τετενέ και τον γενικό του διευθυντή Ι. Τζούνη, εξαιτίας της κρίσης που υπήρχε μεταξύ ελληνικής χούντας και κυπριακής κυβέρνησης. Κρίσης, που 11 μέρες αργότερα έφερε το στρατιωτικό πραξικόπημα της πρώτης ενάντια στη δεύτερη, με καταστροφικά αποτελέσματα.

 

Ο Άγγελος Βλάχος σχετίζεται με την Κύπρο και ως συγγραφέας: Το 1980 εξέδωσε το βιβλίο Δέκα Χρόνια Κυπριακού, στο οποίο εξετάζει σε βάθος τη σημαντική και καθοριστική στην ιστορία του Κυπριακού περίοδο 1950 - 1960.