Σταυρινάκης Γεώργιος

Image

Πρώην υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1932. Αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο και σπούδασε νομικά στο Gray's Inn του Λονδίνου.  Άσκησε το δικηγορικό επάγγελμα από το 1955 μέχρι το 1962, οπότε διορίστηκε επαρχιακός δικαστής, αρχικά στην Πάφο και αργότερα στη Λευκωσία.

 

Το 1971 προήχθη σε πρόεδρο του επαρχιακού δικαστηρίου Κερύνειας-Λευκωσίας και από το 1978 εκτελούσε καθήκοντα διοικητικού προέδρου του επαρχιακού δικαστηρίου Λευκωσίας μέχρι του διορισμού του ως υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στην κυβέρνηση Σπύρου Κυπριανού, στις 9 Οκτωβρίου 1980. Στη θέση αυτή υπηρέτησε μέχρι τις 20 Απριλίου 1982. Τον Μάιο του 1982 διορίστηκε Επίτροπος Νομοθεσίας και υπηρέτησε στη θέση αυτή μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2002.

 

Ο Γεώργιος Σταυρινάκης διετέλεσε επίσης πρόεδρος διαφόρων ερευνητικών επιτροπών, όπως για τον Συνεργατισμό, τις Ελληνικές Χημικές Βιομηχανίες, το θέμα των χρηματικών εγγυήσεων σχετικά με το διαμετακομιστικό εμπόριο και οι κατηγορίες εναντίον του πρώην υπουργού Εσωτερικών Ντίνου Μιχαηλίδη. Διετέλεσε επίσης σύμβουλος στις ενδοκυπριακές συνομιλίες.

 

Στις 2 Μαΐου 1996 διορίστηκε από τον τότε πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη υπηρεσιακός υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 26ης Μαΐου, σε αντικατάσταση του υπουργού Αλέκου Ευαγγέλου. Ο διορισμός έγινε με βάση πάγια θέση του προέδρου Κληρίδη ότι πρέπει να διορίζεται υπηρεσιακός υπουργός Δημόσιας Τάξης σε προεκλογικές περιόδους, για να μην υπάρχουν παράπονα περί αναμείξεως της Αστυνομίας στις εκλογές. Μετά τις εκλογές της 26ης Μαΐου 1996 ο Γεώργιος Σταυρινάκης παρέδωσε και πάλι το υπουργείο στον Αλέκο Ευαγγέλου. Στις 12 Νοεμβρίου 1997 ο Γ. Σταυρινάκης διορίστηκε υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση Κληρίδη, μετά την αποχώρηση των υπουργών του Δημοκρατικού Κόμματος από τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Φώτο Γκάλερι

Image