Φιλελευθέρων Κόμμα

Image

Κεντρώο πολιτικό κόμμα. Ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 1986 από τον πρώην υπουργό Εξωτερικών στην κυβέρνηση Σπύρου Κυπριανού Νίκο Ρολάνδη*, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του το 1983 λόγω διαφωνιών του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για το Κυπριακό. Ο Νίκος Ρολάνδης εξελέγη πρώτος πρόεδρος του κόμματος. Τον Σεπτέμβριο του 1994 ο Ν. Ρολάνδης εξελέγη αντιπρόεδρος της Διεθνούς των Φιλελευθέρων.

 

Στο εθνικό θέμα το Κόμμα των Φιλελευθέρων υποστήριζε την εξεύρεση ειρηνικής λύσης με διάλογο, στη βάση της πρωτοβουλίας του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και των συμφωνιών κορυφής.

 

Όσον αφορά την κοινωνικοοικονομική πολιτική το Κόμμα βασιζόταν στην ευρύτερη πολιτική και ιδεολογική φιλοσοφία του φιλελευθερισμού. 

 

Στις βουλευτικές εκλογές του 1996 το Κόμμα των Φιλελευθέρων συνεργάστηκε με τον Δημοκρατικό Συναγερμό. Το 1998 το Κόμμα των Φιλελευθέρων διαλύθηκε και εντάχθηκε στον ΔΗΣΥ. Ο Νίκος Ρολάνδης υπηρέτησε ως υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού στη δεύτερη κυβέρνηση Γλαύκου Κληρίδη, από 28.2.1998 μέχρι 28.2.2003.