Ντενκτάς Σερντάρ

Image

Τουρκοκύπριος πολιτικός, γιος του Ραούφ Ντενκτάς ο οποίος για μισό και πλέον αιώνα κυριάρχησε στην πολιτική ζωή της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1959. Σπούδασε τυπογραφία στο London College of Printing. Στη συνέχεια εισήχθη στο University College του Κάρντιφ, για να σπουδάσει οικονομικά, αλλά δεν κατάφερε να ολοκληρώσει τις σπουδές του και επέστρεψε στην Κύπρο. Εργάστηκε ως γενικός διευθυντής σε τράπεζα στα κατεχόμενα.

 

Το 1990 εξελέγη «βουλευτής» του Κόμματος Εθνικής Ενότητας και υπηρέτησε ως «υπουργός Εσωτερικών». Το 1992 αποχώρησε από το κόμμα, με προτροπή του Ραούφ Ντενκτάς, μαζί με άλλους «βουλευτές» και ίδρυσαν το κεντροδεξιό εθνικιστικό Δημοκρατικό Κόμμα, του οποίου ο Σερντάρ Ντενκτάς έγινε ο ηγέτης από το 1996.

 

Επανεξελέγη ως «βουλευτής» με το Δημοκρατικό Κόμμα και διορίστηκε «υπουργός» σε διάφορες «κυβερνήσεις». Μεταξύ άλλων συνεργάστηκε με το Ρεπουπλικανικό Τουρκικό Κόμμα του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, και διορίστηκε «αναπληρωτής πρωθυπουργός» και «υπουργός εξωτερικών» σε «κυβέρνηση» υπό τον Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ, μέχρι το 2006, οπότε ο συνασπισμός διαλύθηκε.

 

Οι θέσεις του Δημοκρατικού Κόμματος του Σερντάρ Ντενκτάς είναι παρόμοιες με εκείνες που για χρόνια εξέφραζε ο Ραούφ Ντενκτάς. Υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση πριν να αναγνωριστεί η «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου». Γενικά είναι υπέρ της πολιτικής ισότητας δύο «χωριστών κυρίαρχων κρατών» στην Κύπρο και της συνέχισης των επεμβατικών και εγγυητικών δικαιωμάτων της Τουρκίας στη νήσο. Επιπρόσθετα είναι εναντίον της επιστροφής των Ελληνοκυπρίων στα σπίτια τους στο κατεχόμενο τμήμα του νησιού.

Φώτο Γκάλερι

Image