Ταφάλ-Οζόριο Βιβιάνο Bibiano F Osorio - Taffall

Image

Μεξικανός διπλωμάτης και πολιτικός, που υπηρέτησε στην Κύπρο ως ειδικός αντιπρόσωπος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών από τον Φεβρουάριο του 1967 μέχρι τον Ιούνιο του 1974.

 

Υπό την ιδιότητά του αυτή ο Οζόριο-Ταφάλ ακολούθησε τις οδηγίες του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Ου Θάντ* και στη συνέχεια του διαδόχου του Κουρτ Βάλντχαϊμ* κι εργάστηκε προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης λύσης στο παρατεινόμενο Κυπριακό πρόβλημα. Κατά το διάστημα της υπηρεσίας του στην Κύπρο επιτέλεσε πολύ θετικό έργο και συνέβαλε στην έναρξη διακοινοτικών συνομιλιών μεταξύ των Γλαύκου Κληρίδη* και Ραούφ Ντενκτάς*, εκπροσώπων των Ελλήνων και των Τούρκων της Κύπρου αντιστοίχως. Οι συνομιλίες άρχισαν το 1968 και, από τον Ιούνη του 1972, ενισχύθηκαν με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων από την Ελλάδα (Δεκλερής*) και την Τουρκία (Αλντικαστί*). Οι συνομιλίες συνεχίστηκαν, με διακοπές, από το 1968 κ.ε., μέχρι και την αποχώρηση του Οζόριο-Ταφάλ και την αντικατάστασή του από τον επίσης Μεξικανό διπλωμάτη Λουΐ Βέκμαν-Μουνιόζ. Στο μεταξύ τον Ιούλιο του 1974 εκδηλώθηκε το πραξικόπημα κι ακολούθησε η τουρκική εισβολή που διαφοροποίησε εντελώς την κατάσταση.

 

Ο Οζόριο-Ταφάλ, κατευθύνοντας τις διακοινοτικές συνομιλίες, κατόρθωσε να κρατεί στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων τις δυο πλευρές και να συμβάλει στην επίτευξη σημαντικής προόδου, που όμως ανετράπη από την τραγωδία του 1974.

 

Κατά το διάστημα της παραμονής του στην Κύπρο ο Οζόριο-Ταφάλ επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για το κυπριακό περιβάλλον, μελέτησε δε επιστάμενα τη χλωρίδα του νησιού. Μαζί με τον Γ. Μ. Σεραφείμ εξέδωσε το βιβλίο List of the Vascular Plants of Cyprus (έκδοση του υπουργείου Γεωργίας και Φυσικών Πόρων, Λευκωσία, 1973).