Επιχειρηματίας. Γεννήθηκε στη Λεμεσό και δραστηριοποιήθηκε στην Αμμόχωστο. Δολοφονήθηκε τον Απρίλιο του 1973 στο Βαρώσι.
Ο Αντώνης Πισσούριος γενήθηκε στην Λεμεσό στις 15 Μαρτιου 1937. Μεγάλωσε μαζί με τα αδέλφια του, τον Αντρέα την Παναγιώτα και την Χαρούλλα στη Λεμεσό. Με την έναρξη του απελευθερωτικου αγώνα το 1955, εντάχθηκε στις ταξεις της ΕΟΚΑ, συνελήφθη απο τους άγγλους κατακτητές και οδηγηθηκε στα κρατητήρια Κοκκινοτριμυθιάς οπου παρέμεινε κρατουμενος με αριθμό DP 201, μεχρι το τέλος του αγώνα.
Πιστός στον αγώνα για την ΕΝΩΣΗ, διαφώνησε με τον Μακάριο και την υπογραφη των συμφωνιών Ζυρίχης.
Επιχειρείν
Μετά την απόλυση του από τα κρατητήρια δραστηριοποιήθηκε αρχικά επαγγελματικα, δημιουργώντας επιχείρηση μεταφοράς εμπορευμάτων από το Λιμάνι της Λεμεσού. Σύντομα, χάρις στην επιχειρηματική του δράση επέκτεινε τις δραστηριότητες του και σε άλλους τομείς, οπως στον ιππόδρομο και στον τουρισμό. Σύντομα απέκτησε οικονομική ευμάρεια και άνεση.
Το 1972, βλέποντας την ιλιγγιώδη τουριστικη ανάπτυξη που γνώριζε η Αμμόχωστος, επέκτεινε τις επιχειρήσεις του στην πόλη της Αμμοχώστου δημιουργώντας ενα συγχρονο PUB- RESTAURANT με τον τίτλο ZORBAS. στην φημισμένη λεωφόρο Κέννεντυ.
Αντιμακαριακός
Η διαφωνία του με τις συνθήκες Ζυρίχης-Λονδίνου παρέμεινε έντονη και οι κατηγορίες; εναντίον του Προέδρου Μακαρίου συνεχείς και ακραίες.
Τον θυμο του, εξέφρασε δίνοντας σε δυο ιπποδρομιακά άλογα του, τα ονόματα ΕΠΙΟΡΚΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΔΟΤΗΣ. Ο Αντ. Πισσούριος εκπαίδευσε επίσης το λυκόσκυλλο του, τον Χάρη ώστε μόλις αντικρυζε την φιγούρα του Μακαρίου, εξαγριωνόταν γαύγιζε ασταμάτητα και επιτίθετο στην οθόνη της τηλεόρασης. Μάλιστα κάποιες φορες κατάφερε να την θρυματίσει.
Τα ονόματα ΕΠΙΟΡΚΟΣ και ΠΡΟΔΟΤΗΣ που είχε δώσει σε δύο ιπποδρομιακά άλογα του και οι αντιδράσεις του “ΧΑΡΗ” στη θέα της φιγούρας του Μακαριου, εξόργισαν κάποια στελέχη της Κυβέρνησης και της Αστυνομίας, έτσι ένα βράδυ κατα τις 10 η ώρα, δυο λοχίες του αστυνομικού σταθμού Αμμοχώστου με κυνηγετικο οπλο σκότωσαν τον “ΧΑΡΗ” στη βεράντα της pub. Aκολούθησε άγρια συμπλοκη με ομάδα δέκα αστυνομικών με επακόλουθους τραυματισμούς. Ο Αντ. Πισσούριος αμέσως εισήγαγε από την Αγγλία δύο νέα κουτάβια, σε αντικατάσταση του “ΧΑΡΗ”.
Δολοφονία
Στις 24 Απρίλη 1973, μεγάλη Τρίτη ο Αντωνης Πισσούριος καθοταν στη βεράντα του pub restaurant και κουβένταζε με τον φίλο και συνεργάτη του Οδυσσέα Πουλεγκέρη, ενώ στο βάθος ο ανεψιός του Νίκος (γιός του αδελφου του) τακτοποιουσε τις τελευταίες εκκρεμότητες, οταν τράβηξε την προσοχή του ενα mitsubishi που περνούσε και του φάνηκε υποπτο. Κατευθύνθηκε προς το διπλανο γραφειο ΤΑΧΙ του Γιάννη Τάκκα και αφου ανταλλαξαν δυο κουβέντες, οι δυο μαζί κατευθυνθηκαν προς το ύποπτο οχημα να δουν ποιοί επέβαιναν σ’ αυτό. Την ησυχια της νύχτας ετάραξαν πυροβολισμοί που ρίφθηκαν απο το ύποπτο οχημα προς την πλευρά του Αντώνη Πισσούριου και του Γιάννη Τάκκα.
Ο Νίκος, ο ανεψιός του Αντώνη ακούγοντας τους πυροβολισμούς βγηκε έξω και αντικρυσε τον θείο του να τρέχει στον δρόμο απομακρυνόμενος απο την pub , ενώ δεχοταν πυρα απο το mitsubishi , που τον κυνηγουσε μανιωδώς. Ο Αντωνης τραυματισμένος, έπεσε στο οδόστρωμα, το οχημα των δολοφόνων πέρασε διπλα του και ο επιβάτης, με το αυτόματο προβάλλοντας εξω απο το παραθυρο του οχήματος, άδειασε το όπλο στο σώμα του θύματος που βρισκόταν ακίνητο στο έδαφος , μέσα σε λίμνη αίματος.
Το Mitsubishi με τους δολοφόνους, καθως και ένα μικρό saloon τυπου ΤΟΥΟΤΑ, με τους συνεργούς τους, εγκατελειψαν την σκηνη του εγκλήματος κινούμενα με ιλιγγιώδη ταχύτητα, σε αντιθετη κατευθυνση.
Ο Γιαννάκης Τράντας μαζί με δυο συναδέλφους του αστυνομικούς του αστυνομικού σταθμού Αμμοχώστου, που μετείχαν σε πεζή περιπολία στην παραλιακή λεωφόρο, ακούγοντας τις ριπές, κατευθύνθηκαν προς την περιοχή που ακούστηκαν οι πυροβολισμοί, για να δουν τι συνέβη. Μέσα στην ηρεμία της νυχτας, ειδαν το μικρό saloon TOYΟTA , που υποστηριξαν ότι ήταν όχημα της ΚΥΠ Λευκωσίας να απομακρύνεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα.
Τις αμέσως επόιμενες μέρες ο μόνος μάρτυρας ο Γιαννης Τάκκας ενώ ηταν νοσηλευόμενος στο νοσοκομείο, πέθανε από μόλυνση του τραυματος.
Πηγή: