Σταυράκης Χαρίλαος

Υπουργός Οικονομικών της Κυπριακής Δημοκρατίας

Image

Οικονομολόγος, υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια. Γεννήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 1956 στη Λευκωσία. Σπούδασε Οικονομικά στα Πανεπιστήμια Cambridge και Harvard. Εργάστηκε για σειρά πολλών ετών στον τραπεζικό τομέα, κυρίως σε διευθυντικές θέσεις στο συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου τόσο στην Κύπρο όσο και σε παραρτήματά της σε Αγγλία και Αυστραλία. Παππούς του είναι  ο Χαρίλαος Σταυράκης ο οποίος το 1904  ίδρυσε την οικογενειακή επιχείρηση Charilaos Stavrakis Ltd και πατέρας του ο Γεώργιος Σταυράκης. Η εταιρεία διέθετε στην αγορά προϊόντα και υπηρεσίες για διακόσμηση.

 

Τραπεζικά 

Από το 1998 μέχρι το 2004 ο Χαρίλαος Σταυράκης, υπηρέτησε στην Τράπεζα Κύπρου, ως γενικός διευθυντής του Συγκροτήματος Διεθνών Τραπεζικών Υπηρεσιών. Από τον Ιούνιο του 2003 ανέλαβε πρόσθετα καθήκοντα ως γενικός διευθυντής του Κυπριακού Οργανισμού Επενδύσεων και Αξιών (CISCO). Την 1η Ιανουαρίου 2005 διορίστηκε στη θέση του πρώτου εκτελεστικού διευθυντή εργασιών Κύπρου της Τράπεζας και του αναπληρωτή ανώτατου εκτελεστικού διευθυντή του Συγκροτήματος, με επιπρόσθετα καθήκοντα διευθυντή επτά συνολικά θυγατρικών εταιρειών της Τράπεζας Κύπρου.

 

Τον Ιούνιο του 2005 ο Χαρίλαος Σταυράκης διορίστηκε πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου. Τον Αύγουστο του 2005 εξελέγη πρόεδρος του Κυπριακού Εργοδοτικού Συνδέσμου Τραπεζών, αξίωμα στο οποίο επανεξελέγη τον Ιούνιο του 2006.

 

Υπουργός 

 Στις 29 Φεβρουαρίου 2008  ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Οικονομικών στην κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια, θέση στην οποία παρέμεινε έως τις 5 Αυγούστου 2011. Το Ιανουάριο του 2012 ο Χαρίλαος Σταυράκης εξέδωσε βιβλίο με τίτλο, «Η οικονομία στην πολιτική και η πολιτική στην οικονομία», στο οποίο κατέθεσε την εμπειρία του ως υπουργός Οικονομικών με κυρίαρχο θέμα το δάνειο που συνήψε η Κύπρος από τη Ρωσία στην προσπάθεια της να ξεπεράσει την οικονομική κρίση η οποία άρχισε να επηρεάζει την Κυπριακή Οικονομία από το 2009. 

 

Πηγή: 

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια