Συλικιώτης Νεοκλής

Image

Υπουργός Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας.  Στέλεχος και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ. Γεννήθηκε στη Λεμεσό τον Ιανουάριο του 1959. Μετά τις γυμνασιακές του σπουδές σπούδασε μηχανολογία στο Πανεπιστήμιο του ’αχεν στη Γερμανία. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του ανέπτυξε έντονη δραστηριότητα στο φοιτητικό κίνημα και υπήρξε ένας των πρωτεργατών ίδρυσης της Προοδευτικής Κίνησης Κυπρίων Φοιτητών στην τότε Δυτική Γερμανία, του Συλλόγου Κυπρίων Φοιτητών ’αχεν και της Ομοσπονδίας Φοιτητικών Κυπριακών Συλλόγων Δυτικής Γερμανίας, της οποίας διετέλεσε και πρόεδρος.

 

Με τη συμπλήρωση των σπουδών του και την επιστροφή του στην Κύπρο το 1987, εργάστηκε στην ΕΔΟΝ και διετέλεσε κεντρικός οργανωτικός γραμματέας της Οργάνωσης. Το 1988-1991 υπηρέτησε ως γενικός γραμματέας της ΠΟΦΝΕ. Από το 1995 εργάστηκε στην Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ και μεταξύ άλλων και ως επικεφαλής του Γραφείου Παιδείας του κόμματος και μέλος του Συμβουλίου Παιδείας.

 

Τον Σεπτέμβριο του 2006 ανέλαβε ως υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουλου. Παραιτήθηκε τον Ιούλιο του 2007. Τον Φεβρουάριο του 2008 ανέλαβε και πάλι την ηγεσία του ίδιου υπουργείου στην κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια. Το 2011 εξελέγη ευρωβουλευτής με το ΑΚΕΛ και εντάχθηκε στην ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο. Από το 2016 που επέστρεψε στην Κύπρο υπηρετεί το ΑΚΕΛ από διάφορες επιτελικές θέσεις.