Ηρακλής

Image

Ο Ηρακλής είναι ο γνωστότερος κι ο μεγαλύτερος από τους ήρωες / ημιθέους της αρχαίας Ελλάδας κι ο μόνος που κατόρθωσε ν' ανέλθει στον Όλυμπο και να παρακαθήσει μαζί με τις ανώτερες θεότητες του ελληνικού πανθέου.

 

Ήταν γιος του Διός και της Αλκμήνης με την οποία ο πατέρας των θεών και των ανθρώπων είχε πλαγιάσει αφού πήρε τη μορφή του συζύγου της Αμφιτρύωνος. Στην ελληνική μυθολογία είναι περισσότερο γνωστός για τους 12 άθλους του, που ήταν κατά σειράν οι νίκες του κατά του λιονταριού της Νεμέας, της Λερναίας Ύδρας, της Κερυνίτιδος ελάφου, του Ερυμάνθιου κάπρου, ο καθαρισμός των στάβλων του Αυγείου, η εξολόθρευση των Στυμφαλίδων ορνίθων, η σύλληψη του ταύρου της Κρήτης και των αλόγων του Διομήδη, η νίκη του επί της Αμαζόνας Ιππολύτης, η σύλληψη των βοδιών του Γηρυόνη, η ανεύρεση των μήλων των Εσπερίδων και η σύλληψη του Κέρβερου. Ωστόσο ο Ηρακλής είναι ο πρωταγωνιστής και πολλών άλλων περιπετειών, εκστρατειών και κατορθωμάτων.

 

Στην αρχαία Ελλάδα ο Ηρακλής λατρεύτηκε σε διάφορα μέρη, και κατά την Κλασική εποχή ταυτίστηκε με τον Τύριο θεό Μιλκάρτ. Όπως εξάλλου αναφέρει ο Ησύχιος, οι Αμαθούσιοι αποκαλούσαν τον Ηρακλή Μάλικα.

 

Αναφέρεται ακόμη ότι ο Ηρακλής θεωρείτο ως ο ιδρυτής των Ολυμπιακών Αγώνων, της μεγαλύτερης και ευγενέστερης αθλητικής εκδήλωσης της Αρχαιότητας, που διεξαγόταν κάθε 4 χρόνια κι είχε κι άλλες προεκτάσεις, πολιτικές, θρησκευτικές κλπ.

 

Διάφορες επιγραφικές μαρτυρίες, της Ελληνιστικής κυρίως εποχής, αποδεικνύουν λατρεία του Ηρακλέους και σε διάφορα μέρη της Κύπρου. Μεταξύ άλλων, σε δυο επιγραφές που βρέθηκαν στην περιοχή των αρχαίων Χύτρων ο Ηρακλής αναφέρεται μαζί με τον Ερμή. Επειδή ο Ερμής θεωρείτο ως ο πρώτος που είχε εγκαινιάσει διάφορα αθλήματα, λατρευόταν στην Κύπρο κατά την Ελληνιστική εποχή μαζί με τον Ηρακλή, τον ιδρυτή των Ολυμπιακών Αγώνων, στα γυμνάσια (= γυμναστήρια) των κυπριακών πόλεων. Σε αρκετά κατεστραμμένη επιγραφή εξάλλου, που βρέθηκε στο γυμνάσιο της Σαλαμίνος, διαβάζεται το όνομα του Ηρακλέους και το επίθετο Καλλινίκῳ, επειδή χάριζε στους αθλητές την ωραία νίκη.

 

Σ’ επιγραφή αφιερωματικού αγάλματος πάλι, που βρέθηκε στην περιοχή της αρχαίας ελληνικής πόλεως Ναυκράτιδος στην Αίγυπτο, αναφέρεται η προσφορά αγάλματος του Ηρακλέους από κάποιον Αριστίωνα, το δε άγαλμα είχε κατασκευάσει ο Κύπριος γλύπτης Σίκων*, του 6ου π.Χ. αιώνα.

Φώτο Γκάλερι

Image