Χαραλαμπίδης Γεώργιος

Image

Πολιτικός, βουλευτής του ΔΗΚΟ την περίοδο 12 Δεκεμβρίου 1985 – 29 Μαΐου 1991.

 

Ο Γεώργιος Χαραλαμπίδης γεννήθηκε στις 28 Ιουλίου του 1946 στην  Απαισιά της επαρχίας Λεμεσού. Φοίτησε για πέντε χρόνια στο Λανίτειο Γυμνάσιο Λεμεσού και την τελευταία χρονιά μαθήτευσε στο Β΄ Γυμνάσιο Αρρένων, το οποίο τότε λειτούργησε για πρώτη χρονιά. Συνέχισε με τις σπουδές του στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, απ’ όπου απέκτησε το πτυχίο της Νομικής. Μετά, έφυγε για την Αγγλία, απ’ όπου πήρε το Δίπλωμα Επιχειρησιακών Σπουδών (Business Studies) στο Westham College του Λονδίνου. Το 1980, ο Γεώργιος Χαραλαμπίδης απέκτησε και το πτυχίο Πολιτικών Επιστημών από το Πάντειο Πανεπιστήμιο.

 

Όταν επέστρεψε στην Κύπρο το 1972, υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στην Εθνική Φρουρά, στο στρατόπεδο του Καράολου στην Αμμόχωστο και στην 4η Ανώτερη Τακτική Διοίκηση Μόρφου, κατεχόμενες περιοχές σήμερα. Όταν απολύθηκε, άρχισε την πρακτική του άσκηση για την απόκτηση της άδειας εξασκήσεως του δικηγορικού επαγγέλματος.

 

Την 1η Ιουλίου του 1974,  αποφάσισε να δημιουργήσει το δικό του δικηγορικό γραφείο και νοίκιασε έναν χώρο στο κέντρο της παλιάς πόλης. Όμως, δεκαπέντε μέρες από αυτή του την επαγγελματική κίνηση έγινε το Πραξικόπημα κατά του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και στη συνέχεια η Τουρκική εισβολή στην Κύπρο, τα σχέδιά του ανατράπηκαν και κάθε δραστηριότητα ανεστάλη. Με τη λήξη της εισβολής προσπάθησε να δραστηριοποιηθεί ξανά επαγγελματικά και κατέληξε στην πορεία να ιδρύσει τη δικηγορική εταιρεία «ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ & ΣΙΑ Δ.Ε.Π.Ε.» στη Λεμεσό.

 

Το 1976, ένωσε τη ζωή του με την Τούλα Δημητριάδη, η οποία κατάγεται από τη Λεμεσό. Μετά το γάμο τους, η σύζυγός του εργάζεται ανελλιπώς μέχρι και σήμερα στο δικηγορικό γραφείο. Παράλληλα, ασχολείται και με άλλες φιλανθρωπικές δραστηριότητες και είναι μέλος του Επαρχιακού Συμβουλίου του Ερυθρού Σταυρού. Απέκτησαν μαζί τρία παιδιά, τον Χάρη, τον Νεόφυτο και την Κατερίνα.

 

Ο πρωτότοκος Χάρης γεννήθηκε το 1977. Σπούδασε Νομικά και πήρε Bachelor και Master στο Leicester University της Αγγλίας. Με τη σύζυγό του, Αμαλία Χατζήπαπα, επίσης δικηγόρο, έχουν έναν γιο, τον Γιώργο. Ο Νεόφυτος γεννήθηκε έναν χρόνο μετά, το 1978. Σπούδασε κι αυτός Νομικά στο Cardiff της Ουαλίας και απέκτησε τον τίτλο του Barrister στο Λονδίνο. Επίσης, πήρε και Master στη Νομική. Με τη σύζυγό του, Στάλω Κοκονή, έχουν μια κόρη, τη Μαρία. Τρίτο παιδί η Κατερίνα, η οποία γεννήθηκε το 1982. Πήρε πτυχίο Νομικής στο Leicester της Αγγλίας και στη συνέχεια πήρε το Master στο Nottingham. Με τον σύζυγό της, Πάρη Ζαχαρίου, απέκτησαν μια κόρη, την Άρια. Και τα τρία παιδιά του βιογραφούμενου απασχολούνται στο δικηγορικό του γραφείο.

 

Το 1976, διορίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στην τότε συσταθείσα Επιτροπή Κάθαρσης, η οποία διερεύνησε τη συμμετοχή δημοσίων υπαλλήλων και μελών της αστυνομικής δύναμης στο χουντικό πραξικόπημα του 1974. Επίσης, από το 1976 ασχολείται ενεργά με την πολιτική. Την περίοδο των σπουδών του ανέπτυξε έντονη δραστηριότητα, καθώς ήταν ενταγμένος στην ΕΦΕΚ. Με τη δημιουργία της Δημοκρατικής Παράταξης από τον Σπύρο Κυπριανού εντάχθηκε σε αυτήν και την υπηρέτησε. Στη συνέχεια, η παράταξη μετονομάστηκε σε Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗ.ΚΟ.). Συμμετείχε ενεργά τόσο στις επαρχιακές, όσο και στις Παγκύπριες δραστηριότητες του κόμματος από τις θέσεις του Γραμματέα και Αντιπροέδρου της επαρχίας Λεμεσού και Μέλους της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος. Αγκάλιασε με θέρμη και υπηρέτησε τη νεολαία του Δημοκρατικού Κόμματος (ΝΕΔΗΚ) από τις θέσεις του Γραμματέα και Προέδρου της ΝΕΔΗΚ Λεμεσού, γιατί πάντα πίστευε  ότι το μέλλον του ΔΗ.ΚΟ. πρέπει να εδράζεται σε μια καλά οργανωμένη και δομημένη νεολαία. Ως Μέλος της Κεντρικής Γραμματείας της ΝΕΔΗΚ οργάνωσε τοπικές εκδηλώσεις και έλαβε μέρος σε διεθνή Συνέδρια στο εξωτερικό, προβάλλοντας την Κύπρο, τη ΔΗ.ΚΟ και τις αρχές του. Η στήριξη της φοιτητικής οργάνωσης "ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ" είναι ενσυνείδητη επιλογή του. Παρευρίσκεται σε εκδηλώσεις της και με ομιλίες του ενισχύει τις προσπάθειες ενδυνάμωσής της. Το 1983, διορίστηκε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΡΙΚ και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη λελογισμένη οικονομική διαχείριση των πόρων του ιδρύματος.

 

Στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής-πολιτικής του δράσης, το 1985 οι πολίτες της Λεμεσού αλλά και το κόμμα, αναγνωρίζοντας το έργο και την προσφορά τον στήριξαν και τελικά εκλέχθηκε βουλευτής της επαρχίας Λεμεσού, όπου και παρέμεινε μέχρι τον Μάιο του 1991.  Υπηρέτησε στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Γεωργίας και Φυσικών Πόρων, Δεοντολογίας, Νομικών Συγκοινωνιών και Έργων. Δραστηριοποιήθηκε έντονα και προώθησε σημαντικές προτάσεις Νόμων, όπως τον Περί Φορολογίας Κεφαλαιούχων Κερδών Νόμο, τον Περί Κατάργησης των Κληρονομιών Νόμο και τον Περί Ενοικιοστασίου Νόμο.

 

Το 1988, έλαβε μέρος στα Συνέδρια του Κοινοπολιτειακού Κοινοβουλευτικού Συνδέσμου στο Isle of Man, στην Αυστραλία (Καμπέρα) και στη Μάλτα, όπου παρουσίασε το Κυπριακό πρόβλημα και έκανε εισηγήσεις και για άλλα θέματα. Ενημέρωσε, επίσης, την Κυπριακή Αδελφότητα για την πορεία του Κυπριακού. Εκπροσώπησε το Δημοκρατικό Κόμμα σε επισκέψεις Διακομματικής Αντιπροσωπείας της Βουλής των Αντιπροσώπων στη Γαλλία και στη Διεθνή Διάσκεψη για Αποπυρηνικοποιημένες Ζώνες στο Βερολίνο. Τη δεκαετία του 1990, σε δύσκολες περιόδους, συνάντησε στην Τυνησία τον ιστορικό ηγέτη των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ.

 

 

Όσον αφορά στην κοινωνική-συνδικαλιστική και πνευματική του δράση μπορούν να αναφερθούν τα εξής: το 1994 εξελέγη Πρόεδρος του Ροταριανού Ομίλου Λεμεσού -Αμαθουσίας. Ανέπτυξε έντονη δραστηριότητα οργανώνοντας εκδηλώσεις πολιτιστικού, πνευματικού και εθνικού περιεχομένου. Κατά τη διάρκεια της Προεδρίας του συνέβαλε στην έκδοση του βιβλίου με την ιστορία της Λεμεσού, την οποία συνέγραψε ο Τίτος Κολώτας. Επίσης, συνέβαλε στην κυκλοφορία μουσικού cd, μιας Ανθολογίας Συνθετών από τη Λεμεσό, στο οποίο μεταξύ των τραγουδιών συμπεριλαμβάνονται και δύο ανέκδοτα τραγούδια του Μάριου Τόκα. Τίμησε, επίσης, σε εκδήλωση στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία στην Αθήνα τον τραγουδιστή, Γιώργο Νταλάρα, για την προσφορά του στον αγώνα της Κύπρου για δίκαιη λύση του Κυπριακού προβλήματος και απελευθέρωση της Κύπρου από τα κατοχικά στρατεύματα.

 

Στη συνέχεια, από το 1997 μέχρι το 2003 διετέλεσε Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λεμεσού και έγινε επίσης και Αντιπρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου. Βοήθησε στην ανάπτυξη του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, υπηρετώντας το από τη θέση του Αντιπροέδρου της Διοικούσας Επιτροπής από το 2009 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2012. Με σκληρή δουλειά και καλή συνεργασία με τις Πρυτανικές και άλλες εμπλεκόμενες αρχές μπήκαν γερά τα θεμέλια της κατοπινής του ανάπτυξης. Παράλληλα, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του θεμελίωσε τη συνεργασία του Πανεπιστημίου με την Ορθόδοξη Μητρόπολη της Κένυας κι έτσι παραχωρήθηκαν σε παιδιά από την Αφρική υποτροφίες για το Πανεπιστήμιο.

 

Το 2010, διορίστηκε από τον Σύνδεσμο Εγκεκριμένων Λογιστών ως Μέλος της πειθαρχικής τους επιτροπής. Την ίδια χρονιά αφυπηρέτησε από το δικηγορικό επάγγελμα και συνεχίζει να προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες στο δικηγορικό του γραφείο.