Θεμιστώ

Image

Αναφέρεται και με την ονομασία Θεμίστη, σύμφωνα δε προς ό,τι λέγει ο Κύπριος ποιητής Εὖκλος*, καταγόταν από την περιοχή της πόλης της Σαλαμίνος και ήταν η μητέρα του Ομήρου.

 

Είναι γεγονός ότι την καταγωγή του Ομήρου διεκδικούσαν κατά την Αρχαιότητα αρκετές πόλεις. Σε διάφορες αρχαίες φιλολογικές πηγές, ο Όμηρος αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι καταγόταν από την Κύπρο, και συγκεκριμένα από τη Σαλαμίνα (βλέπε λήμμα Όμηρος). 

 

Ο Κύπριος ποιητής - χρησμολόγος Εύκλος προφήτευσε, όπως διασώζει ο Παυσανίας, την γέννηση του Ομήρου στην Κύπρο, από κάποιαν Κυπρία που το όνομά της ήταν Θεμιστώ. Βέβαια σε άλλες αρχαίες πηγές αναφέρονται και άλλες γυναίκες, ακόμη και η μούσα Καλλιόπη, ως μητέρες του Ομήρου. Ο ίδιος ο Εύκλος έζησε μετά τον Όμηρο, συνεπώς η προφητεία του για τη γέννηση του Ομήρου από την Κυπρία Θεμιστώ ήταν προφητεία που ήλθε μετά το γεγονός. Ωστόσο σημασία έχει το ότι ο Όμηρος σχετίστηκε και με την Κύπρο, και μάλιστα σε ό,τι αφορούσε την καταγωγή του, πράγμα που καταδεικνύει ότι κατά την Αρχαιότητα το νησί συνδεόταν συνειδητά με τον υπόλοιπο Ελληνισμό σε σημείο που να διεκδικεί και την ίδια την καταγωγή του μεγαλύτερου Έλληνα ποιητή.