Κύρος Κύρου

Image

Δημοσιογράφος και συγγραφέας κυπριακής καταγωγής, γιος του Άδωνι Κύρου και αδελφός των Αλέξη και Αχιλλέως Κύρου. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1899 και πέθανε το 1970. Από το 1918 που πέθανε ο πατέρας του ανέλαβε μαζί με τον αδελφό του Αχιλλέα τη διεύθυνση της εφημερίδας Ἑστία. Μετά τον θάνατο και του αδελφού του, το 1950, ανέλαβε μόνος τη διεύθυνση της εφημερίδας μέχρι τον θάνατό του. Εκτός από τη δημοσιογραφία εξέδωσε και τα ακόλουθα βιβλία: Τρεῖς καλλοναί τῆς Τέχνης (Αθήνα, 1944), Τά ὡραιότερα παραμύθια τοῦ κόσμου (διασκευές, Αθήνα, 1946), Βλέποντας καί γράφοντας (ταξιδιωτικό, Αθήνα, 1947 και β' έκδοση, 1966), Ἐδώ κι ἐκε (ταξιδιωτικό, Αθήνα, 1951 και β' έκδοση 1967) και Ματιές στά ξένα (ταξιδιωτικό, Αθήνα, 1966).

 

Άλλα μέλη της οικογένειας Κύρου είναι: ο Άδωνις Κύρου, γιος του Αχιλλέως Κύρου κι εγγονός του Άδωνι Κύρου, σκηνοθέτης και κριτικός κινηματογράφου που ζει στη Γαλλία κι ένας επίσης Άδωνις Κύρου, γιος του Κύρου Κύρου κι επίσης εγγονός του Άδωνι Κύρου. Ο δεύτερος αυτός εξακολουθεί να διευθύνει την εφημερίδα Ἑστία των Αθηνών. Η εφημερίδα, καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής της υπό τη διεύθυνση των μελών της οικογένειας Κύρου, ενδιαφερόταν πάντοτε ζωηρά για το Κυπριακό ζήτημα το οποίο και πρόβαλλε εκτεταμένα. Πολλές φορές άσκησε επίσης σφοδρή κριτική προς τους Ελλαδίτες και Κυπρίους πολιτικούς που χειρίστηκαν το Κυπριακό, για το οποίο είχε κι εξέφραζε τις δικές της απόψεις.

 

Κριτική στο Μακάριο

Μετά τις Συμφωνίες της Ζυρίχης -Λονδίνου οι δύο ηγέτες στην Κύπρου Μακάριος και Γρίβας ήρθαν σε σύγκρουση για το περιεχόμενο της. Η φόρτιση του κλίματος άγγιξε και τους οπαδούς των δύο ηγετών στην Κύπρο. Ο Κύρου και η Εστία ήταν διαχρονικά υποστηρικτές του στρατηγού Γρίβα, ασκούσε μάλιστα έντονη κριτική στον πρόεδρο Μακάριο.  Μέσα στην όξυνση στις σχέσεις Γρίβα -Μακαρίου κάποιοι οπαδοί του κύπριου Προέδρου ήρθαν να οξύνουν περισσότερο την έκρυθμη κα­τάσταση.

 

Μία ομάδα Ε/κυπρίων μετέβη στην Αθήνα και ξυλοκόπησε τον διευθυντή της εφημερί­δας «Εστία», τον Κύρο Κύρου. Όπως ήδη αναφερθηκε μετά την ανεξαρτησία, η «Εστία» αποτέλε­σε το εκφραστικό όργανο των αντι-ζυριχικών δυνάμεων και τις ημέρες εκείνες δημοσίευσε σκληρό άρθρο εναντίον του Μακαρίου, με το οποίο τον χαρακτήριζε ως «επίορκο της Φανε­ρωμένης», διότι υπέγραψε λύση που απέκλειε την Ένωση και αθέτησε τον όρκο που είχε δώ­σει στην εκκλησία της Φανερωμένης στη Λευ­κωσία, ότι θα αγωνιζόταν για την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα.

 

Αυτό το άρθρο στάθηκε η αφορμή για να μεταβεί μια ομάδα τριών ανδρών από την Κύπρο στην Αθήνα. Οι τρεις άγνωστοι εισέβα­λαν στα γραφεία της εφημερίδας, έδειραν τον αστυνομικό της ασφαλείας στην είσοδο και αποπειράθηκαν να χτυπήσουν τον διευθυντή της Κύρο Κύρου.

 

 Αργότερα έγινε γνωστό ότι οι επιδρομείς ήταν πρώην μέλη της ΕΟΚΑ, πιστοί στον Μα­κάριο. Επικεφαλής ήταν ο τομεάρχης Χριστά­κης Τρυφωνίδης, ο οποίος στις 20 Νοεμβρίου 1959 καταδικάστηκε ερήμην από δικαστήριο των Αθηνών σε φυλάκιση οκτώ μηνών.
 

Με γραπτή δήλωσή του ο Γρίβας επέκρινε την επίθεση κατά της «Εστίας», ενώ ο Κύρος Κύρου επέρριψε τις ευθύνες προσωπικά στον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο. Ο τελευταίος απέρρι­ψε τις κατηγορίες λέγοντας: «…είναι αδιανόη­τος η σύνδεσις του ονόματός μου με την επίθε­σιν κατά της “Εστίας’ εν Αθήναις».

 

 

Πηγές!

  1. Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια
  2. Διάλογος. Ιστορικές Διαδρομές. Η πρώτη σύγκρουση Μακαρίου -Γρίβα 

Φώτο Γκάλερι

Image