Χατζηκωστής Άντης

Image

Διευθυντής του Ομίλου ΜΜΕ Δίας. Δολοφονήθηκε  άνανδρα το 2010 έξω από το σπίτι του στην Έγκωμη. Ο Αντης Χατζηκωστής ήταν ο δεύτερος γιός του εκδότη Κωστή Χατζηκωστή. Γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1968. Σπούδασε οικονομικά και πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Southampton στην Αγγλία όπου τελείωσε με “Άριστα”. Μιλούσε Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά. Εργάστηκε ως οικονομικός αναλυτής στη γενική διεύθυνση της Ευρωπαϊκής επιτροπής στις Βρυξέλλες (1992-1993). Επίσης διετέλεσε project manager στον συμβουλευτικό οίκο Kienbaum Consultants International Kienbaum στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας (1992-1993) και διευθυντής μάρκετινγκ του εκδοτικού οίκου ΔΙΑΣ και της τηλεόρασης ΣΙΓΜΑ (1994-1997).

 

Επιπλέον, αποτέλεσε ιδρυτικό και διευθυντικό στέλεχος στην εταιρία IMH Creative Solutions Consulting (1996-2010) και διευθυντής αναπτύξεως νέων επιχειρήσεων (1997-1999). Ανέλαβε την διεύθυνση του Συγκροτήματος ΔΙΑΣ κατά την περίοδο 1999-2002 και ακολούθως  διετέλεσε Διευθύνων σύμβουλος της Τηλεόρασης ΣΙΓΜΑ και του εκδοτικού οίκου ΔΙΑΣ. Συμμετείχε επίσης σε συμβούλια δημοσίων εταιρειών στην Κύπρο, όσο και στο εξωτερικό. Διετέλεσε μέλος του European Publishers Association και Διοικητικός σύμβουλος και πρεσβευτής των διεθνών τηλεοπτικών βραβείων Έμμυ.

 

Η δολοφονία του

Ο Άντης Χατζηκωστής δολοφονήθηκε στις 11 Ιανουαρίου του 2010 έξω από το σπίτι του στην περιοχή της Έγκωμης στη Λευκωσία.  Η είδηση του θανάτου του προκάλεσε συγκλονισμό όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και στο εξωτερικό. Ήταν ένας άνθρωπος, με όραμα, αγαπητός και πάντα πρωτοπόρος.

 

Τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2010 το βράδυ, λίγο πριν τις 21:00, ο 43χρονος Άντης Χατζηκωστής επιστρέφει στο σπίτι του, στην περιοχή της Αμερικανικής Πρεσβείας, από το Συγκρότημα ΔΙΑΣ, σταθμεύει το αυτοκίνητο του έξω από την οικία του και με το που εξέρχεται από αυτό. Εκείνη τη στιγμή δέχεται δύο πυροβολισμούς εξ επαφής. Οι δύο δράστες, που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα, προσέγγισαν σε αρκετά κοντινή απόσταση το θύμα και ο ένας αφού κατέβηκε από το όχημα τον πυροβόλησε, με τον θάνατο να είναι ακαριαίος.

 

Η είδηση του θανάτου του προκάλεσε συγκλονισμό όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και στο εξωτερικό, αφού εντός ολίγου από την ώρα του φονικού, οι πληροφορίες που έπεφταν βροχή, μεταδίδονταν από όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Την επόμενη μέρα, ο ιατροδικαστής Σοφοκλής Σοφοκλέους, ο οποίος διενήργησε τη νεκροτομή επί της σορού του Άντη Χατζηκωστή, αποφάνθηκε ότι ο θάνατος προκλήθηκε από δύο τραύματα, ένα στη θωρακική και ένα στη ραχιαία επιφάνεια του κορμού. Κατά τη διάρκεια της νεκροτομής διαπιστώθηκε ότι ο φόνος διαπράχθηκε με κυνηγετικό όπλο και ήταν ακαριαίος, με τα δύο τραύματα να είναι τόσο σοβαρά που επέφεραν τον θάνατο. Ο ιατροδικαστής Μάριος Ματσάκης, ο οποίος ήταν παρών στη νεκροτομή, εκπροσωπώντας την οικογένεια του εκλιπόντος, είπε ότι ο πυροβολισμός ερρίφθη από κοντινή απόσταση.

 

Για τη δολοφονία, μετά τη δίκη που διήρκεσε τρία χρόνια, κρίθηκαν ένοχοι και οι τέσσερις κατηγορούμενοι: ο Ανδρέας Γρηγορίου 33 χρόνων, κρεοπώλης από το Τσέρι, ο Τάσος Κρασοπούλης 37 χρόνων, δημόσιος υπάλληλος από τα  Πέρα, η Έλενα Σκορδέλη 42 χρόνων, τηλεπαρουσιάστρια από τα Πέρα και ο Γρηγόρης Ξενοφώντος 29 χρόνων, υδραυλικός από τη Λευκωσία. Σύμφωνα με την απόφαση του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, η ποινή ορίστηκε σε ισόβια κάθειρξη για όλους  που σύμφωνα με την νομοθεσία της Κύπρου, μεταφράζεται σε φυλάκιση μέχρι το τέλος της ζωής του ενόχου. Κίνητρο για τη δολοφονία αναγνωρίστηκαν οι διαφορές των μετόχων του τηλεοπτικού σταθμού ΣΙΓΜΑ, Έλενας Σκορδέλη και Τάσου Κρασοπούλη με τον Άντη Χατζηκωστή.

Τον Ιανουάριο του 2014, ο Δήμος Έγκωμης αφιέρωσε στη μνήμη του Άντη Χατζηκωστή, το πάρκο Ποιητών και Πνευματικών Δημιουργών, τοποθετώντας εντός του πάρκου μνημείο με την προτομή του.

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image