Χατζηκωστής Άντης

Image

Διευθυντής του Ομίλου ΜΜΕ Δίας. Δολοφονήθηκε  άνανδρα το 2010 έξω από το σπίτι του στην Έγκωμη. Ο Αντης Χατζηκωστής ήταν ο δεύτερος γιός του εκδότη Κωστή Χατζηκωστή. Γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1968. Σπούδασε οικονομικά και πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Southampton στην Αγγλία όπου τελείωσε με άριστα. Μιλούσε Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά. Εργάστηκε ως οικονομικός αναλυτής στη γενική διεύθυνση της Ευρωπαϊκής επιτροπής στις Βρυξέλλες (1992-1993). Επίσης διετέλεσε project manager στον συμβουλευτικό οίκο Kienbaum Consultants International Kienbaum στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας (1992-1993) και διευθυντής μάρκετινγκ του εκδοτικού οίκου ΔΙΑΣ και της τηλεόρασης ΣΙΓΜΑ (1994-1997).

 

Επιπλέον, αποτέλεσε ιδρυτικό και διευθυντικό στέλεχος στην εταιρία IMH Creative Solutions Consulting (1996-2010) και διευθυντής αναπτύξεως νέων επιχειρήσεων (1997-1999). Ανέλαβε την διεύθυνση του Συγκροτήματος ΔΙΑΣ κατά την περίοδο 1999-2002 και ακολούθως  διετέλεσε Διευθύνων σύμβουλος της Τηλεόρασης ΣΙΓΜΑ και του εκδοτικού οίκου ΔΙΑΣ. Συμμετείχε επίσης σε συμβούλια δημοσίων εταιρειών στην Κύπρο, όσο και στο εξωτερικό. Διετέλεσε μέλος του European Publishers Association και Διοικητικός σύμβουλος και πρεσβευτής των διεθνών τηλεοπτικών βραβείων Έμμυ.

 

Η δολοφονία του

Ο Άντης Χατζηκωστής δολοφονήθηκε στις 11 Ιανουαρίου του 2010 έξω από το σπίτι του στην περιοχή της Έγκωμης στη Λευκωσία.  Η είδηση του θανάτου του προκάλεσε συγκλονισμό όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και στο εξωτερικό. Ήταν ένας άνθρωπος, με όραμα, αγαπητός και πάντα πρωτοπόρος.

 

Τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2010 το βράδυ, λίγο πριν τις 21:00, ο 43χρονος Άντης Χατζηκωστής επιστρέφει στο σπίτι του, στην περιοχή της Αμερικανικής Πρεσβείας, από το Συγκρότημα ΔΙΑΣ, σταθμεύει το αυτοκίνητο του έξω από την οικία του και με το που εξέρχεται από αυτό. Εκείνη τη στιγμή δέχεται δύο πυροβολισμούς εξ επαφής. Οι δύο δράστες, που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα, προσέγγισαν σε αρκετά κοντινή απόσταση το θύμα και ο ένας αφού κατέβηκε από το όχημα τον πυροβόλησε, με τον θάνατο να είναι ακαριαίος.

 

Η είδηση του θανάτου του προκάλεσε συγκλονισμό όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και στο εξωτερικό, αφού εντός ολίγου από την ώρα του φονικού, οι πληροφορίες που έπεφταν βροχή, μεταδίδονταν από όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Την επόμενη μέρα, ο ιατροδικαστής Σοφοκλής Σοφοκλέους, ο οποίος διενήργησε τη νεκροτομή επί της σορού του Άντη Χατζηκωστή, αποφάνθηκε ότι ο θάνατος προκλήθηκε από δύο τραύματα, ένα στη θωρακική και ένα στη ραχιαία επιφάνεια του κορμού. Κατά τη διάρκεια της νεκροτομής διαπιστώθηκε ότι ο φόνος διαπράχθηκε με κυνηγετικό όπλο και ήταν ακαριαίος, με τα δύο τραύματα να είναι τόσο σοβαρά που επέφεραν τον θάνατο. Ο ιατροδικαστής Μάριος Ματσάκης, ο οποίος ήταν παρών στη νεκροτομή, εκπροσωπώντας την οικογένεια του εκλιπόντος, είπε ότι ο πυροβολισμός ερρίφθη από κοντινή απόσταση.

 

Για τη δολοφονία, μετά τη δίκη που διήρκεσε τρία χρόνια, κρίθηκαν ένοχοι και οι τέσσερις κατηγορούμενοι: ο Ανδρέας Γρηγορίου 33 χρόνων, κρεοπώλης από το Τσέρι, ο Τάσος Κρασοπούλης 37 χρόνων, δημόσιος υπάλληλος από τα  Πέρα, η Έλενα Σκορδέλη 42 χρόνων, τηλεπαρουσιάστρια από τα Πέρα και ο Γρηγόρης Ξενοφώντος 29 χρόνων, υδραυλικός από τη Λευκωσία. Σύμφωνα με την απόφαση του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, η ποινή ορίστηκε σε ισόβια κάθειρξη για όλους  που σύμφωνα με την νομοθεσία της Κύπρου, μεταφράζεται σε φυλάκιση μέχρι το τέλος της ζωής του ενόχου. Κίνητρο για τη δολοφονία αναγνωρίστηκαν οι διαφορές των μετόχων του τηλεοπτικού σταθμού ΣΙΓΜΑ, Έλενας Σκορδέλη και Τάσου Κρασοπούλη με τον Άντη Χατζηκωστή.

 

Τον Ιανουάριο του 2014, ο Δήμος Έγκωμης αφιέρωσε στη μνήμη του Άντη Χατζηκωστή, το πάρκο Ποιητών και Πνευματικών Δημιουργών, τοποθετώντας εντός του πάρκου μνημείο με την προτομή του.

 

Λεπτομέρειες του Εγκλήματος

Ο Γρηγόρης Ξενοφώντος καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη στις 13 Ιουνίου του 2013 μαζί με τους Ανδρέα Γρηγορίου-Κασάπη, Τάσο Κρασοπούλη και Έλενα Σκορδέλλη.

 

Ο τότε 29χρονος υδραυλικός, Γρηγόρης Ξενοφώντος, είχε κατονομαστεί ως ο εκτελεστής του θύματος από τον κύριο μάρτυρα κατηγορίας Φάνο Χατζηγεωργίου. Ο τελευταίος είχε κριθεί αξιόπιστος από το Δικαστήριο. Σύμφωνα με τα παραδεκτά γεγονότα το έγκλημα διαπράχθηκε με κοντόκανο κυνηγετικό όπλο. Μετά τη διάπραξη του εγκλήματος, το είχε μεταφέρει ο Χατζηγεωργίου μαζί με τον Ξενοφώντος στην Περιστερώνα και συγκεκριμένα σε σπίτι συγκεκριμένου προσώπου. Άφησε εκεί τον Ξενοφώντος και προχώρησε με τη μοτοσικλέτα προς τη γραμμή αντιπαράταξης όπου πέταξε το όπλο στο μικρό φράγμα του κατεχόμενου χωριού Μάσσαρι. Το όπλο δεν βρέθηκε ποτέ παρά τις έρευνες της Αστυνομίας. Σημειώνεται ότι ο Χατζηγεωργίου, σύμφωνα με την ομολογία του, μετέφερε με μοτοσικλέτα τον δράστη στη σκηνή του φόνου και στη συνέχεια τον απομάκρυνε με το ίδιο δίκυκλο όχημα που ανήκε στον Γρηγορίου.

 

Στην απόφαση του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας που δόθηκε από τον Δικαστή Ν. Σάντη, γινόταν εκτενής αναφορά στα κίνητρα. Επισημαινόταν ότι οι κατηγορούμενοι Κρασοπούλης και Έλενα Σκορδέλλη επιζητούσαν εκδίκηση και τον παραμερισμό του Άντη Χατζηκωστή, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν και να συμπληρώσουν τους σχεδιασμούς τους, στο πλαίσιο της νέας τάξης πραγμάτων, που ήθελαν και τροχοδρομούσαν, έναντι παντός τιμήματος. Δηλαδή, τον πλήρη έλεγχο του «Σίγμα». Το Κακουργιοδικείο επεσήμανε στην απόφασή του τα εξής: «Βρέθηκαν προ αδιεξόδων, με βαρύ οικονομικό τίμημα. Ξόδεψαν εκατομμύρια ευρώ, σύναψαν δάνεια και επιβαρύνθηκαν ως οικογένεια με υποχρέωση καταβολής μηνιαίων δόσεων πέραν των 38.000 ευρώ το μήνα. Το ‘Σίγμα’’ παρουσίαζε ζημιογόνα πορεία και δεν χορηγούσε μερίσματα στους μετόχους». Σύμφωνα με το Δικαστήριο, «όλες αυτές οι οικονομικές και συναισθηματικές ανατροπές που προκλήθηκαν στους δύο κατηγορουμένους, σε συνδυασμό με την ανυποχώρητη στάση του Άντη Χατζηκωστή για επιστροφή της Έλενας Σκορδέλλη στο ‘’Σίγμα’’, ήταν που κορύφωσαν τα πράγματα και οδήγησαν την κατηγορούμενη, μαζί με τον αδελφό της, να επιζητήσουν τη θανάτωση του Άντη Χατζηκωστή». Σε ό,τι αφορά το κίνητρο των Ανδρέα Γρηγορίου και Φάνου Χατζηγεωργίου για δολοφονία του Άντη ήταν, σύμφωνα με το Δικαστήριο, το χρηματικό αντάλλαγμα που θα απεκόμιζαν από τους Κρασοπούλη και Σκορδέλλη, γεγονός που θα απάμβλυνε τα οικονομικά τους προβλήματα. Το ίδιο κίνητρο ίσχυε, σύμφωνα με το Κακουργιοδικείο, και για τον εκτελεστή Γρηγόρη Ξενοφώντος. Το Κακουργιοδικείο συνεδρίασε και εκδίκασε την υπόθεση με σύνθεση του δικαστές Χάρη Σολομωνίδη (Πρόεδρο), Νικόλα Σάντη και Νικόλα Γιαπανά (Πάρεδροι).

 

Να σημειωθεί ότι ο Γρηγορίου στις 9 Ιανουαρίου του 2013, τη δεύτερη ημέρα της απολογίας του κατά τη δίκη, είχε αναφέρει ότι «ουδέποτε θα μπορούσα να κάνω φόνο. Δηλώνω αθώος. Δεν έχω καμιά σχέση με τη δολοφονία του Άντη Χατζηκωστή». Είχε εκφράσει λύπη, ενώ είχε ισχυριστεί ότι η Αστυνομία γνώριζε τους πραγματικούς δολοφόνους, αλλά τους κάλυπτε. Σχολιάζοντας την μαρτυρία του Φάνου Χατζηγεωργίου ότι ο διέπραξε το φόνο για να πάρει χρήματα, είχε αναφέρει: «Ουδέποτε θα μπορούσα να έκανα φόνο. Η ζωή ενός ανθρώπου δεν έχει τιμή». Αναφερόμενος στα γεγονότα που είχαν διαδραματιστεί τη νύχτα του φόνου ισχυρίστηκε ότι κατά τις 21:30 όταν βρισκόταν στο χωράφι γνωστού προσώπου στην Περιστερώνα και αφού πρώτα είχε καταλάβει ότι οι Φάνος Χατζηγεωργίου και Κώστας Προεστός είχαν διαπράξει φόνο, επιβιβάστηκε στο αυτοκίνητο του Προεστού και κάθισε στο πίσω μέρος.

 

Ισχυρίστηκε ότι δεν είχε καμία συμμετοχή και ότι παρακινήθηκε να φύγει για τη Μολδαβία μετά από προτροπή του Προεστού (επίσης μάρτυρα κατηγορίας). Ισχυρίστηκε ότι ο τελευταίος του είπε να φύγει από την Κύπρο μέχρι να ησυχάσουν τα πράγματα.

 

Όταν ρωτήθηκε από το συνήγορο υπεράσπισής του γιατί δεν επέστρεψε από τη Μολδαβία όταν ειδοποιήθηκε ότι καταζητείται, ο Ξενοφώντος είχε αναφέρει πως αποφάσισε να μείνει εκεί γιατί είχε την πεποίθηση ότι η Αστυνομία θα έκανε τη δουλειά της και θα διαπίστωνε ότι ο ίδιος δεν είχε καμιά σχέση με το φόνο.

 

«Επειδή ήξερα ότι δεν είχα καμιά σχέση με το φόνο, έμεινα εκεί που ήμουν. Έμαθα ότι η υπόθεση ξεκίνησε και είπα να περιμένω να τελειώσει και μετά να επιστρέψω. Αν ήξερα ότι η δίκη θα διαρκέσει τρία χρόνια θα επέστρεφα αμέσως στην Κύπρο», είχε προσθέσει. Όπως αποδείχθηκε από την απόφαση του Κακουργιοδικείου οι ισχυρισμοί του δεν έγιναν αποδεκτοί.

 

 

Πηγή:

  1. Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image