«Αφρίκα» «Afrika»

Image

Τουρκοκυπριακή εφημερίδα, η οποία διαδέχθηκε την εφημερίδα «Αβρούπα». Κυκλοφόρησε στις 15 Δεκεμβρίου 2001. Η ονομασία «Αφρίκα» είναι συμβολική και την επέλεξε ο εκδότης της Σενέρ Λεβέντ για να διαμηνύσει ότι τα κατεχόμενα δεν διαφέρουν από την αφρικανική ήπειρο (το ψηφίο Ι στη λέξη «Αφρίκα» παριστάνεται με ένα πίθηκο).

 

Η εφημερίδα υποστηρίζει την συμφιλίωση και ειρηνική συνύπαρξη Ελλήνων και Τούρκων της Κύπρου και θεωρεί σαν εισβολή τη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στην Κύπρο, καθώς και σαν κατεχόμενο το τμήμα της Κύπρου που είχε καταληφθεί το 1974. Ακόμη, η εφημερίδα θεωρεί ότι και οι Τουρκοκύπριοι είναι θύματα της Τουρκίας, η οποία ελέγχει την μισή Κύπρο.  Λόγω τέτοιων θέσεων της η εφημερίδα αλλά και ο εκδότης της Σενέρ Λεβέντ υπέστησαν διωγμούς και διώξεις. Το σοβαρότερο επεισόδιο συνέβη στις 22 Ιανουαρίου 2018. Οπότε, με ενθάρρυνση από την Άγκυρα, πολλοί ακραίοι εθνικιστές, Τουρκοκύπριοι αλλά και έποικοι, επιτέθηκαν και λεηλάτησαν τα γραφεία της εφημερίδας.

 

Συγκεκριμένα, στις 21 Ιανουαρίου 2018, η εφημερίδα κατέληξε σε διαμάχη με την Τουρκία λόγω της κριτικής της για την επιχείρηση στην Αφρίν, με τίτλο «Άλλη μία εισβολή από την Τουρκία». Το άρθρο περιελάμβανε αναφορές και ομοιότητες της επιχείρησης με την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Μετά τις προκλητικές παρατηρήσεις του Ερντογάν για την εφημερίδα, με τη δήλωση «οι συμπατριώτες του στη Βόρεια Κύπρο θα πρέπει να δώσουν την απαραίτητη απάντηση σε αυτό», στις 22 Ιανουαρίου ένα πλήθος 500 διαδηλωτών βανδάλισε τα γραφεία της εφημερίδας χτυπώντας με αυγά, πέτρες και μπουκάλια νερού.