Ουλουτάγ Σεβκιούλ Uludag Sevgul

Η δημοσιογράφος και ακτιβίστρια Σεβκιούλ Ουλουτάγ

Image

Δημοσιογράφος. Εργάζεται στην Τουρκοκυπριακή εφημερίδα Yeniduzen και αρθρογραφεί για την ελληνοκυπριακή εφημερίδα Politis. Συνεργάζεται επίσης με το διαδικτυακό περιοδικό Hamamböcüleri (Κατσαρίδες).

 

Η Sevgul Uludag γεννήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 1958 στη Λευκωσία της Κύπρου.

 

Ξεκίνησε να δημοσιογραφεί  το 1980. Προηγουμένως εργαζόταν ως γραμματέας σε τράπεζα. Η πρώτη της επαφή με τα ΜΜΕ ήταν ως διορθώτρια σε εφημερίδα.

 

Το δημοσιογραφικό της έργο κινείται σε μια προσπάθεια να φέρει κοντά τα δύο βίαια διαχωρισμένα μέρη της Κύπρου και να σβήσει το χάσμα και την προκατάληψη μεταξύ Ε/κ και Τ/κ.

 

Αγνοούμενοι

Το 2002, η Σεβκιούλ Ουλουτάγ άρχισε να ασχολείται με το θέμα των αγνοουμένων και των μαζικών τάφων στην Κύπρο. Αφιερώθηκε στην αποκάλυψη της τύχης χιλιάδων ανθρώπων που εξαφανίστηκαν κατά τη διάρκεια των ελληνοτουρκικών συγκρούσεων στις δεκαετίες του 1960 και 1970 από μαζικές εκτελέσεις, απαγωγές και στοχευμένες δολοφονίες. Το ρεπορτάζ της Uludag ξεκίνησε μια δημόσια συζήτηση για τους αγνοούμενους, η οποία θεωρείται θέμα ταμπού μεταξύ των Τουρκοκυπρίων. Επιπλέον, η Uludag επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι τόσο οι Ελληνοκύπριοι όσο και οι Τουρκοκύπριοι έβλεπαν τους εαυτούς τους ως θύματα της σύγκρουσης, δείχνοντάς τους ότι όλοι οι Κύπριοι είναι ταυτόχρονα θύτες και θύματα.

 

Οι αναφορές της Uludag οδήγησαν  συχνά σε επίσημες έρευνες και εκταφές από τη ΔΕΑ . Έρευνες που είχαν τίμημα για την ίδια. Για παράδειγμα, οργανώθηκε εκστρατεία μίσους κατά της Ουλουτάγ οργανώθηκε από στρατιωτικές δυνάμεις που εδρεύουν στο βόρειο κατεχόμενο από την Τουρκία  τμήμα του νησιού μέσω των εφημερίδων που βρίσκονταν υπό την επιρροή τους.  Τα έντυπα αυτά δημοσίευσαν άρθρα που την αποκαλούσαν κατάσκοπο και προδότη, καθώς και απειλές θανάτου εναντίον της. Επιπλέον, η Uludag δέχτηκε απειλητικά τηλεφωνήματα από τους υπεύθυνους για τις μαζικές δολοφονίες ή τις οικογένειές τους όταν αποκάλυπτε πληροφορίες για μαζικούς τάφους σε τουρκοκυπριακά χωριά.

 

Απειλές

Το τηλέφωνό της παρακολουθούνταν και η αλληλογραφία της υποκλέπτονταν συχνά.

Με την πάροδο των ετών, οι απειλές και ο εκφοβισμός συνεχίστηκαν

 

» Βλέπε άρθρο: Η ιστορία των μαζικών τάφων

 

Ο Uludag απέφυγε μια απόπειρα επίθεσης σε σημείο ελέγχου στη Λευκωσία τον Νοέμβριο του 2006 από ομάδα Ελληνοκυπρίων εθνικιστών φοιτητών. Οι φοιτητές συνδέονταν με τη φασιστική ομάδα Χρυσή Αβγή, η οποία είναι η ελληνοκυπριακή εκδοχή των Γκρίζων Λύκων. Τα μέλη της τάσσονται κατά της επανένωσης της Κύπρου και κάθε είδους επαφής μεταξύ Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων. Όταν η Uludag περνούσε από το βόρειο στο νότιο τμήμα του νησιού, έδειξε την δημοσιογραφική της ταυτότητα, αλλά οι φοιτητές άρχισαν να της φωνάζουν και έσπευσαν να τη χτυπήσουν, μόνο που τους σταμάτησε η αστυνομία. Παρόλο που έκανε επίσημη καταγγελία μαζί με την Ένωση Δημοσιογράφων Κύπρου και φωτογράφισε τους επιτιθέμενους, η αστυνομία της είπε ότι δεν μπορούσε να τους βρει.

 

» Βλέπε άρθρο: Αναζητώντας Αγνοούμενους στο Δίκωμο

 

Το 2006 και το 2007, η Uludag δέχτηκε απειλές θανάτου από ανθρώπους στην πόλη Τζιάος - Caoz, όπου έκανε ρεπορτάζ για μαζικούς τάφους όπου δολοφονήθηκαν Ελληνοκύπριοι. Κατά την ίδια περίοδο, μια εξτρεμιστική παραστρατιωτική ομάδα που ονομάζεται Ταξιαρχία Τουρκικής Εκδίκησης εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία απειλούσε όλους όσοι συνδέονταν με την αναζήτηση των αγνοουμένων στο χωριό τους, συμπεριλαμβανομένης της Uludag.

 

Συγγραφικό έργο

Ο Uludag έχει δημοσιεύσει αρκετά βιβλία, μεταξύ των οποίων και το Oysters with the Missing Pearls, το οποίο συγκεντρώνει ιστορίες αγνοουμένων και μαζικών τάφων Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Το βιβλίο  εκδόθηκε αρχικά στα τουρκικά το 2005 και στη συνέχεια στα ελληνικά και στα αγγλικά. Το πιο πρόσφατο βιβλίο του Uludag, Orphans of Nationalism, εκδόθηκε το 2008. Περιέχει ιστορίες Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων που σκοτώθηκαν από τις δικές τους πλευρές.

 

Ακτιβίστρια

Ως  ακτιβίστρια για την ειρήνη και τα θέματα φύλου, η Uludag έχει εκπαιδεύσει διάφορες ομάδες γυναικών σε θέματα ειρήνης, συμφιλίωσης και φύλου. Μαζί με γυναίκες από όλη την Κύπρο ίδρυσε το 2001 τη μη κυβερνητική οργάνωση Hands Across the Divide, μιλώντας δημόσια για την ειρήνη στην Κύπρο.

 

» Βλέπε λημμα: Τα άρθρα της Σεβγκιουλ στον Πολίτη

 

Η Sevgul Uludag το 2008 βραβεύτηκε με το βραβείο «Κουράγιο στη Δημοσιογραφία» του Διεθνούς Ιδρύματος Γυναικείων ΜΜΕ που εδρεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες και έγινε η πρώτη Κύπρια που κερδίζει το βραβείο.

 

"Έκανα ό,τι έκανα κατευθείαν από την καρδιά μου γιατί η αλήθεια είναι πολύ σημαντική για να την αποφύγω και μόνο με θάρρος κατάφερα να βρω τον τρόπο να την πω". δήλωσε η Uludag στην ευχαριστήρια ομιλία της για το βραβείο θάρρους στη δημοσιογραφία.

 

"Αυτό το βραβείο θα αντανακλά το γεγονός ότι το τίμημα που πληρώνουν οι δημοσιογράφοι σε όλο τον κόσμο δεν περνάει απαρατήρητο. Σημαίνει πολλά για τους δημοσιογράφους που έχουν αντιμετωπίσει απειλές θανάτου, παρενοχλήσεις, καταπίεση και μοναξιά στο ταξίδι τους προς τη δημιουργία ενός κόσμου με καλύτερη κατανόηση".

 

Νόμπελ

Η Σεβγκιουλ προτάθηκε για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Την υποψηφιότητα της χαιρέτισαν οι Γενικοί Διευθυντές των εφημερίδων YENIDUZEN και ΠΟΛΙΤΗΣ, Cenk Mutluyakali και Διονύσης Διονυσίου αντίστοιχα, σε κοινή δήλωση τους. «Μια από τις συντάκτριες μας, ταυτόχρονα εργαζόμενη στις εφημερίδες YENIDUZEN και ΠΟΛΙΤΗΣ, η διερευνητική δημοσιογράφος Σεβγκιούλ Ουλουντάγ έχει προταθεί για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης για την πολύτιμη συνεισφορά της στην προσπάθεια εξακρίβωσης της τύχης των «αγνοουμένων», όπως επίσης και για τη χρήση των δημοσιογραφικών της δεξιοτήτων στην επίλυση προβλημάτων των κοινοτήτων μας με δημοκρατικούς τρόπους με στόχο τη δημιουργία αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των δύο κοινοτήτων μας σε αυτό το ευαίσθητο θέμα. Η υποψηφιότητα αυτή τιμά επίσης και τις προσπάθειες της και τον ενεργό της αγώνα για ειρήνη και συμφιλίωση στην Κύπρο για σχεδόν μισό αιώνα...


Το 2019 τιμήθηκε μαζί με τον ελληνοκύπριο δημοσιογράφο Ανδρέα Παράσχο με το βραβείο πρωτοποριακής δημιουργίας για τις έρευνες τους σε θέματα αγνοουμένων.

 

 

Πηγή:

  1. Polignosi

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image