Εστία

Η Κυπριακή Εφημερίδα των Αθηνών

Image

Η Εστία είναι αθηναϊκή απογευματινή πολιτική εφημερίδα, η οποία στο μεγαλύτερο διάστημα της κυκλοφορίας ελέγχθηκε από την Κυπριακή Οικογέγεια Κύρου. Ξεκίνησε ως πολιτιστικό περιοδικό και εξελίχτηκε σε πολιτική και οικονομική εφημερίδα. Εκδίδεται από το 1876. Εκατό χρόνια μετά, το  1995 είχε περίπου 3900 αναγνώστες. Σήμερα εκδίδεται και ως online στη διεύθυνση estia.gr

 

Πρωτοκυκλοφόρησε ως εβδομαδιαίο λογοτεχνικό περιοδικό από τον Παύλο Διομήδη, ο οποίος εκχώρησε στη συνέχεια τα δικαιώματα του στον ποιητή Γεώργιο Δροσίνη ο οποίος το μετέτρεψε σε ημερήσια εφημερίδα. Το 1898 ο Δροσίνης την μεταβίβασε στους Σπύρο Δάσιο και Αδωνη Κύρου. Το 1900 η εφημερίδα πέρασε αποκλειστικά στα χέρια του Κύρου  ο οποίος και τη μετέτρεψε σε πολιτική ημερήσια εφημερίδα. Ο Αδωνης Κύρου γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1872 και ήταν γόνος της οικογένειας Κύρου, με ρίζες από το Ριζοκάρπασο,  με σοβαρή εμπλοκή στις εξελίξεις στην Κύπρου Μετά το θάνατό του Άδωνη Κύρου, το  1918  η εφημερίδα περιήλθε στους γιους του, Αχιλλέα και  Κύρο. Ο έτερος γιος του Αλέξης Κύρου υπηρέτησε ως διπλωμάτης στο ελληνικό υπουργείο εξωτερικών έχοντας πάντα σοβαρή εμπλοκή στα του Κυπριακού.

 

Η εφημερίδα διαχρονικά ανήκε στο χώρο της συντηρητικής Δεξιάς, απετέλεσε έναν φορέα εθνικών ιδέων, όπως τις αντιλαμβανόταν οι αρθρογράφοι της. Αν είχε και έχει μια εμμονή είναι η ελληνική γλώσσα. Ενίοτε προειδοποιεί για τους κινδύνους που υπάρχουν για την ελληνική γλώσσα (ξένες λέξεις, λατινικά γράμματα, κτλ.). Η Εστία εξάλλου, χρησιμοποιεί μία μετριοπαθή μορφή της Καθαρεύουσας. Είναι η μοναδική καθημερινή εφημερίδα που δεν ακολούθησε τη μεταρρύθμιση της ελληνικής ορθογραφίας που έγινε το 1982 και γι’ αυτό ακόμα χρησιμοποιεί το πολυτονικό σύστημα (χωρίς βαρείες). Επίσης, ήταν η τελευταία εφημερίδα η οποία τυπωνόταν με τη μέθοδο της λινοτυπίας, στα ιδιόκτητα πιεστήρια της, στην οδό Άνθιμου Γαζή, αρ. 7, έως το 1997.

 

Η ιστορία της Εστίας

Το  1916 και για 5 μήνες υποχρεώθηκε να διακόψει την κυκλοφορία της, όταν καταστράφηκαν τα πιεστήρια της και επανακυκλοφόρησε στις 15 Μαρτίου 1917. Στην επανάσταση του 1922  διατάχθηκε η παύση της, αλλά στη συνέχεια επανεκδόθηκε. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Πάγκαλου διακόπηκε η κυκλοφορία της δύο φορές. Τέλος, η Εστία διέκοψε αυτοβούλως την κυκλοφορία της από το καλοκαίρι του 1941 έως την απελευθέρωση της Αθήνας από τους Γερμανούς το 1944.  Ο εκ των εδκοτών της Αχιλλέας Κύρου φυλακίστηκε από τους Ιταλούς για τη συμμετοχή του στην Εθνική Αντίσταση.

 

Από το 1950, μετά το θάνατο του Αχιλλέα Κύρου, τη διεύθυνση της εφημερίδας είχε μόνο ο αδερφός του Κύρος, και από το 1974 ο ανιψιός του Άδωνις. Το 1995  τη διεύθυνση της εφημερίδας ανέλαβε ο δισέγγονος του Άδωνη,  Αλέξης Ι. Ζαούσης. Έτσι, σχεδόν από την ίδρυση της, διευθύνεται από την οικογένεια Κύρου.

 

Στις 31 Μαρτίου 1997,  η εφημερίδα προχώρησε σε εκσυγχρονισμό της εμφάνισής της. Εγκατέλειψε τη λινοτυπία και την εκτύπωση σε πιεστήριο, και άλλαξε την ανάποδη σελιδοποίηση της (μέχρι τότε εκδιδόταν με τη ράχη δεξιά). Η αλλαγή της εμφάνισής της έγινε θετικά δεκτή από το αναγνωστικό της κοινό.

 

Στις 16 Απριλίου 2015 ανακοινώθηκε η συμμετοχή της Α.Ε. Δημοκρατικός Τύπος (του Γιάννη Φιλιππάκη, που εκδίδει τις εφημερίδες Δημοκρατία  και Espresso) στην έκδοση της Εστίας.

 

Τις σελίδες της λάμπρυναν κορυφαίοι δημοσιογράφοι, επιστήμονες και λογοτέχνες:

 

Γεώργιος Δροσίνης Γρηγόριος Ξενόπουλος, Κωστής Παλαμάς. Γεώργιος Σουρής, Χριστόδουλος  Χουρμούζιος, Καλλιρόη Παρέν, Εμμανουήλ Ροίδης, Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, Νίκος Κ. Λανίτης και άλλοι.  Η εφημερίδα κατά καιρούς εντονότατη κριτική για τις πολιτικές της θέσεις και κυρίως για τη στήριξη που παρείχε στη Δικτατορία στην Ελλάδα το 1967. 

 

Σχολιογράφος αλλά και αρθρογράφος της εφημερίδας για περίπου 35 χρόνια υπήρξε ο δημοσιογράφος και φιλόλογος Κωνσταντίνος Σ. Φίλιππας. Σήμερα αρθρογραφούν ο Τηλέμαχος Μαράτος, η Αλεξάνδρα Στεφανοπούλου, ο Αθανάσιος Χ. Παπανδρόπουλος κ.ά.

Φώτο Γκάλερι

Image