«Κήρυκας»

Image

Εβδομαδιαία εφημερίδα που εκδιδόταν στη Λευκωσία. Είχε πρωτοεκδοθεί ως καθημερινή απογευματινή εφημερίδα στις 28 Απριλίου 1981, ως όργανο της Ένωσης Κέντρου του Τάσσου Παπαδόπουλου, για να υποστηρίξει τους υποψηφίους του κόμματος στις γενικές εκλογές της 24ης Μαϊου 1981.

 

Εκδότης ήταν η εκδοτική εταιρεία «Θεμέλιο». Στην πρώτη περίοδο ο «Κήρυκας» είχε ως υπεύθυνο έκδοσης τον δικηγόρο Ανδρέα Παναγιώτου.  Το μέγεθος της εφημερίδας ήταν αρχικά μεγάλο (56,5 Χ 42,5 εκ.). Από τις 4 Αυγούστου 1981 ο «Κήρυκας» έγινε καθημερινή πρωινή εφημερίδα, στο ίδιο μέγεθος.

 

Τάμπλοιντ

Από 1η Μαϊου 1983 άλλαξε μέγεθος και σχήμα («τάμπλοϊτ», 42X28 εκ.), και ήταν η πρώτη κυπριακή καθημερινή εφημερίδα που εισήγαγε το σχήμα αυτό. Διευθυντής ανέλαβε από την ημερομηνία αυτή ο δημοσιογράφος  Γιώργιος Ηλιάδης. Από τις 31 Ιουλίου 1983, η εφημερίδα έγινε εβδομαδιαία (κυριακάτικη), στο ίδιο σχήμα και συνέχισε την έκδοσή της για τα επόμενα οκτώ χρόνια. Ως εβδομαδιαία είχε εισαγάγει νέο στιλ στην κυπριακή δημοσιογραφία με πλούσια αρθρογραφία και ειδησεογραφία, αλλά και πλούσιο ελεύθερο ρεπορτάζ και φωτορεπορτάζ. Στην εφημερίδα αυτή αρθρογραφούσε με το ψευδώνυμο "Δημόκριτος", ο Τάσσος Παπαδόπουλος καταγράφοντας κυρίως τις θέσεις του στο Κυπριακό αλλά και ασκώντας κριτική στην τότε διακυβέρνηση Σπύρου Κυπριανού

Η εφημερίδα σταμάτησε την έκδοσή της το 1991. Λίγο ενωρίτερα (το 1989)  το κόμμα του Τάσσου Παπαδόπουλου, η «Ένωση Κέντρου», ενώθηκε με το Δημοκρατικό Κόμμα του Σπύρου Κυπριανού. Με το Δημοκρατικό Κόμμα ο Τάσσος Παπαδόπουλος εξελέγη βουλευτής το 1991 και επανεξελέγη το 1996. Η ένωση των δύο κομμάτων κατέστησε αχρείαστο τον Κήρυκα κάποιοι δε από τους δημοσιογράφους του μετακόμισαν στην Ελευθεροτυπία.

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια