Χριστοδούλου Μιλτιάδης

Image

Δημοσιογράφος. Γεννήθηκε στην Αγλαντζιά στις 12 Αυγούστου 1919. Μετά την αποφοίτησή του από το Παγκύπριο Γυμνάσιο, το 1938, ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία σε διάφορες εφημερίδες. Ήταν ιδρυτικό μέλος του ΑΚΕΛ, από το οποίο αποχώρησε το 1952. Αργότερα διηύθυνε το περιοδικό Times of Cyprus, που σε κατοπινό στάδιο μετονομάστηκε σε Καιροί τῆς Κύπρου. Το 1961 ίδρυσε το Κυπριακόν Πρακτορείον Ειδήσεων  και ανέλαβε τη διεύθυνσή του.

 

Από το 1965 μέχρι το 1981 διετέλεσε διευθυντής Δημοσίων Πληροφοριών της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο πρώτος κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ήταν από τους στενούς και έμπιστους συνεργάτες του πρώτου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας αρχιεπισκόπου Μακαρίου και αργότερα του προέδρου Σπύρου Κυπριανού. Από τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, που ήταν υπουργικού επιπέδου, μπορούσε να παρακολουθεί εκ των έσω τις διάφορες εξελίξεις του Κυπριακού προβλήματος και να συμβάλλει στη διαμόρφωση της εκάστοτε πολιτικής της κυπριακής κυβέρνησης. Για σαράντα περίπου χρόνια είχε άμεση ανάμειξη στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις του νησιού και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στις καταστάσεις αυτές. Είχε την ευθύνη του συντονισμού της κυβερνητικής πολιτικής σε θέματα δημοσιότητας και επαφής με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας. Λόγω της στενής του συνεργασίας με τον πρόεδρο Μακάριο, του οποίου εθεωρείτο από τους κυριότερους συμβούλους, και της εν γένει δραστηριότητάς του και στις πιο δύσκολες περιόδους της νεότερης πολιτικής ιστορίας του νησιού, διατυπώθηκαν απειλές κατά της ζωής του και έγινε απόπειρα δολοφονίας του, στην οποία τραυματίστηκε και μόλις διέφυγε τον θάνατο.

 

Μετά το πραξικόπημα εναντίον του Μακαρίου, στις 15 Ιουλίου 1974, συνελήφθη από τους   πραξικοπηματίες, κακοποιήθηκε και εκρατείτο στο αρχηγείο της στρατιωτικής αστυνομίας μέχρι την ημέρα της τουρκικής εισβολής. Επανήλθε στη θέση του την ημέρα της επιστροφής του Μακαρίου, στις 7 Δεκεμβρίου1974. Μετά το πραξικόπημα τον Ιούλιο του 1974, συνελήφθηκε από τους πραξικοπηματίες, κακοποιήθηκε και εκρατείτο στο αρχηγείο της στρατιωτικής αστυνομίας μέχρι την ημέρα της τουρκικής εισβολής. Επανήλθε στη θέση του την ημέρα της επιστροφής του Μακαρίου, στις 7 Δεκεμβρίου 1974. 

 

Μετά την αποχώρησή του από τη θέση του επιδόθηκε σε συγγραφική εργασία. Το 1987 εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο με τον τίτλο Η Πορεία μιας Εποχής, που ασχολείται λεπτομερειακά με το Κυπριακό πρόβλημα και καλύπτει τις εξελίξεις και την πορεία του από της δημιουργίας του μέχρι και το πραξικόπημα του 1974.

 

Ακολούθησαν τα βιβλία:

Η πορεία των Ελληνοτουρκικών σχέσεων και η Κύπρος (2 τόμοι)(1995)

Κύπρος, η Διχοτόμηση. Μία Πορεία Χωρίς Ανακοπή (1996)

Κύπρος-Ελλάς. Οι σχέσεις Αθηνών - Λευκωσίας πορεία έξαρσης και καταποντισμού ανάδυσης και ανάπλασης (2 τόμοι) (1999)  

ΝΑΤΟ-Κύπρος (2000)

 

Ο Μιλτιάδης Χριστοδούλου πέθανε το 2001.

Φώτο Γκάλερι

Image